Doorgaan naar hoofdcontent

Zo zorg je voor een gezonde spieropbouw!

Op een gezonde en verantwoorde manier extra spiermassa opbouwen is niet alleen belangrijk voor topsporters, maar voor iedereen die begaan is met zijn gewicht en gezond wil afslanken. Maar op een gezonde manier extra spieren opbouwen, hoe doe je dat?

Het gezond opbouwen van extra spiermassa doe
je niet alleen met gewrichten, maar wel steeds
op je eigen tempo
Op een gezonde en dus verantwoorde manier extra spiermassa opbouwen heeft uiteraard veel te maken met de hoeveelheid voedsel die je dagelijks naar binnen werkt. Streef je meer spieren na dan moet je meer eten dan je lichaam écht nodig heeft. Wil je meer spieren aanmaken dan heeft je lichaam daarvoor uiteraard ook extra energie nodig, en die extra energie haal je alleen door meer te eten. Extra spiermassa kweken is echter geen synoniem van vet en dus ongezond eten, integendeel. Op een gezonde manier extra spiermassa aankweken doe je zeker niet door dagelijks fastfood te eten.

Een gezonde voeding voor het opbouwen van extra spiermassa bestaat uit:

En dat geldt zeker ook voor mannen
 • Essentiële eiwitten: zijn onmisbaar voor gezonde spieren. Deze gezonde eiwitten haal je uitsluitend uit je voeding en niet uit allerlei shakes. Voeding rijk aan gezonde eiwitten zijn alle sojaproducten, vlees, vis, eieren, bonen, peulvruchten, noten, paddenstoelen, kaas, yoghurt en kwark.
 • Koolhydraten: bezorgen je extra energie, zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor je tijdens je inspanningen niet door een dikwijls fataal hongergevoel wordt overvallen. Groenten, alle volkoren producten, zilvervliesrijst, aardappelen en havermout zijn de belangrijkste bronnen van deze koolhydraten.
 • Onverzadigde vetzuren: er zijn dus ook gezonde vetten en die heb je nodig voor een gezonde spiermassa en voor het goed functioneren van je lichaam. Zowel enkel- als meervoudige onverzadigde vetzuren zijn gezond. Voeding rijk aan omega 3, 6 en 9 is daarom onmisbaar voor het gezond opbouwen van je spiermassa. Deze gezonde, verzadigde vetten verlagen je concentratie aan slechte LDL- cholesterol en verhogen je goede cholesterol (HDL). Ze zorgen tegelijk voor een optimale hormoonproductie. Deze onverzadigde vetzuren vind je vooral in vette vist (zalm, paling,makreel, sardienen, haring en ansjovis), en in olijf- en lijnzaadolie en in noten.
Voor een gezonde spieropbouw eet je
wekelijks minstens driemaal
vette vis
Voedingsvezels: geven je een langer verzadigd gevoel zodat je minder vlug trek hebt in meestal zoete en ongezonde tussendoortjes. Voedingsvezels zijn onmisbaar in ieder gezond dieet. Ze zorgen voor een gezonde spijsvertering en een vlotte darmstransit. Alle volkoren producten, groenten, fruit, peulvruchten, zilvervliesrijst en havermout zijn evenvele bronnen van voedingsvezels.


 • Vitaminen, mineralen en antioxidanten: zijn noodzakelijk om je gezondheid op een hoog peil te houden. De hoogste concentraties aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en ook spoorelementen zijn vooral aanwezig in verse groenten en fruit, volkoren producten, in vlees, vis en zuivel.
 • Extra weerstand: gezonde spieropbouw realiseer je door minstens wekelijks te trainen met steeds zwaardere gewichten.
 • Creatine: staat dagelijks op het menu van topsporters. Creatine zorgt voor extra kracht en voorkomt vlugge verzuring van je spieren. Creatine laat je spieren vlugger na zware fysieke inspanningen.
 • Water drinken: drink minstens drie liter water per dag, dat werkt spiergroei extra in de hand en voorkomt uitdroging.
 • Voldoende slaap: is nodig om van de geleverde inspanningen te herstellen. Train nooit wanneer je voelt dat je niet uitgerust bent. Dat zorgt voor het tegenovergestelde effect en zal je spiermassa afbouwen. Wanneer je onvoldoende bent uitgerust verhoogt je risico op allerlei kwetsuren.
Wekelijks drie keer per week een cardio-training
inlaasen op zo'n 140 hartslagen is
ruimschoots voldoende
Cardio training: zorgt voor een lager vetpercentage. Wekelijks drie keer per week een half uurtje cardio training op gemiddeld zo'n 140 hartslagen per minuut is ruimschoots voldoende.
 • Stress: vergeet niet dat stress de grootste vijand is van een gezonde spieropbouw. Stress zorgt er immers voor dat je spiermassa wordt afgebouwd.

Extra tips

 • Vrouwen: maken zich nooit meer zorgen over hun gewicht. Verminder je vetpercentage, verbeter je conditie en kweek extra spiermassa. Vraag vrijblijvend je gratis boek en je 3 gratis dvd's aan en maak zo uitgebreid kennis met het 'Kettlebel programma voor vrouwen'!
 • Mannen: maken zich nooit meer zorgen over hun gewicht. Verminder je vetpercentage, verbeter je conditie en kweek extra spiermassa. Vraag vrijblijvend je gratis boek en je 3 gratis dvd's aan en maak zo uitgebreid kennis met het 'Kettlebel programma voor mannen'!  Sportvoedingsshop.nl
Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…