Vrouw: cranberries zorgen voor gezonde blaas na ontsteking

Een blaasontsteking is in  hoofdzaak een vrouwenaangelegenheid. Inderdaad, cystitis is een veel voorkomende aandoening bij het zwakke geslacht. Ruim de helft van de vrouwen krijgt er vroeg of laat mee te maken, en eens slachtoffer is de kans groot dat er later nog volgen. Waarom ontwikkelen vrouwen meer blaasontstekingen dan mannen en hoe kun je dit zoveel mogelijk voorkomen?

Een blaasontsteking is een pijnlijke aandoening 
die vooral bij vrouwen voor komt
Zo een blaasontsteking is niets anders dan een ontsteking van het slijmvlies van je blaas. Een blaasontsteking is niet alleen vrouwelijk, hoe ouder je wordt hoe groter ook het risico om zo'n ontsteking op te lopen. In een eerste stadium gaat het bijna altijd om een ontsteking van je urinewegen. Later geeft zo één of meestal meerdere urineweginfecties aanleiding tot een blaasontsteking.

Vervelende plasproblemen

Een eerste en belangrijk symptoom van zo een blaasontsteking zijn vervelende plasproblemen, gaande van pijn bij het plassen tot telkens een klein beetje plassen en buikpijn. De urine bij een blaasontsteking kleurt meestal erg troebel en in sommige gevallen is deze vergezeld van een weinig bloed. Bloed in je urine herken je bij zeer kleine hoeveelheden aan de bruine, oranje en uiteindelijk rode kleur van je urine.

Blaasontsteking bij kinderen
Niet alleen volwassene kunnen een blaasontsteking krijgen. Blaasontstekingen bij kinderen en bejaarden zorgen voor minder duidelijke symptomen, zodat hier de diagnose veel moeilijker is te stellen. Zo kan bij kinderen  (hoge) koorts zonder enige andere klacht wijzen op een ontsteking van blaas of urinewegen.

Vlug vermenigvuldigende bacteriën

Bacterie's die in je blaas terechtkomen en zich daar razend vlug vermenigvuldigen liggen aan de basis van een blaasontsteking.

De reden waarom deze aandoening veel meer bij vrouwen dan bij mannen voorkomt ligt hem in de afstand tussen de blaas en de weg naar buiten die bij vrouwen veel korter is. Bacteriën hebben zo een veel kleinere weg af te leggen om in de blaas terecht te komen. Er zijn vrouwen die jaarlijks met vier en meer blaasontstekingen worden geconfronteerd. Een gynaecologisch onderzoek zal dan moeten uitwijzen of afwijkingen mee aan de basis liggen van de ontsteking. Een urinekweek zal de verschillende ziektekiemen moeten opsporen.

Overgang zorgt voor dunner slijmvlies

Er zijn uitreraard nog andere oorzaken van blaasontsteking. Zo wordt tijdens de overgang bij vrouwen het slijmvlies rond hun blaas steeds dunner. Hierdoor hebben bacteriën veel meer kans om de blaas binnen te dringen. Vrouwen die meerdere keren zijn bevallen, hebben meestal last van een blaasverzakking. Goed uitplassen gaat dan steeds moeizamer, hetgeen het risico op een blaasontsteking vergroot.

Een blaasontsteking komt ook bij kinderen voor, in de
meeste gevallen enkel met soms hevige koorts als
gevolg...

Vergroting prostaat

Bij mannen is een vergroting van de prostaat een van de belangrijkste oorzaken van een blaasontsteking. Een prostaatvergroting hoeft gelukkig niet altijd tot prostaatkanker te leiden. Nadruppelen, een slappe straal die slechts traag op gang komen zijn de belangrijkste symptomen van een vergrote prostaat, die op zijn beurt op je plasbuis drukt waardoor gemakkelijker een kleine hoeveelheid urine in je blaas kan achter blijven. Dit verhoogt uiteraard je risico op een ontsteking. Andere oorzaken van een blaasontseking zijn:
 • Verminderende weerstand: personen met en lagere weerstand hebben meer last van een blaasontsteking. Hun afweersysteem is dan immers niet in staat de binnendringende bacteriën weg te houden.
 • Verblijfskatheter: mensen met een verblijfskatheter vanuit hun blaas, lopen meer risico.
 • Neurologische oorzaak:  de blaas wordt door verschillende zenuwbanen gestuurd. Loopt er tussen deze zenuwbanen iets mis, dan veroorzaakt dit plasproblemen die op termijn weer oorzaak kunnen zijn van blaasontstekingen.
Cranberries tegen blaasontstekingen

Cranberries (kleine besjes) bevatten hoge concentraties vitamine C waarvan de ontstekingsremmende werking algemeen bekend is. Naast  deze vitamine C bevatten ze ook proanthocyanidinen ervoor zorgen dat de bacteriën niet tot bij je blaaswand doordringen en reeds gehechte bacteriën losweken.
Cranberries en cranberriesap zijn doeltreffend
ter preventie en behandeling van blaasont-
stekingen
Deze bessen zijn dus belangrijk ter voorkoming en behandeling van blaasontstekingen. Overdrijf echter niet met het drinken van cranberriesap. Drink nooit méér dan één liter per dag om de ontwikkeling van nierstenen te voorkomen.

Extra tips van de dokter:

Andere tips van de huisdokter tegen blaasontstekingen zijn:
 • Water drinken: drink bij plasproblemen minstens twee liter water per dag om je blaas te spoelen.
 • Kleding: draag zo weinig mogelijk strings en/of nylon lingerie.
 • Hygiëne: overdrijf niet met je intieme hygiëne en gebruik daarbij nooit alkalische producten die je bacteriële flora aantasten.
 • Voeding: een vezelrijke voeding en regelmatige lichaamsbeweging zijn de beste preventie tegen ontstekingen.
 • Toiletbezoek: wacht nooit te lang met je toiletbezoek.
  Gezondheid & psychologie boeken (300x250)

  Reacties