Te veel zout zorgt voor hoge bloeddruk, oedeem en maagkanker!

We gebruiken met z'n allen veel teveel zout en daar dragen we vroeg of hoe dan ook de gevolgen van. Wetenschappers waarschuwen nu al jaren tevergeefs voor de schadelijke gevolgen van een te hoog zoutgebruik op onze gezondheid. Een te hoog zoutgehalte in je bloed zorgt voor een hoge bloeddruk en oedeem. Nu kwam ook aan het licht dat wie té kwistig met het zoutvaatje omspringt een veel groter risico loopt op maagkanker.

Een te hoog zoutgehalte zorgt niet
alleen voor te hoge bloeddruk en
oedeem maar ook voor maagkanker
Zout met mate gebruikt is zelfs gezond. Dat is belangrijk voor onder meer de geleiding van zenuwprikkels. Dat zijn seintjes die in je hersenen vertrekken en die bijvoorbeeld opdracht geven aan je spieren om iets op te tillen of te verplaatsen. Zout helpt je ook je vochtbalans en je bloeddruk in evenwicht te houden.

Slecht voor je maag

Dat een te hoog zoutgehalte in je bloed niet goed is voor je hart en nieren, dat wisten we al langer. Na recente onderzoeken wijzen Japanse wetenschappers nu ook op de gevaren van een te hoge zoutconbsumptie op de gezondheid van je maag. Teveel zout doet het risico op maagkanker sterk stijgen.Japanse wetenschappers volgden veertigplussers gedurende ruim veertien jaar. Zij die dagelijks meer dan tien gram zout gebruikten liepen eens zoveel risico op maagkanker in vergelijking met diegenen die onder de grens van tien milligram zout bleven.

Bacterie lust graag zout

Japanners zijn de trieste koploper als het om maagkanker gaat. Hoofdschuldige is de helicobacter pylori bacterie die gek is op zout. Japanners eten veel rauwe vis en hebben meestal deze bacterie in hun maag. Deze bacterie verhoogd het kankerverwekkend effect van zout en is zo verantwoordelijk voor het ontstaan van maagzweren en maagkanker.

Bij de Japanners is rauwe vis hoofdoorzaak nummer één
van maagkanker. Bij ons is bewerkte en té zoute voeding
de belangrijkste verantwoordelijk.
Maagkanker herkennen

In een vroeg stadium zorgt maagkanker geregeld voor indigesties en krampen in de buikstreek. Andere mogelijke symptomen van maagkanker zijn een opgeblazen gevoel na het eten, misselijkheid, verminderde eetlust en een branderig gevoel in je maag. Deze symptomen komen ook bij andere aandoeningen van je spijsverteringsstelsel voor en hoeven gelukkig niet altijd in maagkanker te resulteren. Doen deze symptomen zich voor, dan is het wel noodzakelijk je huisdokter te raadplegen.
In een later stadium zijn de symptomen duidelijker:  vermagering in de buikstreek of in tegendeel een opgezwollen buik, bloedarmoede en vermoeidheid , een bleke huidskleur, een zwarte stoelgang als gevolg van een maagbloeding, braken, ernstig gewichtsverlies zonder aanwijsbare, buikwaterzucht en problemen met slikken.

Preventie tegen maagkanker
  • Zout: verminder drastisch je zoutverbruik.
  • Maagzweren: maagkanker kan nooit los gezien worden van maagzweren die met antibiotica moeten worden behandeld om de helicobacterie uit te schakelen.
  • Besemettelijk: maagkanker is een besmettelijke kankersoort. Vergelijkbaar met als hepatitis B en C dat een rol speelt bij het ontwikkelen van leverkanker of met het papillomavirus bij baarmoederhalskanker,
Maagkanker kan niet losgekoppeld
worden van maagkanker

Té veel nooit goed
Té veel is nooit goed, en dat is zeker ook met zout het geval.We eten veel meer zout naar dan we écht nodig hebben. Ruim 75 procent van al het zout dat je dagelijks naar binnen krijgt komt van bewerkte voedingsproducten. Voedselbereiding is goed voor nog eens 15 procent van je zoutverbruik, en amper 10 procent is afkomstig van onbewerkte en dus natuurlijke producten. Zout wordt door je nieren gefilterd en komt op die manier in je bloed terecht. Is het zoutgehalte in je bloed te hoog, dan zal uiteraard je bloedzoutgehalte stijgen hetgeen voor onevenwicht zorgt in de verhouding tussen vocht en zout. Daardoor ga je méér drinken. Samen met dit extra vocht wordt ook het zout door je nieren afgevoerd.

Zout en hoge bloeddruk

Een te hoge bloeddruk is het gevolg van een ongezonde voeding. De ene is gevoeliger aan zout dan de andere. Diegenen die gevoelig zijn aan zout hebben onmiddellijk met een te hoge bloeddruk te kampen. Maar dat is lang niet bij iedereen het geval. Zij die minder gevoelig zijn aan zout hebben daar veel minder tot geen last van. Bij de meerderheid die kampt met een te hoge bloeddruk, stelt men zelfs geen bloeddrukdaling vast wanneer ze minder zout gebruiken. Bij een te hoge bloeddruk moet je in de eerste plaats iets doen aan je gewicht. Bij de meerderheid der patiënten met een te hoge bloeddruk werd immers overgewicht vastgesteld.
Een te hoog zoutverbruik zorgt voor een te hoge bloed-
druk. Méér dan één miljard mensen kampen met een
te hoge bloeddruk...
Oedeem of vochtophoping

Het gebruik van teveel zout kan ook tot oedeem of vochtophoping leiden. Oedeem is het gevolg van een verstoorde vochtbalans omdat het overtollige vocht door je lichaam slecht wordt afgevoerd. Op die plaatsen ontstaan onderhuidse zwellingen. Vooral je voeten en enkels hebben daar onder te leiden, maar oedeem kan overal in je lichaam ontstaan.

Voldoende water drinken


Voldoende water drinken spoelt het zout weg en je nieren
schoon...
Een té hoog zoutgehalte vormt meestal geen probleem... als je maar voldoende water drinkt, zal dit water het teveel aan zout versneld afvoeren, en dan is er niets aan de hand. Eet je té dikwijkls té veel zout, dan geraken je nieren overbelast en daar is uiteindelijk ook je hart het slachtoffer van. De stap naar levensbedreigende hart- en vaatziekten is dan bijzonder klein.











Reacties

  1. Ik moet veel zout eten om mijn vastgezet bindweefsel, door 7 weken coma, weer los te krijgen. Was al 4 jaar bezig met kinesist, massages, stoombad en uiteraard gezond eten en drinken. Maar zout bevrijd mijn bindweefsel, waarvan dokters niks van kennen !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen