Voeding: magnesium dieet voor een goede conditie

Magnesium is een mineraal dat ons lichaam broodnodig heeft om te functioneren zoals het hoort, en vooral voorkomt in groenten en fruit. Magnesium is betrokken bij maar liefst driehonderd chemische reacties die zich in ons lichaam voltrekken. Een tekort aan magnesium moet dan ook vermeden worden. Zo'n magnesiumtekort kan immers nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Zijn voedingssupplementen met magnesium nuttig? Hoe weet je dat je magnesium op peil is en in welke voeding treffen we de hoogste concentraties magnesium aan?

Vooral groenten en fruit, maar ook noten en zelfs 
chocolade bevatten hoge concentraties
magnesium
Magnaesium is vooral belangrijk voor een stevig beendergestel en gezonde tanden. Dit mineraal is ook aanwezig in je spieren en in je lever. Magnesium speelt ook een hoofdrol bij de ontspanning van je spieren, bij een gezond hartritme, bij het verteren van vetten, bij het op peil houden van het suikergehalte in je bloed en bij de regeling van je bloeddruk.

Een gebrek aan magnesium zorgt voor vermoeidheid, spierkrampen, spijsverterings- en maagproblemen, hartkloppingen, angst, overgevoeligheid voor lawaai, stress en depressie.

Magnesium waardeloos bij hersenbloeding

Magnesium is mede verantwoordelijk voor het overbrengen van allerlei zenuwprikkels. Wetenschappers hoopten dat dit mineraal de gevolgen van een hersenbloeding  zou kunnen verzachten. De voorbije zeven jaar onderzochten neurologen van het UMC in Utrect in totaal 1200 patiënten die het slachtoffer werden van een hersenbloeding. Naast de klassieke behandeling kreeg de helft van de patënten extra magnesium via een infuus. Na afloop van deze wetenschappelijke studie bleek geen noemenswaardig verschil in het genezingsproces van beide groepen.

Pijnlijke maandstonden en het PMS syndroom

Pijnlijke maandstonden, maar vooral het Pre Menstrueel Syndroom (PMS) zijn meestal het gevolg van een hormonale afwijking, en steken meestal enkele dagen voor je maandstonden de kop op. Een opgeblazen buik, spanning in je borsten en pijn in je onderbuik, prikkelbaarheid, vermoeidheid, en een depressief gevoel zijn de belangrijkste symptomen van dit PMS- syndroom.Al deze maandelijkse ongemakken kun je voorkomen door je magnesiumgehalte op peil te houden.
De vervelende ongemakken als gevolg van pijnlijke
maandstonden kunnen met extra magnesium
voorkomen of verzacht worden

Magnesium heeft ook een opvallend ontspannend effect en helpt tegen angst en stress. Dit mineraal speelt immers een belangrijke rol bij het overbrengen van zenuwprikkels en bij de ontspanning van je spieren.
Voedingssupplementen met magnesium worden dan ook dikwijls aangeraden tegen spierkrampen.
In combinatie met de vitamines van de B- groep wordt magnesium ook ingezet voor het goed functioneren van je zenuwstelsel.

Tegen constipatie

Minder bekend is ongetwijfeld dat magnesiumsulfaat en magnesiumcarbonaat op langere termijn een laxerend effect hebben en helpen consipatie te voorkomen of te verhelpen. Wees wél voorzichtig met de hoeveelheid magnesium die je inneemt. Een té hoge dosis vergroot immers je risico op... diarree. Neem daarom nooit een grotere dosis dan 350mg. Neem magnesiumtabletten steeds bij de maaltijd en kies bij voorkeur voor magnesiumchloride, gluconaat of citraat. Deze magnesiumpreparaten hebben de kleinste relaxerende werking.

Tegen nierstenen

Magnesium zorgt er ook voor een verhoogde oplosbaarheid van calcium, hoofdzakelijk in je urine. Het verkleint aanzienlijk je risico op de ontwikkeling van pijnlijke nierstenen die voornamelijk bestaan uit calciumzouten.

Extra tips van de diëtiste

Diëtisten zijn van oordeel dat een dieet volstaat om je magnesium op peil te houden en het nemen van voedingssupplementen overbodig maakt. Een magnesiumdieet bestaat uit:


Groene groenten barsten van magnesium. Plaats ze
bij voorkeur dagelijks op je menu
Groenten: eet dagelijks donkergroene bladgroenten als broccoli, spinazie, snijbiet en groene sla.
Droge groenten: kies minstens driemaal per week voor droge groenten als linzen, kikkererweten, erwten, bonen en sojabonen.
    Granen: gebruik regelmatig twee soeplepels tarwekiemen en/of gekiemde granen in soepen, slaatjes, rauwkost en in zoveel mogelijk bereidingen.
  • Bio: biologische volle of halfvolle granen en zuurdesembrood.
  • Chocolade: snoep dagelijks maximum twintig gram zwarte chocolade.
  • Noten: eet dagelijks een portie noten, amandelen en hazelnoten.
  • Bereiding: beperk koken in water, maar geef de voorkeur aan stomen of stoven.    Gezondheid & psychologie boeken (300x250)


     

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn