Doorgaan naar hoofdcontent

Pijn: koffie verzacht chronische pijn

Maar liefst drie miljoen landgenoten kampen met pijn en chronische pijn en dat heeft uiteraard een grote inpact op zowel hun leef- als hun werkcomfort. De meerderheid van de chronische pijnpatiënten zoeken hun heil in allelerlei pijnstillers en ook in fysio- en osteopathie. Dat voeding een belangrijke rol speelt bij de behandeling van chronische pijn werd reeds eerder aangetoond. Wetenschappers aan het Noorse Institute of Occupational Health en van de Oslo University kwamen zopas tot de ontdekking dat ook koffie chronische pijn gevoelig kan verzachten.

Voor échte koffiedrinkers zijn alle plaatsen en
gelegenheden goed om koffie te drinken
Allerlei rugproblemen, gewrichts- , nek- en schouderpijn, fibromyalgie artritis, reuma en artrose zijn veruit de meest voorkomende klachten. Dat heeft niet alleen zware gevolgen voor het sociaal leven en de levenskwaliteit van de patiënten. Ook op de werkvloer komen ze onder bijzonder zware druk. Naast het slikken van pijnstillers en het volgen van fysiotherapie doen chronische pijnpatiënten veelvuldig beroep op de osteopaat.

Meer koffie, minder pijn

Deelnemers aan het jongste wetenschappelijk onderzoek voerden gedurende anderhalf uur allerlei computertaken uit. Die bestonden hoofdzakelijk uit kantoorwerk waarvan eerder werd erkend dat het voortal pijn in de rug, de nek, de schouders, onderarmen en in de polsen veroorzaakt. Tijdens het onderzoek dronken een aantal deelnemers uitsluitend koffie. Dat moest om hun alertheid aanscherpen en vermoeidheid en slaperigheid  voorkomen. Men wilde echter in de eerste plaats de invloed achterhalen van dat koffie drinken op (chronische) pijn. De resultaten van dit onderzoek leerden dat patiënten die dagelijks koffie dronken veel minder last hadden van pijn dan diegenen die geen koffie dronken. Dat was met alle chronische pijn het geval.
Voordelen van koffie drinken

Koffie drinken is gezonder dan de meesten wel denken. De resultaten van wetenschappelijke onderzoeken toonden tal van positieve effecten op onze gezondheid aan:We ondervinden dagelijks dat een bakje troost
voor extra energie en concentraie zorgt
Alzheimer: onderzoek wees uit dat koffie drinken je risico op het krijgen van Alzheimer op latere leeftijd gevoelig verkleint.Wetenschappers aan de Universiteit van Florida zijn er zelfs van overtuigd dat het drinken van koffie Alzheimer kan genezen. Dagelijks vijf koppen koffie of meer drinken zou klontering van het schadelijke amyloïde- eiwit in de hersenen stopzetten. Gehoopt wordt nu dat koffie als geneesmiddel tegen Alzheimer kan ingezet worden, maar daar is bijkomend onderzoek voor nodig.
  • Parkinson: koffie drinken heeft ook een gunstige invloed op de ontwikkeling van de Ziekte van Parkinson. De cafeïne is daarvoor verantwoordelijk. Hoe meer koffie je drinkt, hoe kleiner de kans op Parkinson.

Cafeïne vergroten je uithoudingsvermogen
Kanker: koffie drinken heeft een klein maar niet te verwaarlozen effect op lever- en blaaskanker, op kanker van de dikke darm en op de ontwikkeling van galstenen. 
Diabetes: bij patiënten met diabetes stuurt koffie hun bloedglucosewaarden in de war.
    Hart en vaatziekten: koffie drinken heeft geen enkele negatieve invloed op je risico op hart- en vaatziekten.
  • Bloeddruk:bij regelmatige koffiedrinken blijft je bloeddruk op peil. Bij hen die slechts sporadisch koffie naar binnen gieten kan de cafeïne hun bloeddruk lichtjes verhogen.
  • Snelheid en uithoudingsvermogen: vergroten naarmate de hoeveelheid koffie die je drinkt.Het versterkt tegelijkertijd de contractiesnelheid van je spieren. Als gevolg van de cafeïne raken je spieren veel minder vermoeid, hebben ze een groter uithoudingsvermogen en ook je reactiesnelheid gaat de hoogte in.
  • Zenuwstelsel: koffie stimuleert je centraal zenuwstelsel en maakt je alerter. Cafeïne verhoogt je concentratie, je geheugenfuncties en je vermogen tot logisch nadenken.
Enhanced by Zemanta

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…