Doorgaan naar hoofdcontent

Voeding kan symptomen reuma en artritis verzachten

Maar liefst één op de vier landgenoten kampt met reuma of reumatoïde artritis. Reuma en artrose worden door de meesten als een ouderdomskwaal aanzien, maar dat is zeker niet zo, reuma en artritis slaan in alle leeftijdscategorieën toe. Zelfs jonge kinderen worden er door getroffen. Kan een aangepaste voeding de pijnlijke symptomen van reuma en reumatoïde artritis verzachten?


Reuma is de verzamelnaam van meer dan
200 reumatoïde aandoeningen waarvan
artrose en artritis de meest bekenden
Reumatoïde artritis en artrose zijn de meest bekende en voorkomende vormen van reuma. Reuma is immers een verzamelnaam van meer dan tweehonderd reumatische aandoeningen, die je bewegingsapparaat, botten, spieren, gewrichten en pezen aantasten. Stijve en pijnlijke gewrichten en omliggende weefsels zijn de belangrijkste symptomen van dergelijke aandoeningen. De meerderheid van de vele remapatiënten worden daardoor ernstig beperkt in hun dagelijkse handelingen. De meeste oorzaken zijn niet bekend en evenmin te genezen. Er werden al wel verschillende therapieën ontwikkeld om de symptomen te verzachten en ook aangepaste geneesmiddelen kunnen verbetering brengen.

Ontstekingsreuma

Ondanks het feit dat er in totaal meer dan 200 soorten reuma bestaan, wordt de chronische vorm van reuma in drie categorieën ondergebracht:
Reumapatiënten zijn  erg beperkt in hun
mogelijkheden
 • Reumatoïde artritis: dit is de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma. Hierbij is je natuurlijk afweersysteem ontregeld. Als gevolg daarvan ontstaan er ontstekingen in de aangetaste gewrichten. Deze veel voorkomende vorm van ontstekingsreuma komt opvallend meer voor bij vrouwen.
 • Ziekte van Bechterew: deze vorm van ontstekingsreuma kenmerkt zich vooral door ontstekingen in de gewrichten van je wervelkolom en het bekken en kunnen zelfs leiden tot het vastgroeien van je ruggewervels. De ziekte van Bechterew komt dan weer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
 • Systeemziekten: naast de klassieke ontstekingen in de gewrichten, worden hier ook je organen aangetast.
Slijtagereuma: artrose

Artrose is een soort slijtagereuma. Deze ziekte ontstaat als gevolg van het verminderen van de kwaliteit van je kraakbeen. Dat gaat er op achteruit met ouder worden. Dit verouderingsproces kan eveneens aanleiding geven tot allerlei ontstekingen. Artritis komt vooral voor in je nek, je lage rug, heupen, knieën en handen.
Alle gewrichten maar vooral de nek,
de lage rug en de handen worden
aangetast
Reuma van de weke delen

Weke delen reuma tast je weke delen zoals spieren, weefsels, pezen en aanhechtingsbanden aan. Slijmbeurs en peesontstekingen komen hier het meest voor. Fibromyalgie is een vorm van weke delen reuma die steeds meer voorkomt en meer en meer jongeren treft. Fibromyalgie tast vooral je spieren en je pezen aan.

Voldoende lichaamsbeweging

Patiënten die lijden aan deze vormen van reuma mogen letterlijk niet bij de pakken blijven zitten. Voldoende lichaamsbeweging is noodzakelijk om de symtomen van deze aandoeningen te verzachten. Er werden ook tal van oefentherapieën, kuren en medicijnen ontwikkeld die de ziekte moet afremmen.


Extra tips van de diëtiste

Voeding en kruiden

Ook in wetenschappelijke kringen wordt meer en meer geloof gehecht aan de positieve invloed van een gezonde, een gevarieerde voeding op deze aan reuma gelinkte aandoeningen. Dat betekent een dieet arm aan verzadigde vetten,suikerarm, kalk- en vezelrijk. Verse groenten en fruit, volkorenproducten en granen, melkproducten en vis staan in zo'n reumadieet centraal:
Wat men ook moge beweren, tomaten en yoghurt
hebben geen enkele negatieve invloed op
reumatoïde aandoeningen
 • Onverzadigde vetten: alle vette vis als paling, zalm, makreel,sardines en haring
 • Calorieën tellen: heb je te maken met artrose in je heupen en/of je knieën tel dan nauwkeurig je calorieën om overgewicht te beperken.
 • Zure voeding: velen menen ten onrechte dat een zure voeding een negatieve invloed heeft op deze reumatische aandoeningen. Tomaten en yoghurt zijn dan ook toegelaten.
 • Eiwit en zetmeel: zure voeding wordt dus ten onrechte met de vinger gewezen. Veel belangrijker is de combinatie van een aantal voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld eiwit met zetmeel zoals aardappelen met vlees of vis, eieren met brood, fastfood met friet, en brood met beleg.
Reuma in de natuurgeneeskunde

Aanraders zijn:
 • Groenten en fruit : appelsap, noten, zilverrijst, honing, gember en knoflook (geen citrusvruchten).
 • Baden met rozemarijn
 • Moeraspro, brandnetels, guldenrode, teunisbloem- en omega 3 olie, het sap van rauwe aardappelen eventueel gemengd met vruchten- of groentensap.
Af te raden:
 • zwarte thee, koffie, zout, sinaasappelen, mandarijnen en alle citrusvruchten.Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…