Doorgaan naar hoofdcontent

Eet voortaan meer voeding rijk aan probiotica voor betere gezondheid

Probiotica zijn levende bacteriën en zijn aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen. We vinden ze vooral in zuivelproducten en in gefermenteerde voeding zoals zuurkool.

Ze zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang. Een gezonde darmflora vormt de basis van een goede algemene gezondheid. 

Omdat we hiervan veel te weinig eten is het een goed idee om dit aan te vullen met voedingssupplementen rijk aan probiotica



Bacteriën 


Er bestaan verschillende soorten bacteriën.

Slechte bacteriën maken ons ziek en kunnen we dus best missen.

Van goede bacteriën kunnen we nooit teveel binnen krijgen. 

Ze versterken ons immuunsysteem, zorgen voor extra natuurlijke weerstand en verkleinen op die manier ons risico op talk vaan veel voorkomende aandoeningen. 

Het is dus belangrijk voldoende voedingsmiddelen of voedingssupplementen en supplementen met bepaalde soorten levende bacteriën te consumeren.

Levende yoghurt


Zogenaamde levende yoghurt is een van de voedingsmiddelen met een hoge concentratie aan goede bacteriën. 

Het is belangrijk het etiket van yoghurt aandachtig te lezen, want lang niet alle soorten worden op dezelfde manier gemaakt.

Voeding met grote hoeveelheden probiotica


Sommige voedingsmiddelen barsten van de goede bacteriën. Ze zijn dus sterk aangeraden. 

Dat is zeker het geval met:

Kefir: gefermenteerde zuivel vergelijkbaar met yoghurt. Heeft een licht zure smaak. Door fermentatie is kefir rijker aan gezonde bacteriën dan gewone yoghurt

Zuurkool: is het resultaat van gefermenteerde kool. Met zijn vele goede bacteriën helpt zuurkool tegen veel voorkomende allergieën 

Geitenmelk en kaas: zijn uitzonderlijk rijk aan goede bacteriën

Pure chocolade: met minstens 75% pure cacao. Is tot maar liefst vier keer rijker aan goede bacteriën dan de meeste zuivelproducten. 

Toch mag je deze zwarte, pure chocolade niet onbeperkt eten. Een blikje van 20 gram per dag volstaat


Miso: maakt deel uit van de klassieke Japanse geneeskunde. 

Bestaat uit gefermenteerde rogge, rijst of gerst. Wordt vooral toegevoegd aan soep. Miso is rijk aan gezonde voedingsstoffen en is erg voedzaam

Groene augurken: is een uitstekende bron van probiotica. Hier wordt azijn als bewaarmiddel vervangen door een wateroplossing met zeezout. Dat stimuleert ook de groei van goede bacteriën

Soja en sojabonen zoals tempeh: een probioticum-rijke graan gemaakt van gefermenteerde sojabonen. 

Kombucha: werkt preventief tegen en bij de behandeling van kanker, artritis en andere leeftijdsgebonden aandoeningen





Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?



Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…