Doorgaan naar hoofdcontent

Hersenen attente senioren oplossing voor Alzheimer

Wetenschappers zoeken nu al jaren wereldwijd naar een doeltreffend geneesmiddel tegen Alzheimer, dé ouderdomsziekte bij uitstek. Als gevolg van de toenemende vergrijzing, zal dit gezondheidsprobleem de komende jaren alleen maar toenemen. Men hoopt nu in de hersenen van actieve en attente senioren eindelijk een oplossing te vinden tegen Alzheimer.

Attente bejaarden die zo lang mogelijk actief blijven en
dagelijks nog de krant lezen zouden wel eens voor een
geneesmiddel tegen Alzheimer kunnen zorgen
Hoog bejaarden die nog actief zijn en dagelijks hun krant lezen, zijn lang geen uitzondering. Ze bestaan, en hoe ouder we worden hoe meer slachtoffers Alzheimer zal maken. Daartegenover staat dat ook het aantal attente en schrandere senioren zal groeien. Wetenschappers aan de Northwestern universiteit van Chicago onderzochten met behulp van een MR- scanner de hersenen van een aantal tachtigjarigen bij wie hun hersenen nog even attent en scherp reageerden dan toen ze pakweg vijftig waren.Tijdens dit uitgebreid onderzoek scoorden deze hoogbejaarden opvallend hoog in allerlei geheugentests waar ze werden aan onderworpen. Deze kwieke bejaarden lieten zelfs betere resultaten noteren dat deelnemers die in leeftijd varieerden tussen 50 en 65 jaar. Hun hersenscans werden van deze attente bejaarden werden uitgebreid onderzocht én vergeleken met die van leeftijdsgenoten en met die van vijftigers. Beide leeftijdsgroepen scoorden opmerkelijk lager dat de schrandere en actieve tachtigers.

Dikkere buitenlaag hersenen

Zo lang mogelijk zowel lichemalijk als geestelijk
actief blijven is voor senioren de beste garantie
om gezond oud te worden
De onderzoekers aan de universiteit van Chicago kwamen tijdens hun onderzoeken tot enkele opmerkelijke vaststellingen. Zo stelden ze bij de kwieke tachtigers vast dat de buitenste laag van hun hersenen, in medische termen de cortex genoemd, nog veel dikker was dan doorgaans bij het geval is. De voorste en ongeordende hersenschors die in belangrijke mate onze aandacht en concentratie bepaald, bleek uit de resultaten van het MR onderzoek opvallend dikker en in betere conditie van van diegenen die dertig en meer jaren jonger waren.

Verlies hersencellen onderdeel ouder worden


Het afsterven van onze grijze her-
sencellen is nochtans eigen aan
ons ouderdomsproces
Dat is écht opmerkelijk omdat het verlies en afsterven van onze grijze cellen nu eenmaal het gevolg is van ons ouderdomsproces. Volgens de onderzoekers hebben een deel van attente oma's en opa's geluk. De kwaliteit van hun geheugen, hun aandachts- en concentratiemogelijkheden zijn voor een groot deel genetisch bepaald. Bij anderen is hun uitzonderlijke geestestoestand het gevolg van hun gezonde levensstijl. Rijk of arm, geestelijke arbeid of zware lichamelijke inspanningen, rokers of niet-rokers ze waren allemaal onder de kwieke bejaarden terug te vinden. Ook deze hoog bejaarden kregen zowel met ups als downs af te rekenen. Een aantal overleefden de holocaust, een ander kanker en chemo.


Wat gaat er goed in onze hersenen


De voorbije jaren legden de wetenschappers zich hoofdzakelijk toe op onderzoek naar alles wat in onze hersenen verkeerd kan gaan. Enkele onderzoekers besloten nu na te gaan wat er in de hersenen van attente hoogbejaarden omgaat om een efficiënte behandelingsmethoden te vinden tegen dementie en Alzheimer. Men wil nu begrijpen wat de redenen kunnen zijn van de vertraging van de afbraak van de hersencellen van sommige bejaarden.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…