Doorgaan naar hoofdcontent

Aangepaste voeding en kruiden helpen tegen migraine

Naar schatting tussen de tien en de vijftien procent van onze landgenoten krijgt regelmatig af te rekenen met ernstige migraine- aanvallen. Niemand is gevrijwaard van deze pijnlijke aandoening, die niettemin hoofdzakelijk vrouwen van alle leeftijden treft. Er werd al heel wat wetenschappelijk onderzoek verricht naar de oorzaken van migraine en de behandeling ervan, maar verder dan de ontwikkeling van enkele therapiën om de symptomen ervan te verzachten kwam men voorlopig nog niet. Met een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding, gecombineerd met kruiden en voldoende lichaamsbeweging kun je nochtans veel zelf doen om de frequentie en de ernst van de migraine- aanvallen positief te beïnvloeden.

Vooral vrouwen, zowel jong als oud, hebben te
lijden onder migraine- aanvallen
Migraine wordt in de eerste plaats veroorzaakt door een stoornis in de bloedcirculatie in je hersenen. De preciese oorzaak blijft voorlopig echter een raadsel. Een migraine- aanval kan zowel kortstondig als van langere duur zijn, en varieert tussen de 4 en 72 uur.Tijdens zo'n aanval hou je het bij voorkeur zo rustig mogelijk. Tijdens zware inspanningen wordt de migraine- aanval nog heviger en pijnlijker.

Sterretjes en lichtflitsen...

Bij migraine concentreert de hoofdpijn zich op één kant van je hoofd, en die pijn verergert niet alleen tijdens (zware) inspanningen maar ook bij licht en geluid. Vele migrainelijders 'zien' een aanval aankomen. Ze zien dan sterretjes en lichtflitsen zien, in medische kringen een aura genoemd.

Familiale kwaal
Op migraine staat geen leeftijd, maar vooral vrouwen in
hun vruchtbare periode worden getroffen

Migraine is meestal een familiale aangelegenheid. Meer dan zestig procent van de migrainelijders tellen verschillende migrainepatienten in de familie...
Ook al worden ook mannen door deze ziekte getroffen, dan is migraine hoofdzakelijk vrouwelijk. De eerste migraineaanval treedt meestal op voor hun dertigste verjaardag. De frequentie van de migraine- aanvallen is het grootst bij vrouwen op vruchtbare leeftijd. 

Voeding

Patiënten die lijden aan chronische migraine- aanvallen moeten streng toezien op wat ze eten. Migraine- aanvallen worden vooral in de hand gewerkt door:
 • Chronisch slaapgebrek: of het tegenovergestelde... teveel slapen.
 • Vasten: vasten is een belangrijke uitlokkende factor. Door de verhoogde plasmaspiegels van vrije vetzuren komt er serotonine vrij.
 • Te lage bloedsuikerspiegel: meestal als gevolg van té laat eten.
 • Maandstonden.
 • Omgevingsfactoren: blootstelling aan fel licht en/of luide muziek
 • Weersverandering: hoofdzakelijk bij weersveranderingen en onweer.
Vooral migrainelijders zien onweer niet graag
komen. Samen met weersveranderingen hebben
ze een negatieve invloed op migraine
Orale geneesmiddelen: kunnen eveneens migraine- aanvallen uitlokken. Dat is onder meer het geval met anticonceptie, bij nitraten die vooral bij hartaandoeningen worden gebruikt, bij geneesmiddelen tegen malaria en reuma, en bepaalde ontstekkingsremmers die vooral bij jicht worden voorgeschreven.

Extra tips van de diëtiste

Om het aantal migraine- aanvallen zoweel mogelijk te beperken kun je bij voorkeur deze voedingsmiddelen mijden:
 • Zuivelproducten: vooral harde, Franse kazen  maar ook Brie en Roquefort, alle soorten yoghurt en eieren.
 • Drank: vooral rode wijn maar ook bier, en alcoholische dranken..
 • Groenten: bonen en ajuin.
 • Fruit: alle citrusfruit en noten.
 • Zoetigheden: suiker en chocolade.
 • Nitrietrijke voeding: vooral bereide vleeswaren zoals allerlei worsten, hesp, hot- dogs, en gepaneerde voedingsmiddelen, alle bereide vleeswaren en visconserven.
 • Natriumglutamaat: dit veel gebruikte bewaaringsmiddel vind je vooral terug in de meeste Chinese beredingen en in sojasaus, in gevriesdroogde soepen en in de meeste ingeblikte voedingsmiddelen.
Natuurgeneeskunde en kruiden

Het slaapmutsje is een van de vele kruiden die in
de natuurgeneeskunde succesvol wordt
gebruikt om migraine te verzachten
Steeds meer migrainelijders zoeken hun heil in de natuur en kruidengeneeskunde. Heel wat kruiden bewezen reeds hun doeltreffendheid om de frequentie en de ernst van de migraine- aanvallen te beperken:

Sint- Janskruid: bekend als antidepressivum, maar heeft een positieve invloed op heel wat andere aandoeningen. Is ongetwijfeld het meest gebruikte kruid in de natuurgeneeskunde. Sint- Janskruid werkt stemmingsbevorderend en wordt vooral gebruikt voor het versterken van het zenuwstelsel, bij het chronische vermoeidheidssyndroom, bij neuralgiën, bij migraine en slapeloosheid. 
 • Citroenmelisse: naast migraine wordt het ook veel gebruikt bij hartklachten van nerveuze oorsprong, bij emotionele problemen, depressies, slapeloosheid, bij geheugenproblemen, en hoofdpijn.
 • Lavendel: uitsluitend bestemd voor uitwendig gebruik. Tegen prikkelbaarheid, hoofdpijn, migraine, en angst. Het verstuiven van etherische olie wordt vaak gebruikt tegen slapeloosheid bij kinderen en senioren.
 • Ook lavendel is een veel gebruikt kruid tegen
  migraine- aanvallen
 • Valeriaan: wordt vooral gebruikt bij slapeloosheid, onrust, angst, stress.
 • Slaapmutsje: behoort tot de papaverachtigen en helpt tegen slapeloosheid, hoofdpijn en migraine, krampen, en dystonie, allerlei zenuwaandoeningen en zelfs tegen... badplassen.
 • Passiebloem: heeft een sterk kalmerende werking zodat je passiebloem kan gebruiken tegen slaapproblemen, maar ook bij dystonie en zenuwachtigheid bij kinderen.
 • Basilicum: is een kruid dat hoofdzakelijk wordt aangewend bij spijsverteringsproblemen maar ook bij migraine, slapeloosheid en stress.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…