Hoe gezond is rabarber + Recept


voedingsconsulentRABARBER1
Rabarber is niet alleen lekker en gezond, het is ook een superfood dat je makkelijker meer vet doet verbranden en gewicht verliezen. Hoe gezond is rabarber, en hoe pakken we dat aan, afvallen met rabarber?

Rijk aan vitaminen en mineralen

Rabarber is een groente en geen fruit, als zou je al snel anders denken omdat het bijna altijd wordt verwerkt tot compote of zoete nagerechten. Ook bevat het veel vitamines en mineralen, waaronder magnesium, kalium, wat calcium, B-vitamines en vitamine C en K. Ook is rabarber een goede bron van vezels.
Met 24% van de ADH is rabarber naast boerenkool een goede leverancier van vitamine K. Deze vitamine is goed voor de hersenen, omdat het de degeneratie van de hersenen stop kan zitten. Ook bevat rabarber een goede hoeveelheid vitamine C met 13% van de ADH.

Werkt ontstekkingsremmend

Nog een eigenschap die rabarber bezit is zijn ontstekingsremmende werking door de stof amou-emodine. Dit blijkt uit Chinees wetenschappelijk onderzoek. In de Chinese geneeskunde wordt rabarber daarom zelfs als natuurmedicijn voorgeschreven. Ook blijkt uit onderzoek dat rabarber de aanmaak van macofagen stimuleert, stoffen die belangrijk zijn voor ons immuunsysteem.
Hoewel rabarber heerlijk is, mag je de groente niet te vaak eten vanwege het oxaalzuur. Dit zuur vermindert namelijk de opname van calcium. Om toch calcium op te kunnen nemen, werd vroeger regelmatig krijt toegevoegd tijdens het koken van rabarber.

Weinig calorieën

Je hoeft je bij rabarber niet druk te maken over de calorieën. 100 gram rauwe rabarber bevat ongeveer 23 kcal. Maak je er een moes van met suiker, dan wordt het natuurlijk iets ongezonder.
100 gram rabarber bevat amper 23 kcal, geen vet, maar des te meer voedingsvezels. En deze laatste zijn onmisbaar om af te vallen. Vezels geven ons immers een langer verzadigingsgevoel,waardoor onze honger langer uit blijft en we automatisch minder eten.

Recept compote van rabarber

Met rabarber maak je de lekkerste recepten. Denk aan rabarbertaart, rabarbermoes, rabarbersaus, rabarber jam, zelfs muffins kun je bereiden met rabarber of je maakt er een heerlijke salade mee.
Een echte klassieker is rabarber compote. In tien minuten staat het op tafel en je hebt voor de bereiding alleen maar suiker en boter nodig.
Ingrediënten: 10 gram boter, 600 gram rabarber in schijfjes gesneden, 60 g donkerbruine suiker
Bereiding
  • Zet een steelpan op laag vuur en smelt daar 10 g boter in
  • Voeg daarna de rabarber en de suiker toe
  • Dek de steelpan af met een deksel en laat alles ongeveer een half uur sudderen. Roer regelmatig door. Serveer de rabarber als bijgerecht of als toetje

Reacties