Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is een glutenallergie of coeliaki?

Glutenallergie of coeliaki komt in ons land veel voor. Ben jij ook allergisch voor gluten? Dan moet je uiteraard erg voorzichtig zijn met wat je eet. Wat is zo'n glutenallergie precies en wat mogen we eten en wat niet ingeval van zo'n glutenallergie ?
 
 
Gluten zijn eiwitten die hoofdzakelijk voorkomen in tarwe, rogge, haver, gerst, spelt en kamut. Wanneer je allergisch bent aan gluten maakt je lichaam antistoffen tegen deze gluten. Een allergische reactie is er het gevolg van. Zo'n allergische reactie heeft uiteraard gevolgen voor je gezondheid. Deze beschadigt immers het slijmvlies van je dunne darm. Gezond slijmvlies in je darmwand is nochtans onmisbaar voor je spijsverteringsstelsel. Het slijmvlies van je dunne darm is verantwoordelijk voor het opnemen van al de    opgenomen voedingsstoffen.

Uiteenlopende symptomen


Zo'n glutenallergie heeft de meest uiteenlopende symptomen gaande van chronische diarree en buikkrampen tot bloedarmoede, chronische vermoeidheid, een ernstige groei achterstand, een verstoorde bloedstolling en gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden in een later stadium. Een glutenallergie of coeliaki heeft dus ernstige gevolgen voor je gezondheid kan zelfs verantwoordelijk zijn voor vruchtbaarheidsproblemen en kan zelfs miskramen veroorzaken. Als gevolg van al deze symptomen is een vlugge en sluitende diagnose moeilijk te stellen. Alle symptomen wijzen immers telkens naar andere aandoeningen.

Diagnose


De sluitende diagnose kan nochtans met een eenvoudig bloedonderzoek of met een biopsie van het slijmvlies uit de wand van je dunne darm gesteld worden. Heb je te kampen met een glutenaIlergie dan beschik je over weinig of geen darmvlokken.
Een glutenallergie of coeliaki is nog steeds niet te genezen, geneesmiddelen zijn immers nog steeds niet beschikbaar. Je kan de symptomen van een glutenallergie alleen maar beperken door het nauwgezet volgen van het glutenvrij dieet.

Herstel darmslijmvlies
 
Dat glutenvrij dieet zal het beschadigde slijmvlies van je dunne darm zo goed mogelijk herstellen. Dat glutenvrij dieet zal je meestal levenslang moeten volgen. In een glutenvrij dieet zijn de meeste graansoorten zoals tarwe, rogge, haver, gierst, spelt en kamut verboden. Ook producten waarin deze granen werden verwerkt zoals koekjes en gebak zijn voor patiënten met een glutenallergie taboe.
 
Extra tip
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…