Gezond: rode wijn voor meer weerstand en langer leven

Bier blijft onze voorkeur genieten, we zijn dan ook niet voor niets wereldwijd bekend als land van bierdrinkers én kenners. Dat belet nochtans niet dat we tussendoor ook wel meer en meer een wijntje lusten, alle soorten maar met een duidelijke voorkeur voor bubbels en cava maar vooral voor rode wijn. Rode wijn met mate gedronken heeft een gunstige invloed op je gezondheid. Nu achterhaalden wetenschappers dat rode wijn je langer en gezonder doet leven. Wat maakt rode wijn dan zoveel gezonder dan zijn wit broertje?

Werd het effect van rode wijn op onze gezondheid
nog teveel onderschat? Het zou je niet alleen extra
bezorgen maar je ook langer en gezonder doen leven
Het bestanddeel dat rode wijn zo gezond maakt is resveratrol, een bestanddeel dat ook in fruit en vele planten is terug te vinden. Het remt je verouderingsproces af, en heeft een gunstige invloed op ouderdomsziekten als hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en zelfs kanker. Deze positieve invloed Al deze gunstige effecten op is spijtig genoeg niet voor iedereen bestemd.  Om ervan te kunnen genieten moet je immers drager zijn van het SIRT 1 gen. Tijdens recente wetenschappelijke onderzoeken stelde men vast dat een lage concentratie aan resveratrol weinig of geen invloed heeft op energieproducerende hartcellen. Bij diegenen die over het juiste gen beschikt zorgt resveratrol voor een energieverhogend effect.

Extra weerstand

De resultaten van al deze wetenschappelijke onderzoeken wijzen verder uit dat resveratrol de activiteit van mitochondriën extra stimuleert. Dit zijn de energieveranciers van je lichaamscellen, essentieel voor een lang en gezond leven. Ben je echter geen drager van het gen SIRT 1 dan werkt resveratrol niet.

Beschermt tegen herseninfarct
Rode wijn biedt je nog andere gezondheidsvoordelen. Het kan de schade veroorzaakt door  een bloedklonter in je hersenen, beperken. Dit wordt eveneens aan de aanwezigheid van resveratrol toegeschreven. Dit bestanddeel is ook aanwezig in de zaden en in de schil van blauwe druiven.
Resveratrol, het bestanddeel dat rode wijn
zo gezond maakt, is ook aanwezig in de
zaadjes en de schil blauwe druiven

Wetenschappers kwamen tijdens hun recente onderzoeken ook tot de ontdekking dat resveratrol de beschermende kracht van het enzym 'heme oxygenase' verhoogt. Tijdens een beroerte komt dit enzym in werking en zorgt ervoor dat de cellen die té weinig zuurstof krijgen, niet afsterven.
Dat rode wijn ons beschermt tegen de schade veroorzaakt door een beroerte, betekent niet dat je rode wijn ongelimiteerd mag drinken.

Goed tegen overgewicht

Rode wijn helpt ook overgewicht bestrijden. Wetenschappers ontdekten immers dat het drinken van een glas tijdens de maaltijd voorkomt dat er vet wordt opgeslagen. Zij die dagelijks twee glazen rode wijn drinken hebben veel minder met overgewicht te kampen.

Gezondheid!


Extra tips van de diëtiste • Antioxydanten: zijn in hoge concentraties aanwezig in rode wijn. Ze zijn je sterkste wapen tegen vrije radicalen die je ziek maken en je verouderingsproces versnellen. Rode wijn geeft je daardoor ook extra weerstand.
 • Botontkalking: rode wijndrinkers hebben een kleiner risico op botontkalking.
 • Kanker: rode wijn verlaagt je kans op prostaat- en eierstokkanker, maar heeft daarentegen een negatieve invloed op de ontwikkeling van borstkanker. 
 • Fruit: de stof in rode wijn die voor al deze positieve gezondheidseffecten zorgt, is ook aanwezig in aardbeien, bos- en veenbessen en in pindanoten.


  Reacties

  Populaire posts van deze blog

  Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

  Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos

  Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn