Voeding: baby's en kinderen eten ongezond

Dat velen van ons ongezond eten verbaasd wellicht niemand. Dat is wellicht anders wanneer het om onze baby's en kinderen gaat. Maar ook deze krijgen meestal geen gezonde voeding geserveerd. Dat blijkt uit de resultaten van recente wetenschappelijke onderzoeken die onder leiding van professor Yves Vandenplas aan de Universiteit van Brussel werden uitgevoerd. Een ongezond eet- en leefpatroon heeft uiteraard ook ernstige gevolgen voor de latere gezondheid van onze kleintjes. Volgens professor Vandenplas en zijn onderzoekers loeren overgewicht, diabetes maar ook en hart- en vaatziekten om het hoekje vanaf het ogenblik dat onze kinderen amper kunnen stappen. Wat is gezonde voeding voor onze baby's en kinderen en mogen ze mee eten met wat de pot schaft?
Tijdens hun eerste levensjaar krijgen baby's meestal de juiste voeding voorgeschoteld. Daarna loopt het meestal verkeerd.
Tijdens hun eerste levensjaar krijgen onze baby's meestal
de juiste voeding voorgeschoteld. Pas daarna loopt
het meestal verkeerd
We eten allemaal té veel, té vet en dus té calorierijk. Dat geldt nu ook voor onze baby's, peuters en kinderen, en dat is toch wel nieuw én verrassend. Peuters en kinderen eten ook té zout, en krijgen te veel eiwitten, en verzadigde vetzuren. Dat blijkt alvast uit een grondig onderzoek naar de eetgewoonten van baby's en kinderen aan het Universitair Ziekenhuis van Brussel werd uitgevoerd. Daaruit blijkt verder dat ruim één derde van onze kinderen teveel proteïnerijk voedsel eten en dat vooral via vlees en koemelk. Dat verhoogt hun risico op overgewicht, diabetis en hart- en vaatziekten. Als ouders kunnen we deze problemen nochtans gemakkelijk voorkomen door in de eerste plaats meer verse groenten en fruit en minder vlees en zout op het dagelijkse menu van onze kinderen te plaatsen.

Vervang koemelk door groeimelk

Volgens professort Yvan van Vandenplas die dit onderzoek leidde, stopt men best met het geven van koemelk aan onze kinderen. Dat bevat immers teveel eiwitten en té weinig vitamines. Voor een evenwichtige voeding geef je jouw kind veel beter groeimelk, zéker tot de leeftijd van drie jaar. Kies dan wel voor groeimelk zonder suiker of vanille, die doen immers veel meer kwaad dan goed.

Na eerste verjaardag loopt het fout   

Tot hun eerste verjaardag krijgen onze baby's meestal gezonde voeding. Pas daarna gaat het in vele gevallen de verkeerde, lees ongezonde, richting uit. Tijdens hun eerste levensjaar kan er moeilijk iets verkeerd gaan.
Tijdens het eerste levensjaar kan er op
vlak van voeding van je baby moeilijk
iets verkeerd gaan...
Dan wordt immers uitsluitend borst- en/of flesjesvoeding en groenten- en fruitpapjes gegeven. De resultaten van het recente onderzoek leren verder dat bijna alle kinderen tussen één en drie jaar teveel proteïnes, zout, slechte vetten en te calorierijk voedsel krijgen.

Te weinig vezels en groenten

Vanaf die leeftijd krijgen peuters een vezelarme voeding met te weinig groenten, ijzer en vitamine D. En het is uitgerekend tijdens deze eerste levensjaren dat de basis wordt gelegd voor een gezond leven. Al deze tekorten hebben echter al vlug een weerslag op de gezondheid van onze kinderen. Een gebrek aan vezels zorgt voor een ernstige verstoring van hun darmflora terwijl een tekort aan ijzer aan de basis ligt van vermoeidheidsproblemen, hetgeen ze vatbaarder maakt voor allerlei infecties. Ernstige tekorten kunnen zelfs hun motorische ontwikkeling ernstig in gevaar brengen.

Andere voedingsbehoeften

In veruit de meeste gevallen zijn de ouders zich van geen kwaad bewust. Ze denken dat hun peuter vanaf hun eerste verjaardag met hen kunnen mee eten, maar dat is uiteraard niet zo. Peuters hebben andere behoeften wat voeding betreft dan volwassenen. Zo proberen ouders zoveel mogelijk vette voeding te vermijden, terwijl peuters uitgerekend behoeften hebben aan meer (gezonde) en dus onverzadigde vetten, en daar krijgen ze er veel te weinig van binnen. Een groot probleem, zeker wanneer je weet dat peuters en kinderen ruim veertig procent van hun calorietoevoer én hun energie uit deze onverzadigde vetten halen.
Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos