Doorgaan naar hoofdcontent

Voeding: baby's en kinderen eten ongezond

Dat velen van ons ongezond eten verbaasd wellicht niemand. Dat is wellicht anders wanneer het om onze baby's en kinderen gaat. Maar ook deze krijgen meestal geen gezonde voeding geserveerd. Dat blijkt uit de resultaten van recente wetenschappelijke onderzoeken die onder leiding van professor Yves Vandenplas aan de Universiteit van Brussel werden uitgevoerd. Een ongezond eet- en leefpatroon heeft uiteraard ook ernstige gevolgen voor de latere gezondheid van onze kleintjes. Volgens professor Vandenplas en zijn onderzoekers loeren overgewicht, diabetes maar ook en hart- en vaatziekten om het hoekje vanaf het ogenblik dat onze kinderen amper kunnen stappen. Wat is gezonde voeding voor onze baby's en kinderen en mogen ze mee eten met wat de pot schaft?
Tijdens hun eerste levensjaar krijgen baby's meestal de juiste voeding voorgeschoteld. Daarna loopt het meestal verkeerd.
Tijdens hun eerste levensjaar krijgen onze baby's meestal
de juiste voeding voorgeschoteld. Pas daarna loopt
het meestal verkeerd
We eten allemaal té veel, té vet en dus té calorierijk. Dat geldt nu ook voor onze baby's, peuters en kinderen, en dat is toch wel nieuw én verrassend. Peuters en kinderen eten ook té zout, en krijgen te veel eiwitten, en verzadigde vetzuren. Dat blijkt alvast uit een grondig onderzoek naar de eetgewoonten van baby's en kinderen aan het Universitair Ziekenhuis van Brussel werd uitgevoerd. Daaruit blijkt verder dat ruim één derde van onze kinderen teveel proteïnerijk voedsel eten en dat vooral via vlees en koemelk. Dat verhoogt hun risico op overgewicht, diabetis en hart- en vaatziekten. Als ouders kunnen we deze problemen nochtans gemakkelijk voorkomen door in de eerste plaats meer verse groenten en fruit en minder vlees en zout op het dagelijkse menu van onze kinderen te plaatsen.

Vervang koemelk door groeimelk

Volgens professort Yvan van Vandenplas die dit onderzoek leidde, stopt men best met het geven van koemelk aan onze kinderen. Dat bevat immers teveel eiwitten en té weinig vitamines. Voor een evenwichtige voeding geef je jouw kind veel beter groeimelk, zéker tot de leeftijd van drie jaar. Kies dan wel voor groeimelk zonder suiker of vanille, die doen immers veel meer kwaad dan goed.

Na eerste verjaardag loopt het fout   

Tot hun eerste verjaardag krijgen onze baby's meestal gezonde voeding. Pas daarna gaat het in vele gevallen de verkeerde, lees ongezonde, richting uit. Tijdens hun eerste levensjaar kan er moeilijk iets verkeerd gaan.
Tijdens het eerste levensjaar kan er op
vlak van voeding van je baby moeilijk
iets verkeerd gaan...
Dan wordt immers uitsluitend borst- en/of flesjesvoeding en groenten- en fruitpapjes gegeven. De resultaten van het recente onderzoek leren verder dat bijna alle kinderen tussen één en drie jaar teveel proteïnes, zout, slechte vetten en te calorierijk voedsel krijgen.

Te weinig vezels en groenten

Vanaf die leeftijd krijgen peuters een vezelarme voeding met te weinig groenten, ijzer en vitamine D. En het is uitgerekend tijdens deze eerste levensjaren dat de basis wordt gelegd voor een gezond leven. Al deze tekorten hebben echter al vlug een weerslag op de gezondheid van onze kinderen. Een gebrek aan vezels zorgt voor een ernstige verstoring van hun darmflora terwijl een tekort aan ijzer aan de basis ligt van vermoeidheidsproblemen, hetgeen ze vatbaarder maakt voor allerlei infecties. Ernstige tekorten kunnen zelfs hun motorische ontwikkeling ernstig in gevaar brengen.

Andere voedingsbehoeften

In veruit de meeste gevallen zijn de ouders zich van geen kwaad bewust. Ze denken dat hun peuter vanaf hun eerste verjaardag met hen kunnen mee eten, maar dat is uiteraard niet zo. Peuters hebben andere behoeften wat voeding betreft dan volwassenen. Zo proberen ouders zoveel mogelijk vette voeding te vermijden, terwijl peuters uitgerekend behoeften hebben aan meer (gezonde) en dus onverzadigde vetten, en daar krijgen ze er veel te weinig van binnen. Een groot probleem, zeker wanneer je weet dat peuters en kinderen ruim veertig procent van hun calorietoevoer én hun energie uit deze onverzadigde vetten halen.
Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…