Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is eczeem en hoe geraak je er van verlost?


Eczeem is een ernstige huidaandoening die in ons land meer dan 700000 landgenoten treft. Eczeem verloopt soms bijzonder pijnlijk en haalt je levenskwaliteit opmerkelijk naar beneden. Wat is eczeem nu precies en hoe geraak je ervan verlost?
 
Chronische huidziekten zoals eczeem zorgen voor
een rode en gezwollen huid en vooral voor
vervelende jeuk
Eczeem betreft een chronische huidaandoening die je huid rood kleurt, schraal en pijnlijk aanvoelt. In vele gevallen is je huid fel gezwollen en bedekt met witte schilfertjes. Eczeem veroorzaakt   geweldige jeuk en wanneer je krabt gaat de door eczeem aangetaste huid bloeden waardoor alles alleen maar verergert. Eczeem is een verzamelnaam voor een reeks van veel voorkomende huidaandoeningen.
 
Kinderen
 
Eczeem is niet leeftijds- of geslachtsgebonden, maar toch zijn vooral kinderen het slachtoffer van deze vervelende huidziekte. Bijna negentig procent van alle baby's en kinderen jonger dan vijf jaar had in meer of mindere mate met eczeem te maken. Was jij in dat geval, dan loop je een verhoogd risico om op latere leeftijd weer met deze huidziekte geconfronteerd te worden. 
Eczeem is een huidaandoening die veel
voorkomt bij baby's en jonge kinderen
Bij volwassenen ligt het percentage patiënten met eczeem veel lager. Eczeem komt ook duidelijk meer voor bij meisjes en vrouwen dan bij mannen.

Waar krijg ik eczeem?

Eczeem kan zowat overal op je lichaam toeslaan maar heeft niettemin toch een voorkeur voor je gezicht, je nek, ellebogen, knieën, polsen, enkels en je neus.

Vele soorten eczeem
 


Afhankelijk van de oorzaak bestaan er verschillende soorten eczeem:

 • Seborisch eczeem: komt vooral voor veel bij pasgeborenen. Bij seborisch eczeem  kleurt rood en is dik bedekt met vettige, gelige schilfertjes vooral op het hoofd en soms in de schaamstreek. In dat geval spreekt men ook wel van luieruitslag.
 • Niet alleen baby's kunnen last hebben van seborisch eczeem, ook vele volwassenen worden er het slachtoffer van. De uitslag zit dan vooral op plaatsen waar veel talgklieren in de huid aanwezig zijn, zoals de hoofdhuid, de plooi tussen neus en wangen, achter de oren, de wenkbrauwen en de borst. Gist dat van nature op onze huid voorkomt speelt een belangrijke rol bij dit soort eczeem. Een behandeling met een gist dodende middel is vaak efficiënt. 
   
Contacteczeem komt veel vooral, vooral op
de handen
Zwemmers eczeem: wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie, waarbij je huid rood kleurt, bedekt is met witte schilfers en erg jeukt. Zwemmerseczeem is besmettelijk, de schimmel verspreidt zich makkelijk en snel via warme en vochtige plaatsen zoals zwembad en douches in sporthallen. Je kan zwemmerseczeem voorkomen door je huid na het zwemmen of douchen goed af te drogen en slippers te dragen in zwembaden en openbare douches. Heb je ondanks alle voorzorgen toch last van zwemmerseczeem, gebruik dan een schimmeldodend middel.
 • Contact eczeem: wordt veroorzaakt door contact met bepaalde stoffen. Contact eczeem komt dan ook uitsluitend voor daar waar je huid in contact kwam met die bepaalde stof(fen). Je huid is rood, jeukt en is soms bedekt met schilferende plekken en kleine blaasjes of bultjes. De reactie kan veroorzaakt worden door een allergie of door irritatie. Contact eczeem ontstaat in veruit de meeste gevallen door contact met bijtende stoffen zoals bleekmiddelen, en kan bij iedereen ontstaan. Er is in vele gevallen sprake van een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen zoals nikkel in sieraden, cosmetica, zeep, jodium, rubber, verfstoffen, lijm, sappen van bepaalde bomen, groenten en vruchten. Met een eenvoudige huidtest kan men de preciese oorzaak van dit Contact eczeem vlug achterhalen. Een rode ontstoken vlek op je huid wijst op een allergische reactie.
 • Nummelair eczeem: hierbij ontstaan ronde, jeukende vlekken, vooral op armen en benen. Nummelair eczeem komt meestal samen met blaren voor. Er lijden veel meer mannen dan vrouwen aan dit soort eczeem.
 • Ateatotisch: of craquelé eczeem komt vooral voor bij ouderen en is het gevolg van huiduitdroging. Ateatotisch eczeem vormt schiferige huidvlekken vooral op de onderbenen.
 • Dyshidrotsich eczeem: komt vooral voor op de dikste huidlagen zoals op je handpalmen, je vingers en op je voetzolen. Bij dit soort eczeem vormen er zich jeukende blaasjes.
 • Constitutioneel eczeem: meest voorkomende vorm van eczeem. Hierbij vormt zich een sterk jeukende uitslag. Komt vooral voor tijdens onze eerste levensjaren en verdwijnt meestal spontaan tijdens de puberteit. Dit constitutioneel eczeem kan echter ook daarna blijven voortwoekeren en de eerste symptomen kunnen zelfs bij ouderen van boven de zeventig ontstaan. Bij jonge kinderen noemt men deze vorm van eczeem dauwworm omdat de vochtige huidvlekken veel gelijkenis vertonen met dauwdruppels.
Kamille verzacht de symptomen van eczeem
Oorzaken
 
