Actieve voedingsdriehoek houdt je gezond en op gewicht

Alleen een aangepaste voeding gecombineerd met de juiste en voldoende beweging houd je gezond, in conditie én op je streefgewicht. We weten het allemaal, en toch zijn er uiteindelijk maar bitter weinig die de regels en aanbevelingen van deze actieve voedingsdriehoek naleven. Hoe kan het anders dat er steeds meer landgenoten overgewicht meezeulen en deze overtollige kilo's maar niet kwijt geraken? Wat is deze actieve voedingsdriehoek en wat betekent deze voor je gezondheid?

Wie lang gezond en in conditie wil blijven
kan maar best de raadgevingen van de
actieve voedingsdriehoek volgen
De actieve voedingsdriehoek wordt regelmatig aangepast aan de evoluerende eisen van de moderne diëtiek en geeft je een beeld van wat je dagelijks zou moeten naar binnen werken om je lichaam goed te laten functioneren en zo lang mogelijk gezond en in goede conditie te blijven. Door de voedingsdriehoek te raadplegen weet je meteen ook hoeveel je dagelijks moet bewegen. De aanbevelingen van de voedingsdriehoek werden opgesteld voor doorsnee personen ouder dan zes, die dagelijks matige fysieke inspanningen leveren. Voor intensieve sporters, of diegenen die dagelijks zware fysieke inspanningen leveren bepaald de diëtiste wat de aan te bevelen dagelijks hoeveelheid caloriën zijn. Sporters hebben bijvoorbeeld nood aan de opname van extra vocht, bovenop de aanbevolen hoeveelheid van anderhalve liter water per dag.

Gezonde levensstijl

Wil je jouw conditie zo lang mogelijk intact houden, dan is een gezonde levensstijl noodzakelijk. Dat betekent hoofdzakelijk een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Elk voedingsmiddel levert een aantal levensnoodzakelijke voedingsstoffen. De actieve voedingsdriehoek werd daarom opgesplitst in zeven groepen, elk noodzakelijk voor een gezonde levensstijl.

Voldoende en aangepaste lichaamsbeweging

Naast een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding, neemt voldoende lichaamsbeweging een belangrijke plaats in. En je moet daarvoor zéker geen topprestaties leveren, integendeel. Sporten op ieders ritme is hét advies!
Beweeg en sport op je eigen ritme. Bovenmense-
lijke sportprestaties zijn lang niet nodig
om gezond en in conditie te blijven

Hou het bij matige inspanningen waarbij je hartfrequentie en ademhaling niet teveel stijgen. Om resultaten te boeken hoef je zeker niet dagelijks in het rood te gaan. Dertig minuten wandelen, fietsen, joggen of zwemmen is voor volwassenen al ruimschoots voldoende. Kies voor die activiteiten die in je dagschema en bij je interesses passen, op die manier hou je dit het langst vol. Wil je nu met extra lichaamsbeweging starten, ben je ouder dan 35 of heb je problemen met je gezondheid? Raadpleeg dan zeker je huisarts voor je jouw gezonde voornemens in de praktijk omzet.

Water is onmisbaar

Om je gezondheid op peil te houden heeft men het meestal over gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging, maar voldoende en de juiste dranken nuttigen is minstens even belangrijk. Water wordt door iedere diëtiste aanbevolen, het is een belangrijk facet van een gezonde en evenwichtige voeding.Volwassenen hebben dagelijks gemiddeld 2,5 liter vocht nodig, waarvan anderhalve liter wordt geleverd door je voeding. Dat betekent meteen ook dat anderhalve liter water drinken per dag een minimum is. Je verliest immers dagelijks heelwat vocht door transpiratie. Dranken met de grootste hoeveelheid water zijn koffie, thee, en bouillon.

Koffie, thee en bouillon zijn de dranken met de hoogste
hoeveelheid water. Diëtisten geven echter eensgezind de
voorkeur aan anderhalve liter water per dag
Aanbevelingen diëtiste

Uiteraard heeft de actieve en regelmatig aangepaste voedingsdriehoek het over nog andere zaken dan gezonde voeding, gezond drinken en voldoende bewegen.  

De diëtiste weet er alles van:

  Graanproducten: naast meervoudige koolhydraten leveren graanproducten hoge concentraties voedingsvezels die je langer een verzadigd gevoel geven, allerlei levensnoodzakelijke vitaminen en mineralen. Ze vormen de basis van de voedingsdriehoek en horen thuis op ieders dagelijks menu. Dat is even zo het geval met volkoren brood, rijst en deegwaren. De hoeveelheid hangt af van je inspanningen en varieert voor brood tussen vijf en twaalf sneden en voor aardappelen tussen de 200 en 350 gram. 
  
  Minstens 350 gram groenten en 3 soorten fruit
  per dag verdienen aanbeveling
 • Groenten: ook groenten nemen een belangrijke plaats in de voedingsdriehoek in. Zij leveren je immers de noodzakelijke voedingsvezels, vitaminen, mineralen en enkelvoudige koolhydraten. Wissel zoveel mogelijk af, want niet alle groenten bevatten evenveel van deze voedende bestanddelen. Diëtisten raden dagelijks 350 gram groenten aan, maar teveel kan je groenten nooit eten.

 • Fruit: levert je eveneens voedingsvezels, vitaminen, mineralen en enkelvoidige koolhydraten maar de soorten zijn verschillend. Je hebt dus dagelijks nood aan fruit é groenten! Dagelijks drie stuks fruit wordt aanbevolen.
 • Zuivelproducten: barsten van  calcium, eiwitten en vooral van vitaminen uit de B- groep. Calcium is noodzakelijk voor de opbouw én het behoud van stevige botten en je beste garantie tegen osteoporose.
 • Vlees: rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Vlees is noodzakelijk voor het leveren van voldoende ijzer. Dagelijks honderd gram vlees of vleeswaren volstaan.
 • Vis: eet bij voorkeur driemaal vis per week en geef de voorkeur aan vette vissoorten als paling, zalm, makreel, sardines en haring. Zij zijn een uitstekende bron van onverzadigde vetzuren.
Vervang wekelijks drie keer vlees door vette vis als zalm,
paling, makreel, sardines en haring 
Eieren: tot voor kort legden wetenschappers het maximum aantal eieren op twee per week. Recent stapten ze daar van af, en nu zou het dagelijks eten van één ei je gezondheid niet eens schaden.
 • Producten op basis van soja: wees hier voorzichtig mee. Deze bevatten immers weinig of geen vitamine B12 en weinig ijzer.
 • Wal- en hazelnoten:  alle soorten notenzijn een bron van onverzadigde vetzuren, maar hebben een bijzonder hoog vetgehalte. Kies daarom voor wal- en hazelnoten.
 • Vetten: leveren je de nodige energie, essentiële vetzuren en vetoplosbare vitaminen. Geef de voorkeur aan olie of minarine arm aan verzadigde vetzuren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn