Wat is een glutenallergie of coeliaki?

Glutenallergie of coeliaki komt in ons land veel voor. Ben jij ook allergisch voor gluten? Dan moet je uiteraard erg voorzichtig zijn met wat je eet. Wat is zo'n glutenallergie precies en wat mogen we eten en wat niet ingeval van zo'n glutenallergie ?
 
 
Gluten zijn eiwitten die hoofdzakelijk voorkomen in tarwe, rogge, haver, gerst, spelt en kamut. Wanneer je allergisch bent aan gluten maakt je lichaam antistoffen tegen deze gluten. Een allergische reactie is er het gevolg van. Zo'n allergische reactie heeft uiteraard gevolgen voor je gezondheid. Deze beschadigt immers het slijmvlies van je dunne darm. Gezond slijmvlies in je darmwand is nochtans onmisbaar voor je spijsverteringsstelsel. Het slijmvlies van je dunne darm is verantwoordelijk voor het opnemen van al de    opgenomen voedingsstoffen.

Uiteenlopende symptomen


Zo'n glutenallergie heeft de meest uiteenlopende symptomen gaande van chronische diarree en buikkrampen tot bloedarmoede, chronische vermoeidheid, een ernstige groei achterstand, een verstoorde bloedstolling en gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden in een later stadium. Een glutenallergie of coeliaki heeft dus ernstige gevolgen voor je gezondheid kan zelfs verantwoordelijk zijn voor vruchtbaarheidsproblemen en kan zelfs miskramen veroorzaken. Als gevolg van al deze symptomen is een vlugge en sluitende diagnose moeilijk te stellen. Alle symptomen wijzen immers telkens naar andere aandoeningen.

Diagnose


De sluitende diagnose kan nochtans met een eenvoudig bloedonderzoek of met een biopsie van het slijmvlies uit de wand van je dunne darm gesteld worden. Heb je te kampen met een glutenaIlergie dan beschik je over weinig of geen darmvlokken.
Een glutenallergie of coeliaki is nog steeds niet te genezen, geneesmiddelen zijn immers nog steeds niet beschikbaar. Je kan de symptomen van een glutenallergie alleen maar beperken door het nauwgezet volgen van het glutenvrij dieet.

Herstel darmslijmvlies
 
Dat glutenvrij dieet zal het beschadigde slijmvlies van je dunne darm zo goed mogelijk herstellen. Dat glutenvrij dieet zal je meestal levenslang moeten volgen. In een glutenvrij dieet zijn de meeste graansoorten zoals tarwe, rogge, haver, gierst, spelt en kamut verboden. Ook producten waarin deze granen werden verwerkt zoals koekjes en gebak zijn voor patiënten met een glutenallergie taboe.
 
Extra tip
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos