Doorgaan naar hoofdcontent

Gezond: rode wijn voor meer weerstand en langer leven

Bier blijft onze voorkeur genieten, we zijn dan ook niet voor niets wereldwijd bekend als land van bierdrinkers én kenners. Dat belet nochtans niet dat we tussendoor ook wel meer en meer een wijntje lusten, alle soorten maar met een duidelijke voorkeur voor bubbels en cava maar vooral voor rode wijn. Rode wijn met mate gedronken heeft een gunstige invloed op je gezondheid. Nu achterhaalden wetenschappers dat rode wijn je langer en gezonder doet leven. Wat maakt rode wijn dan zoveel gezonder dan zijn wit broertje?

Werd het effect van rode wijn op onze gezondheid
nog teveel onderschat? Het zou je niet alleen extra
bezorgen maar je ook langer en gezonder doen leven
Het bestanddeel dat rode wijn zo gezond maakt is resveratrol, een bestanddeel dat ook in fruit en vele planten is terug te vinden. Het remt je verouderingsproces af, en heeft een gunstige invloed op ouderdomsziekten als hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en zelfs kanker. Deze positieve invloed Al deze gunstige effecten op is spijtig genoeg niet voor iedereen bestemd.  Om ervan te kunnen genieten moet je immers drager zijn van het SIRT 1 gen. Tijdens recente wetenschappelijke onderzoeken stelde men vast dat een lage concentratie aan resveratrol weinig of geen invloed heeft op energieproducerende hartcellen. Bij diegenen die over het juiste gen beschikt zorgt resveratrol voor een energieverhogend effect.

Extra weerstand

De resultaten van al deze wetenschappelijke onderzoeken wijzen verder uit dat resveratrol de activiteit van mitochondriën extra stimuleert. Dit zijn de energieveranciers van je lichaamscellen, essentieel voor een lang en gezond leven. Ben je echter geen drager van het gen SIRT 1 dan werkt resveratrol niet.

Beschermt tegen herseninfarct
Rode wijn biedt je nog andere gezondheidsvoordelen. Het kan de schade veroorzaakt door  een bloedklonter in je hersenen, beperken. Dit wordt eveneens aan de aanwezigheid van resveratrol toegeschreven. Dit bestanddeel is ook aanwezig in de zaden en in de schil van blauwe druiven.
Resveratrol, het bestanddeel dat rode wijn
zo gezond maakt, is ook aanwezig in de
zaadjes en de schil blauwe druiven

Wetenschappers kwamen tijdens hun recente onderzoeken ook tot de ontdekking dat resveratrol de beschermende kracht van het enzym 'heme oxygenase' verhoogt. Tijdens een beroerte komt dit enzym in werking en zorgt ervoor dat de cellen die té weinig zuurstof krijgen, niet afsterven.
Dat rode wijn ons beschermt tegen de schade veroorzaakt door een beroerte, betekent niet dat je rode wijn ongelimiteerd mag drinken.

Goed tegen overgewicht

Rode wijn helpt ook overgewicht bestrijden. Wetenschappers ontdekten immers dat het drinken van een glas tijdens de maaltijd voorkomt dat er vet wordt opgeslagen. Zij die dagelijks twee glazen rode wijn drinken hebben veel minder met overgewicht te kampen.

Gezondheid!


Extra tips van de diëtiste • Antioxydanten: zijn in hoge concentraties aanwezig in rode wijn. Ze zijn je sterkste wapen tegen vrije radicalen die je ziek maken en je verouderingsproces versnellen. Rode wijn geeft je daardoor ook extra weerstand.
 • Botontkalking: rode wijndrinkers hebben een kleiner risico op botontkalking.
 • Kanker: rode wijn verlaagt je kans op prostaat- en eierstokkanker, maar heeft daarentegen een negatieve invloed op de ontwikkeling van borstkanker. 
 • Fruit: de stof in rode wijn die voor al deze positieve gezondheidseffecten zorgt, is ook aanwezig in aardbeien, bos- en veenbessen en in pindanoten.


  Reacties

  Populaire posts van deze blog

  Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

  Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

  Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

  Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

  Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?  Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

  Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

  Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


  Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…