De belangrijkste oorzaken van eczeem zijn:
Erfelijk: zijn er in je familie personen met eczeem dan is de kans zeer groot dat jij later eveneens met deze ziekte zult geconfronteerd worden. Dat is eveneens het geval wanneer familieleden last hebben van andere allergieën zoals astma, hooikoorts of glutenallergie.
 • immuunsysteem: mensen met eczeem hebben meestal te kampen met een slecht functionerend immuunsysteem. Zo bleek uit de resultaten van recente wetenschappelijke onderzoeken dat diegenen die last hebben van atopisch eczeem een defect gen hebben met afwijkingen in bepaalde eiwitten tot gevolg.
 • Materialen: in principe kunnen alle stoffen en materialen eczeem veroorzaken.Dat is onder meer het geval met zeep, allerlei schoonheidsproducten en schoonmaakmiddelen, maar ook met sieraden, temperatuurschommelingen, weersveranderingen, stofmijt en dierlijke huidschilfertjes en zelfs zweet.
 •  
Natuurlijke middelen tegen eczeem
 

In de klassieke geneeskunde pakt men in de eerste plaats de symptomen van deze huidaandoening aan. Dergelijke geneesmiddelen zijn echter niet zonder gevaar. Vele van deze geneesmiddelen hebben belangrijke nevenwerkingen vooral voor ogen en bijnieren.
Zoethout
Je hebt nochtans heel wat kruiden en natuurlijke middelen ter beschikking om eczeem doeltreffend aan te pakken:
 • Kamille: werkt rustgevend en kalmerend, krampwerend, ontstekingsremmend anti- allergisch en vberzachtend. Kamillethee helpt bij slapeloosheid, nachtmerries, irritatie en kiespijn. Als olie-extract, crème en kompres is kamille ook doeltreffend bij huidirritaties en eczeem. Daartoe kunnen ook enkele druppels vluchtige olie aan crème worden toegevoegd. Verder kan je kamille ook gebruiken bij een gevoelige huid, hooikoorts, vermoeide ogen en allerlei allergien en bij krampen. 
 • Zoethout: helpt bij de behandeling van allerlei huidaandoeningen zoals eczeem.
  Zoethoutpoeder vermindert de jeuk, zwelling en roodheid als gevolg van eczeem.
 • Toverhazelaar: is efficiënt om de symptomen van eczeem maar ook van aambeien, kleine wonden en zweren en spataderen te verminderen en wondjes te genezen.
Toverhazelaar
Teunisbloemolie en borage-olie: zijn rijk aan gamma- linoleenzuur. Recent wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat het gebruik van teunisbloem- en borage olie doeltreffend is bij de bestrijding van huidonstekingen en eczeem.
Probiotica:, of goede bacteriën zorgen voor een gezonde darmflora. In vele gevallen is eczeem het gevolg van een teveel aan afvalstoffen en toxines in je lichaam als gevolg van een onvoldoende ontgifting. Yoghurt, kefir, zuurdesembrood, kambucha of gefermenteerde thee en gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, augurken en zure room versterken je darmflora en hebben op die manier een gunstige invloed op huidaandoeningen zoals eczeem.

Extra tip

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…