Doorgaan naar hoofdcontent

Vrouw: cranberries zorgen voor gezonde blaas na ontsteking

Een blaasontsteking is in  hoofdzaak een vrouwenaangelegenheid. Inderdaad, cystitis is een veel voorkomende aandoening bij het zwakke geslacht. Ruim de helft van de vrouwen krijgt er vroeg of laat mee te maken, en eens slachtoffer is de kans groot dat er later nog volgen. Waarom ontwikkelen vrouwen meer blaasontstekingen dan mannen en hoe kun je dit zoveel mogelijk voorkomen?

Een blaasontsteking is een pijnlijke aandoening 
die vooral bij vrouwen voor komt
Zo een blaasontsteking is niets anders dan een ontsteking van het slijmvlies van je blaas. Een blaasontsteking is niet alleen vrouwelijk, hoe ouder je wordt hoe groter ook het risico om zo'n ontsteking op te lopen. In een eerste stadium gaat het bijna altijd om een ontsteking van je urinewegen. Later geeft zo één of meestal meerdere urineweginfecties aanleiding tot een blaasontsteking.

Vervelende plasproblemen

Een eerste en belangrijk symptoom van zo een blaasontsteking zijn vervelende plasproblemen, gaande van pijn bij het plassen tot telkens een klein beetje plassen en buikpijn. De urine bij een blaasontsteking kleurt meestal erg troebel en in sommige gevallen is deze vergezeld van een weinig bloed. Bloed in je urine herken je bij zeer kleine hoeveelheden aan de bruine, oranje en uiteindelijk rode kleur van je urine.

Blaasontsteking bij kinderen
Niet alleen volwassene kunnen een blaasontsteking krijgen. Blaasontstekingen bij kinderen en bejaarden zorgen voor minder duidelijke symptomen, zodat hier de diagnose veel moeilijker is te stellen. Zo kan bij kinderen  (hoge) koorts zonder enige andere klacht wijzen op een ontsteking van blaas of urinewegen.

Vlug vermenigvuldigende bacteriën

Bacterie's die in je blaas terechtkomen en zich daar razend vlug vermenigvuldigen liggen aan de basis van een blaasontsteking.

De reden waarom deze aandoening veel meer bij vrouwen dan bij mannen voorkomt ligt hem in de afstand tussen de blaas en de weg naar buiten die bij vrouwen veel korter is. Bacteriën hebben zo een veel kleinere weg af te leggen om in de blaas terecht te komen. Er zijn vrouwen die jaarlijks met vier en meer blaasontstekingen worden geconfronteerd. Een gynaecologisch onderzoek zal dan moeten uitwijzen of afwijkingen mee aan de basis liggen van de ontsteking. Een urinekweek zal de verschillende ziektekiemen moeten opsporen.

Overgang zorgt voor dunner slijmvlies

Er zijn uitreraard nog andere oorzaken van blaasontsteking. Zo wordt tijdens de overgang bij vrouwen het slijmvlies rond hun blaas steeds dunner. Hierdoor hebben bacteriën veel meer kans om de blaas binnen te dringen. Vrouwen die meerdere keren zijn bevallen, hebben meestal last van een blaasverzakking. Goed uitplassen gaat dan steeds moeizamer, hetgeen het risico op een blaasontsteking vergroot.

Een blaasontsteking komt ook bij kinderen voor, in de
meeste gevallen enkel met soms hevige koorts als
gevolg...

Vergroting prostaat

Bij mannen is een vergroting van de prostaat een van de belangrijkste oorzaken van een blaasontsteking. Een prostaatvergroting hoeft gelukkig niet altijd tot prostaatkanker te leiden. Nadruppelen, een slappe straal die slechts traag op gang komen zijn de belangrijkste symptomen van een vergrote prostaat, die op zijn beurt op je plasbuis drukt waardoor gemakkelijker een kleine hoeveelheid urine in je blaas kan achter blijven. Dit verhoogt uiteraard je risico op een ontsteking. Andere oorzaken van een blaasontseking zijn:
 • Verminderende weerstand: personen met en lagere weerstand hebben meer last van een blaasontsteking. Hun afweersysteem is dan immers niet in staat de binnendringende bacteriën weg te houden.
 • Verblijfskatheter: mensen met een verblijfskatheter vanuit hun blaas, lopen meer risico.
 • Neurologische oorzaak:  de blaas wordt door verschillende zenuwbanen gestuurd. Loopt er tussen deze zenuwbanen iets mis, dan veroorzaakt dit plasproblemen die op termijn weer oorzaak kunnen zijn van blaasontstekingen.
Cranberries tegen blaasontstekingen

Cranberries (kleine besjes) bevatten hoge concentraties vitamine C waarvan de ontstekingsremmende werking algemeen bekend is. Naast  deze vitamine C bevatten ze ook proanthocyanidinen ervoor zorgen dat de bacteriën niet tot bij je blaaswand doordringen en reeds gehechte bacteriën losweken.
Cranberries en cranberriesap zijn doeltreffend
ter preventie en behandeling van blaasont-
stekingen
Deze bessen zijn dus belangrijk ter voorkoming en behandeling van blaasontstekingen. Overdrijf echter niet met het drinken van cranberriesap. Drink nooit méér dan één liter per dag om de ontwikkeling van nierstenen te voorkomen.

Extra tips van de dokter:

Andere tips van de huisdokter tegen blaasontstekingen zijn:
 • Water drinken: drink bij plasproblemen minstens twee liter water per dag om je blaas te spoelen.
 • Kleding: draag zo weinig mogelijk strings en/of nylon lingerie.
 • Hygiëne: overdrijf niet met je intieme hygiëne en gebruik daarbij nooit alkalische producten die je bacteriële flora aantasten.
 • Voeding: een vezelrijke voeding en regelmatige lichaamsbeweging zijn de beste preventie tegen ontstekingen.
 • Toiletbezoek: wacht nooit te lang met je toiletbezoek.
  Gezondheid & psychologie boeken (300x250)

  Reacties

  Populaire posts van deze blog

  Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

  Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

  Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

  Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

  Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?  Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

  Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

  Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


  Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…