Hoe kun je nierstenen voorkomen?

Nierstenen en nierkolieken zijn bijzonder pijnlijk en komen bij ons veel voor. Meer dan vijfhonderdduizend landgenoten krijgen er vroeg of laar mee te maken. na je eerste niercrisis verhoogt je risico op het ontwikkelen van ierstenen aanzienlijk. Toch kan je gemakkelijk de vorming van nierstenen voorkomen. Een ongezonde voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging ligt meestal aan de basis van nierstenen. Met een aangepast dieet kan je de ontwikkeling van nierst(enen best voorkomen.


Betreft het steengruis of een klein steentje dan is dat meestal geen probleem. Ben je in dit geval, dan besef je meestal zelf niet dat je met niergruis of nierstenen rondloopt. Steengruis of kleine steentjes plas je meestal uit zonder dat je daar ook maar iets van voelt. Met grotere stenen is dat uiteraard onmogelijk. Pijnlijke nierkolieken ontstaan als ze ergens in je urinewegen vast zitten. Dan is een bezoek aan de uroloog onafwendbaar. Die is gespecialiseerd in het behandelen van alle nieraandoeningen, dus ook van nierstenen.

Regelen vocht- en zoutbalans

Je nieren maken urine aan en verwijderen samen met deze urine alle mogelijke afvalstoffen. Op die manier regelen je nieren zowel je vocht- als je zoutbalans. Je nieren zijn tevens verantwoordelijk voor de aanmaak van verschillende hormonen zoals renine. Renine is een hormoon dat vooral belangrijk is voor het regelen van je bloeddruk. Renine zorgt tegelijkertijd voor de aanmaak van erytropoëtine, een stof die instaat voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

Nier- of uretersteen?

Er bestaat inderdaad een verschil tussen nier- en en zogenaamde ureterstenen. Komt een niersteen los, dan gaat die via je ureter richting blaas. Blijft die neersteen daar zitten, dan spreekt de uroloog van een uretersteen. De diagnose tussen beiden is erg moeilijk te stellen. Een niersteen ontwikkeld zich als een piepklein kristalletje in je nierbekken. Dit kristalletje zet zich vast aan de wanden van je urinewegen en groeit daar langzaam verder.
Op dit beeld zie je de nierstenen duidelijk zitten

Plasproblemen

Zo’n uretersteen zorgt vooral voor vervelende plasproblemen. Je nieren blijven immers urine produceren maar omdat je urinewegen geblokkeerd zijn door de steen kan die urine je lichaam niet verlaten. Op die manier blijft de urine in de ureter en je nierbekken en dat veroorzaakt extra druk in je nier. Je getroffen nier zet uit met een nierkoliek tot gevolg.

Niersteen verdwijnt spontaan

Betreft het een kleine steen van minder dan vier millimeter dan heb je ‘geluk’. Dan raakt hij meestal vlug in je blaas en wordt hij zonder problemen uit geplast.
Is dat uit plassen onmogelijk dan komt de uroloog er aan te pas om je niersteen te verwijderen. Hoe hij dat uiteindelijk doet hangt van de grootte, de ligging en van de hardheid van je niersteen af.
Nierstenen kunnen ook verbrijzeld worden. Is dat onmogelijk als gevolg van hun ligging of afmetingen, dan zal men ze operatief moeten verwijderen

Risicofactoren

Zowel mannen als vrouwen lopen risico op het vormen van nierstenen. Toch zijn nierstenen een typisch mannelijke aangelegenheid. Mannen lopen tot drie keer meer kans op het ontwikkelen van nierstenen dan vrouwen. Nierstenen zijn niet leeftijdsgebonden, maar ontstaan meestal op middelbare leeftijd. Kinderen en adolescenten ontwikkelen zelden of nooit nierstenen.
  • Erfelijk: heb je een eerstegraads familielid die met nierstenen werd geconfronteerd, dan loop je tweemaal meer kans zelf om ook nierstenen te ontwikkelen.
  • Hervallen: ruim de helft van al diegenen die ooit met nierstenen kregen af te rekenen worden binnen een periode van tien jaar met nieuwe nierkolieken geconfronteerd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn