Doorgaan naar hoofdcontent

Last van brandend maagzuur? Vermijdt dan zeker deze voeding!Als gevolg van een ongezonde (lees te vette) voeding kampen vele van ons met brandend maagzuur of reflux. De gevolgen van maagzuur verminderen niet alleen je leefkwaliteit. Op termijn kan brandend maagzuur oorzaak zijn van meer ernstigere aandoeningen zoals kanker aan je slokdarm. Nochtans kun je zelf veel doen om maagzuur te voorkomen of te stoppen, zelfs zonder geneesmiddelen. Met een aangepaste voeding en voldoende lichaamsbeweging behoort brandend maagzuur zo tot het verleden!

Met brandend maagzuur stuurt je lichaam een signaal uit het het problemen heeft met het verteren van bepaalde voedingsstoffen.
Maagzuur wordt aangemaakt in je maag en bevat een soort slijm dat je maagwand moet beschermen tegen maagzuur.Na een maaltijd wordt voldoende maagzuur geproduceerd om je voeding doeltreffend te verteren.

Maagzuur en een branderig en pijnlijk gevoel in de maag ontstaat wanneer de slijmlaag van je maag is beschadigd en zo je maagwand onvoldoende bescherming biedt. Als gevolg hiervan wordt het voedsel onvoldoende verteerd.

Slokdarm onbeschermd tegen maagzuur

Je slokdarm beschikt niet over zo’n beschermende slijmlaag tegen maagzuur. Komt er toch maagzuur in je slokdarm terecht, dan krijg je last van brandend maagzuur. Gelukkig heeft niet iedereen last van brandend maagzuur in zijn slokdarm. De belangrijkste oorzaak van brandend maagzuur is een slecht werkende sluitspier in je slokdarm. Deze sluitspier zorgt er voor dat je maaginhoud mét maagzuur in je maag blijft. Functioneert je sluitspier niet zoals het hoort, dan ontstaat in de meeste gevallen een kleine opening waardoor brandend maagzuur in je slokdarm terecht komt. Een slechte werking van deze sluitspier wordt in de hand gewerkt door een slechte vertering van je voeding.

Oorzaken brandend maagzuur

Er zijn verschillende oorzaken van een slecht werkende of verzwakte sluitspier van je slokdarm

Gebrek aan maagzuur: met ouder worden wordt er steeds minder maagzuur aangemaakt waardoor we ons voedsel steeds minder goed verteren en de sluitspier van je slokdarm verzwakt.

Roken en alcohol: beschadigen de maagwand waardoor er te weinig maagzuur wordt aangemaakt.

Geraffineerde witte suiker: Beschadigt je maagwand en vergroot je kans op maagzuur.

Vetrijke voeding: vetten verzwakken de sluitspier hetgeen aanleiding geeft tot reflux of brandend maagzuur. Beperk de consumptie van vetrijke voeding en kies voor goede vetten zoals olijfolie, noten en zaden. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van synthetische vetten zoals frituurvet maar ook van chocolade!


Voedsel intolerantie en allergieën: verzwakt eveneens de sluitspier van je slokdarm waardoor maagzuur ontstaat. Dat is onder meer het geval bij het gebruik van melk en zuivelproducten. maar liefst driekwart van de wereldbevolking is allergisch aan melk!

Gebruik van geneesmiddelen: het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen zal voor een verminderde productie van maagzuur zorgen, dit als gevolg van een een geïrriteerde de maagwand en maagcellen. Wees voorzichtig met het gebruik van ontstekingsremmers zoals ibuprofen.

Koffie en cafeïnehoudende dranken: koffie en cafeïnehoudende dranken als zoals cola bevatten veel cafeïne dat voor brandend maagzuur zorgt.

Andere oorzaken van brandend maagzuur: chocolade, tomaten, pikante kruiden, sausjes en munt.

Extra druk: op je maag en je middenrif onder andere als gevolg van een maagbreuk

Teveel drinken: tijdens en na de maaltijd.

Voeding met hoge zuurtegraad: voorverpakte voeding in karton en blik en… koolzuurhoudende en cafeïnerijke dranken zoals cola


Jij wilt toch ook definitief af van je brandend maagzuur?

Weg brandend maagzuur

Heb jij ook regelmatig last van brandend maagzuur? Met dit eenvoudig  stappenplan geraak je er definitief van verlost

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…