Zorgen koffie en cafeïne voor angst en stress

De meesten van ons geraken 's morgens pas goed in hun ritme nadat ze één of meerdere bakjes troost op hebben. Maar hoe zit het nu eigenlijk met het effect van koffie op onze gezondheid? Hoe gezond of ongezond zijn koffie en cafeïne?  Op dit vlak is koffie immers erg omstreden. Het is zeker niet de eerste keer dat de resultaten van wetenschappelijke onderzoeken elkaar tegen spreken.

De meesten onder ons geraken ' s
morgens zelfs niet op tempo
zonderhun bakje troos...
Cafeïne is in grote concentraties aanwezig in energiedrankjes, maar ook in meer onschuldige frisdranken als cola. Zowel wetenschappers als de verschillende verbruikersorganisaties en nu ook de Hoge Gezondheidsraad pleiten nu al enkele jaren tevergeefs om de hoeveelheid cafeïne in zowel deze energiedrankjes als in frisdranken drastrisch terug te schroeven. Maar als koffie, hoofdzakelijk door de aanwezigheid van cafeïne dan toch zo schadelijk blijkt voor onze gezondheid, hoe is het dan eigenlijk met ons bakje troost gesteld waar we vooral 's morgens zo sterk naar verlangen?

Koffiedrinkers van van oordeel dat hun favoriete drank hun prestaties bevorderen. Maar is dat wel zo? In hoeverre zorgen koffie en cafeïne voor betere prestaties? Feit is immers dat velen, en vooral ' s morgens niet zonder hun bakje(s) koffie kunnen. Sommigen worden er alerter en scherper van geest door en krijgen van koffie een extra energie boost. Wetenschappelijk werd dit echter nog nooit bewezen. Koffie en cafeïne kunnen welicht tijdelijk je alertheid vergroten, voornamelijk in geval van (ernstig) slaaptekort. Cafeïne doet je de vermoeidheid minder sterk voelen.

Zenuwachtigheid, angst en stress

Velen zijn van oordeel dat zenuwachtige en nerveuze personen en zij die kampen met angst en stress, hun koffieverbruik best matigen. Uit allerlei onderzoeken blijkt het tegenovergestelde waar. Het dagelijks gebruik van koffie blijkt zelfs ons humeur te verbeteren en maakt maakt zeker niet zenuwachtig.
Regelmatige koffiedrinkers zullen zich na
het drinken van hun bakje troost beter
voelen

Een ook op angst en stress zou het geen enkele invloed hebben. Wie geregeld koffie drinkt zal zich zelfs beter voelen. Dat geldt echter niet voor diegenen die slechts sporadisch bij de een of andere gelegenheid koffie drinken.Bij deze gelegenheidsdrinkers kunnen koffie en cafeïne inderdaad angst en stress veroorzaken.

Gevoeligheid aan koffie en cafeïne

Het effect van koffie en cafeïne op onze gezondheid verschilt nochtans sterk van persoon tot persoon. Overmatige gevoeligheid voor cafeïne wordt in vele gevallen door genetische factoren bepaald. Angstige personen reageren emotioneler op allerlei lichamelijke reacties die het consumeren van cafeïne kan veroorzaken. Regelmatige koffiedrinkers reageren veel minder gevoelig op het effect van cafeïne op hun gezondheid.

Koffie past in een gezond dieet

Velen die kampen met overgewicht zoeken hun heil in het koffie dieet als extra hulp om hun streefgewicht te bereiken en onder controle te houden. Feit is dat cafeïne voor een versnelde hartslag en ademhaling zorgt en je lichaamstemperatuur de hoogte al injagen.
Koffie drinken zorgt voor een goed humeur.
verkleint het risico op hart- en vaatziekten,
overgewicht en verzacht spierpijn

Als gevolg van dit alles zal je energieverbuik hoger liggen waardoor in versneld tempo vetten naar je bloedbaan worden afgevoerd. Voor wie definitief met zijn overgwicht komaf wil maken is koffie ongetwijfeld een welgekome bondgenoot.

Hart en vaatziekten

Koffie met mate gedronken, en dan spreken we van maximum drie tassen per dag, beschermt je tegen hart- en vaatziekten. Dat niet alleen, koffie en cafeïne hebben ook een positief effect op je geheugen, op dementie, Alzheimer en op de ziekte van Parkinson. Deze dagelijkse koffiedrinkers hebben ook een kleiner risico op ernstige leveraandoeningen en op diabetes melitus. Koffie bevat naast cafeïne ook een belangrijke concentratie antioxydanten, ons sterkste wapen tegen de vrije radicalen die je lichaam binnen dringen en je ziek maken maar ook je verouderingsproces versnellen. Koffie verkleint ook de kans op huidkanker.

Extra koffietips van de koffiebrander

  • Verslavend: cafeïne werkt inderdaad verslavend en kan andere verslavingen in stand houden. Bij wie plots stopt met koffiedrinken is de kans groot dat hij/zij  de eerste dagen met allerlei ontwenningsverschijnselen wordt geconfronteerd zoals hoofdpijn, concentratiestoornissen en overmatig zweten.
  • Kater: een volkswijsheid wil dat koffie een kater zal verjagen. Het geeft een vals gevoel, maar koffie doet het promillegehalte in je bloed zeker niet zakken. Je lever zal onder invloed van cafeïne de alcohol zeker niet versneld afbreken.
  • Kaalheid: koffie kan kaalhoofdigheid afremmen. Daar is de aanwezigheid van cafeïne verantwoordelijk voor. Cafeïne laat de haarzakjes langer leven en zullen dus minder vlug uitvallen. Maar wellicht kent iedereen tal van koffiedrinkende mannen zonder één pijltje haar op hun hoofd.
  • Spierpijn: wetenschappelijke studies toonden aan dat koffie spierpijn kan onderdrukken.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos