De geneeskracht van kruiden: kurkuma


We leren steeds meer en meer de geneeskracht van steeds meer kruiden en specerijen waarderen. Kruiden en specerijen brengen al lang niet meer alleen onze gerechten op smaak. Ze bezorgen ons extra voedingswaarde en helpen ons gezond afslanken. Wetenschappelijk onderzoek toont steeds meer aan dat kruiden en specerijen zelfs heel wat aandoeningen kunnen voorkomen of de symptomen ervan sterk verzachten.

In zowat alle Aziatische landen kent men de kwaliteiten van kurkuma al lang. Reeds eeuwen geleden gebruikten men daar kurkuma om voeding langer vers te houden. Kurkuma wordt ook gebruikt in de ayurvedische geneeskunde, de traditionele geneeskunde van India. Dat is eveneens het geval in zowel de traditionele geneeskunde in China, Japan, Indonesië en Thailand.

Smaakmaker met geneeskracht

Nog niet zo lang geleden gebruikten we kruiden en specerijen uitsluitend in de keuken als pittige smaakmaker van tal van gerechten. Kruiden die we dagdagelijks gebruiken in de keuken hebben echter een krachtige geneeskracht. Dat is lang geen fabeltje, maar werd al meermaals wetenschappelijk bewezen. Zowel kruiden als specerijen barsten niet alleen van de antioxidanten maar even goed van allerlei onmisbare vitaminen, mineralen en spoorelementen. Antioxidanten zijn belangrijk ter bescherming en neutralisatie van vrije radicalen die je ziek maken en je verouderingsproces negatief beïnvloeden. Kruiden en specerijen schakelen tegelijk je metabolisme of stofwisseling naar een hoger toerental waardoor je vlugger gezond zal afslanken. Ieder kruid heeft zijn specifieke geneeskrachtige werking. Ze versterken je immuunsysteem en verhogen je lichamelijke weerstand. Heel wat kruiden werken ontstekingsremmend en zijn doeltreffend bij de behandeling van infecties. Anderen hebben dan weer een positieve invloed op je psychishe gezondheid en helpen bij stres, angst en/of depressie.
Kurkuma doodt kankercellen

Een kruid met sterke geneeskracht is ongetwijfeld kurkuma, koenjit of geelwortel. Kurkuma helpt tegen allerlei ouderdomsziekten en doodt zelfs kwaadaardige kankercellen, dat werd dankzij tal van onderzoeken wetenschappelijk bewezen. Al deze studies toonden eensgezind aan dat kurkumine, het belangrijkste actieve bestanddeel van kurkuma, de ontwikkeling van kanker en dan vooral van borst- , long- en nierkanker maar ook van kanker aan de dikke darm, de lever, de maag, de eierstokken en van leukemie sterk kan afremmen.

Kurkuma is ook doeltreffend tegen:

 • Galproblemen: kurkuma bevordert de lediging van de galblaas en voorkomt zo pijnlijke galkolieken en galstenen (cholesterolgalstenen en kleine galstenen). Kurkuma verlaagt de cholesterolconcentratie in de gal en verhoogt vochtgehalte. Kurkuma helpt ook bij de vertering van vetten.
 • Hoge cholesterol: kurkuma verhoogt dus de afscheiding van cholesterol via je gal te verhogen. Daardoor is kurkuma efficiënt bij het bestrijden van een te hoge concentratie aan slechte LDL- cholesterol. Het voorkomt zo de afzetting van cholesterolplaques en verlaagt je risico op hart- en vaatziekten.
 • Lever: kurkuma beschermt je lever tegen de schadelijke invloed van alcohol. Kurkuma ontgift je lever, voorkomt vervetting en stimuleert je leverfunctie.
 • Slechte spijsvertering: kurkuma helpt bij een slechte spijsvertering en bij de vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid, een opgeblazen gevoel, maagzuur en diarree.
 • Acute en chronische ontstekingen: door zijn ontstekingsremmende werking is kurkuma doeltreffend bij de bestrijding van zowel acute als chronische ontstekingen. Het vermindert ochtendstijfheid, gewrichtspijn, reuma, spierpijn, peesontstekingen, jicht, en bij colitis en de ziekte van Crohn.
 • Ziekte van Alzheimer: kurkuma werkt preventief tegen de ziekte van Alzheimer. Bij beginnende Alzheimer of wanneer deze ziekte in de familie voorkomt, is het verstandig kurkuma als preventieve maatregel te gebruiken.
 • Kurkuma helpt ook bij: poliepen in de darm, aderverkalking, psoriasis, artrose, en bij chronische oogontsteking.
Zo kan je kurkuma het best gebruiken:
 • Nooit alleen gebruiken: kurkuma mag niet alleen gebruikt worden omdat het slecht door ons lichaam wordt opgenomen en iet door onze darmwand geraakt.
 • Met zwarte peper: de gezonde bestanddelen van kurkuma komen het beste vrij in combinatie met zwarte peper. Ze worden dan wél door ons lichaam opgenomen. Gebruik kurkuma dus in gerechten steeds samen met een beetje zwarte peper, eventueel gemengd met olijfolie.

Extra tip

Reacties

 1. Hi Francois!

  Zou jij het leuk vinden om dit met een groter publiek te delen? Voor een nieuw programma voor Omroep MAX zijn wij op zoek naar mensen die met eigen huis-, tuin-, en keuken middelen een manier hebben gevonden om een gezondheidsprobleem op te lossen dan wel te verbeteren.

  Voor een vrijblijvend gesprek ben ik bereikbaar via gezondverstand@warnerbros.com of 020 3463723

  Groet,
  Rosa

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn