Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe kun je nierstenen voorkomen?

Nierstenen en nierkolieken zijn bijzonder pijnlijk en komen bij ons veel voor. Meer dan vijfhonderdduizend landgenoten krijgen er vroeg of laar mee te maken. na je eerste niercrisis verhoogt je risico op het ontwikkelen van ierstenen aanzienlijk. Toch kan je gemakkelijk de vorming van nierstenen voorkomen. Een ongezonde voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging ligt meestal aan de basis van nierstenen. Met een aangepast dieet kan je de ontwikkeling van nierst(enen best voorkomen.


Betreft het steengruis of een klein steentje dan is dat meestal geen probleem. Ben je in dit geval, dan besef je meestal zelf niet dat je met niergruis of nierstenen rondloopt. Steengruis of kleine steentjes plas je meestal uit zonder dat je daar ook maar iets van voelt. Met grotere stenen is dat uiteraard onmogelijk. Pijnlijke nierkolieken ontstaan als ze ergens in je urinewegen vast zitten. Dan is een bezoek aan de uroloog onafwendbaar. Die is gespecialiseerd in het behandelen van alle nieraandoeningen, dus ook van nierstenen.

Regelen vocht- en zoutbalans

Je nieren maken urine aan en verwijderen samen met deze urine alle mogelijke afvalstoffen. Op die manier regelen je nieren zowel je vocht- als je zoutbalans. Je nieren zijn tevens verantwoordelijk voor de aanmaak van verschillende hormonen zoals renine. Renine is een hormoon dat vooral belangrijk is voor het regelen van je bloeddruk. Renine zorgt tegelijkertijd voor de aanmaak van erytropoëtine, een stof die instaat voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

Nier- of uretersteen?

Er bestaat inderdaad een verschil tussen nier- en en zogenaamde ureterstenen. Komt een niersteen los, dan gaat die via je ureter richting blaas. Blijft die neersteen daar zitten, dan spreekt de uroloog van een uretersteen. De diagnose tussen beiden is erg moeilijk te stellen. Een niersteen ontwikkeld zich als een piepklein kristalletje in je nierbekken. Dit kristalletje zet zich vast aan de wanden van je urinewegen en groeit daar langzaam verder.
Op dit beeld zie je de nierstenen duidelijk zitten

Plasproblemen

Zo’n uretersteen zorgt vooral voor vervelende plasproblemen. Je nieren blijven immers urine produceren maar omdat je urinewegen geblokkeerd zijn door de steen kan die urine je lichaam niet verlaten. Op die manier blijft de urine in de ureter en je nierbekken en dat veroorzaakt extra druk in je nier. Je getroffen nier zet uit met een nierkoliek tot gevolg.

Niersteen verdwijnt spontaan

Betreft het een kleine steen van minder dan vier millimeter dan heb je ‘geluk’. Dan raakt hij meestal vlug in je blaas en wordt hij zonder problemen uit geplast.
Is dat uit plassen onmogelijk dan komt de uroloog er aan te pas om je niersteen te verwijderen. Hoe hij dat uiteindelijk doet hangt van de grootte, de ligging en van de hardheid van je niersteen af.
Nierstenen kunnen ook verbrijzeld worden. Is dat onmogelijk als gevolg van hun ligging of afmetingen, dan zal men ze operatief moeten verwijderen

Risicofactoren

Zowel mannen als vrouwen lopen risico op het vormen van nierstenen. Toch zijn nierstenen een typisch mannelijke aangelegenheid. Mannen lopen tot drie keer meer kans op het ontwikkelen van nierstenen dan vrouwen. Nierstenen zijn niet leeftijdsgebonden, maar ontstaan meestal op middelbare leeftijd. Kinderen en adolescenten ontwikkelen zelden of nooit nierstenen.
  • Erfelijk: heb je een eerstegraads familielid die met nierstenen werd geconfronteerd, dan loop je tweemaal meer kans zelf om ook nierstenen te ontwikkelen.
  • Hervallen: ruim de helft van al diegenen die ooit met nierstenen kregen af te rekenen worden binnen een periode van tien jaar met nieuwe nierkolieken geconfronteerd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…