Doorgaan naar hoofdcontent

Voeding: gezonde voeding kan reflux voorkomen

Een maagbreuk, overgewicht, roken, en het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen zijn de zijn de voornaamste oorzaken van gastro- oesofagale reflux of brandend maagzuur. Deze aandoening van je spijsverteringsstelsel lijkt banaal, maar komt steeds meer voor. Reflux wordt niettemin nog steeds teveel onderschat. Heb je regelmatig of zelfs na iedere maaltijd met gastro- oesofagale reflux af te rekenen, dan is het geraadzaam je dokter te raadplegen. Aanslepende reflux kan immers de oorzaak zijn van... slokdarmkanker.
Reflux of maagzuur is niet alleen vervelend, het kan
een ontsteking van je slokdarm en op termijn
zelfs slokdarmkanker veroorzaken
Vraag is hoe zo'n reflux ontstaat. Het voedsel dat je eet, moet door je maag worden opgenomen. Het zijn de spieren in je darmwand die daar voor zorgen. Op het einde van je slokdarm en net boven je maagingang, bevindt zich de slokdarmsfincter. Een sluitspier die zich telkens opent om het opgenomen voedsel door te laten. Eens het voedsel gepasseerd, sluit zich deze spier onmiddellijk. Zo wordt vermeden dat je maaginhoud terug in je slokdarm terecht komt. Het aanwezige zuur in je maag is nodig voor het gedeeltelijk verteren van het voedsel. Eens dat proces achter de rug, gaat het voedsel richting twaalfvingerige darm. Soms verliest deze spier zijn spanning, met alle nadelige gevolgen vandien. De kans is dan immers groot dat je maaginhoud gedeeltelijk of zelfs volledig terug vloeit tot in je slokdarm of zelfs tot in je mond. Daardoor geraakt je slokdarm geïriteerd


Opgeblazen gevoel en brandende keel

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen in de richting van gastro- oesofagale reflux. Een opgeblazen gevoel net onder je ribben, een brandende keel, zuur of bitter in je mond, twintig procent van onze bevolking heeft er geregeld last van. Reflux lijkt dan misschien wel onschuldig, maar dat is het zeker niet. Het is een vervelend fenomeen dat alles dus te maken heeft met het terug vloeien van sappen uit je maag. Deze maagsappen zijn een mix van allerlei stoffen die zowel eiwitten als koolhydraten en vetten uit je voeding afbreken. 
Reflux of maagzuur is niet alleen erg vervelend, het
wordt meestal ook, én ten onrechte, onderschat

Teveel maagzuur

Té veel is nooit goed, ook niet in het geval van maagzuur. Té veel maagzuur kan het slijmvlies van je maag doen ontsteken, met een vervelend gevoel in je bovenbuik als gevolg. Je eetgewoonten spelen hierbij een belangrijke rol.  Te veel, te vlug of te vet eten bevorderen gastro- oesofagale reflux. Dat is ook het geval bij overmatig gebruik van koffie, alcoholische dranken of roken. Stress kan het 'ontspannen' van de sluitspier van je maag extra in de hand werken.

Uiteenlopende oorzaken

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot reflux of maagzuur:
 • Maagbreuk: is er één van. Wanneer een deel van je maag door de opening puilt waarin alleen de slokdarm passeert en zich in je borstholte bevindt, spreekt men van een maagbreuk. Daardoor komt je maaginhoud gemakkelijker terug in je slokdarm en kan zo dus reflux veroorzaken. Een maagbreuk is niet altijd oorzaak van gastro- oesofagale reflux.
 • Buikvet: het buikvet dat zich rond je maag bevindt, drukt dit orgaan naar boven, en vergemakkelijkt gastro- oesofagale reflux. Zwaarlijvigheid en buikvet kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een maagbreuk.
Overgewicht is een van de belangrijkste
oorzaken van

 • Geneesmiddelen: vooral  anticonceptiemiddelen op basis van progesteron kunnen gastro- oesofagale reflux veroorzaken. Dit hormoon ligt ook aan de basis van veel voorkomende zure oprispingen tijdens de zwangerschap. Pijnstillers, antidepressiva een angstremmers zijn andere geneesmiddelen die het ontstaan van gastro- oesofagale reflux bevorderen.
 • Roken: nicotine zorgt voor een vluggere ontspanning van je slokdarmsfincter, wat het ontstaan van gastro- oesofagale reflux vergemakkelijkt. Roken verlaagt ook je speekselproductie, waardoor je slokdarm langer in contact blijft met het maagzuur. Speeksel helpt je slokdarm het teruggevloeide maagzuur te verwijderen.
 • Leeftijd: je risico op een gastro- oesofagale reflux vergroot naarmate je leeftijd vordert, zeker vanaf je vijftigste. Vanaf die leeftijd verliest je slokdarmsfincter veel van zijn spankracht, dit als gevolg van het verouderingsproces van je spierweefsel.

Ernstige complicaties

Gastro- oesofagale reflux kan heel wat (ernstige) complicaties veroorzaken. Zo  kan een slokdarmontsteking ontstaan door het contact van je slokdarm met het maagsap. Bij zo'n ontsteking ontstaan zweren in de wand van je slokdarm, hetgeen slikken erg bemoeilijkt.
Wanneer het maagsap regelmatig irriteert verandert dit slijmvlies in een een soort maagslijmvlies. Dit verhoogt je risico op slokdarmkanker. In een eertste stadium manifesteert slokdarmkanker zich door slikstoornissen, uitsluitend bij het eten van vast voedsel. In een volgend stadium heeft de patiënt ook problemen bij de inname van vloeibaar voedsel. In een laatste fase krijgen deze stoornissen een permanent karakter.

Gastro- oesofagale reflux voorkomen

Je kan er zélf veel aan doen om gastro- oesofagale reflux te voorkomen of minstens te verzachten:
 • Maaltijden: vervang de drie klassieke grote maaltijden door zes kleinere.
Vervang bij voorkeur de drie klassieke grote maaltijden
door dezelfde porties te verdelen in zes kleinere
Kauwen: goed kauwen van je voedsel zal het verteringsproces vlugger doen verlopen.
 • Voeding: beperk zoveel mogelijk vette en sterk gekruide voeding en chocolade.
 • Drank: beperk je koffie- en alcoholgebruik tot een strikt minimum.
 • Rusten: ga niet onmiddellijk liggen na de maaltijd. Dat werkt het ontstaan van gastro- oesofagale reflux in de hand.
 • Slapen: eet minstens drie uur voor je gaat slapen.  Op die manier krigt je maag voldoende tijd om de voedingsstoffen te verteren.
 • Bed: verhoog het hoofdeinde van je bed met zo'n vijftien centimeter.
 • Overgezicht en roken: vermager bij overgewicht en stop met roken.
Anti- reflux operatie en pacemaker

Heb je te kampen met ernstige refluxproblemen die veroorzaakt worden door een breuk van je middenrif, dan  dringt zich zo'n anti- reflux operatie zich op. Daarbij wordt de bovenkant van je maag als een soort manchet om je slokdarmwand heen gelegd en weer vast gehecht. Daardoor ligt je maag weer volledig in je buikholte en wordt weer goed  afgesloten.Een pacemaker kan eveneens soelaas bieden. Deze stimuleert je slokdarmsfincter die je maag weer doeltreffend zal afsluiten. Deze nieuwe soort pacemaker wordt tijdens een kijkoperatie of laprascopie ingebracht.
Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…