Doorgaan naar hoofdcontent

Wandelen: beschermen tegen teken en ziekte van Lyme

In het voorjaar trekken velen richting Ardennen en andere natuurgebieden om kortbij huis hun batterijen op te laden tijdens een deugddoende wandeling midden de natuur. Dat heeft uiteraard een positieve invloed op zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. Bescherm je tijdens een wandeling door de natuur tegen tekenbeten, zonder aangepaste bescherming zijn die zeker niet zonder gevaar. Ruim vijf procent van al diegenen die met tekenbeten hebben af te rekenen, krijgen immers ook de ziekte van Lyme. Wat is deze aandoening en zijn beste behandeling?
Tijdens wandelingen in bossen, duinen, heide-
gebieden en laag en hoog struikgewas moeten
wandelaars zich maximaal beschermen
Teken komen vooral voor in bossen, duinen, heideachtige gebieden en zowel in laag als in hoog struikgewas. Dat is dan ook de reden waarom vooral wandelaars zich tegen tekenbeten moeten beschermen.
Een teek is een spinachtige parasiet die zich voedt met het bloed van zowel mensen als dieren. De teek bijt zich vast in hun lichaam en zuigt zich in een tijdspanne van één etmaal vol met hun bloed.


Bacteriële infectie

Wordt je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch door zo'n teek gebeten, dan hecht deze zich vast aan je huid en zuigt zich dus met je bloed. Dat duurt gemiddeld zo'n 36 uur. Tijdens deze tijdspanne kan zich een bacterie die in de speekselklier van de teek zit, een ernstige infectie veroorzaken.Zo'n en infectie met de ziekte van Lyme mag zeker niet onderschat worden. Bijna twintig procent van alle teken is immers besmet.


Op de juiste manier verwijderen


Ben je toch door een teek gebeten, dan is het belangrijk dat je deze zo mogelijk en op de juiste manier verwijdert.  Doe dit bij voorkeur met een tekenpincet met brede bek. Pak met dit pincet de kop van de teek beet en trek hem langzaam met een draaiende beweging uit je huid.
Ben je toch slachtoffer van een tekenbeet, probeer het beestje
dan langzaam en al draaiend met een pincet
met brede bek te verwijderen
Wat je vooral niet moet doen is de teek vooraf verdoven of doden. Precies dan is de kans op besmetting met de ziekte van Lyme het grootst. In sommige gevallen blijven de mondhoeken van de teek achter in je huid. Wees niet ongerust, deze zweren er spontaan uit. Is de bloedzuiger verwijdert, desinfecteer dan zeker de huid rond de tekenbeet, maar ook je handen én het gebruikte pincet. Noteer ook de datum van de tekenbeet, dat is belangrijk wanneer er zich nevenverschijnselen zouden voordoen.

Wat als de teek blijft zitten?

Geraak je van het beestje verlost, dan is er eigenlijk niets aan de hand. Slaag je daar echter niet in, raadpleeg dan zo vlug mogelijk je huisarts. Andere symptomen die een tussenkomst van je huisdokter vragen:
 • Wanneer je na enkele dagen nog altijd koorts maakt.
 • Na één maand na de tekenbeet de rode vlek in de omgeving van de tekenbeet steeds groter wordt.
 • Wanneer je na enkele weken, maanden en zelfs jaren na de tekenbeet nog altijd last krijgt van:
 • Gezichtsproblemen.
 • Gewrichtspijn.
 • Hartklachten.
 • Spierzwakte.
 • Verlammingsverschijnselen.
 • Zwakte zonder aanwijsbare oorzaak.
 • Bij spierpijn of pijn in je ledematen.
 • Hoofdpijn.
 • Stijve nek.
 • Misselijkheid en braken.


Ontwikkelingsfasen


Een tekenbeet kan dus een bacteriële infectie veroorzaken, die de ziekte van Lyme tot gevolg heeft. Aan  de basis daarvan liggen de verschillende ontwikkelingsfasen van de teek. Om van de ene in de andere fase over te gaan hebben ze bloed nodig.
Ook al heb je de teek zélf kunnen verwijderen, dan nog is het aan te raden dit aan je huisdokter te melden.
Zo'n kleine teek kan een bacteriële infectie veroorzaken
die op zijn beurt aan de basis ligt van de Ziekte van
Lyme

Tekenbeten voorkomen

Toch kun je zélf voorzorgen nemen om tekenbeten te voorkomen:
 • Verblijfplaats teken: probeer tekenbeten zoveel mogelijk te voorkomen door typische verblijfplaatsen van teken zoals bossen, heidegebieden,hoog en laag (struik)gras te vermijden.
 • Kledij: draag tijdens wandelingen een shirt met lange mouwen en broeken met lange pijpen. Draag je shirts steeds in je lange broek en stop ze in je sokken. Draag tijdens wandelingen met een groter risico op tekenbeten kan steeds een hoofddeksel.
 • Tekenwerende middelen: zijn bij iedere apotheek of drogist verkrijgbaar.
 • Vaccineren: laat je vaccineren tegen een infectie na een tekenbeet. Tegen de ziekte van Lyme bestaat voorlopig nog geen vaccin.

  Gezondheid & psychologie boeken (300x250)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…