Doorgaan naar hoofdcontent

Vrouw: verschillende soorten tumors basis van borstkanker

Samen met kanker aan de baarmoeder, is borstkanker ongetwijfeld een van de meest voorkomende én agressiefste vormen van kanker bij vrouwen. Wetenschappers ontdekten nu dat er niet één maar verschillende soorten borstkankers bestaan die elk hun eigen aanpak en behandeling vragen. Wat betekent dit voor de behandeling van de patiënt met borstkanker en komt hiermee eindelijk de lang gehoopte doorbraak in de behandeling én genezing van borstkanker?
Borstkanker is niet één ziekte, maar tien
verschillende die één voor één een
eigen aanpak vragen
Tot hiertoe waren wetenschappers van oordeel dat borstkanker één ziekte betrof. Dat blijkt uit de resultaten van jongste wetenschappelijke studie's aan de Britse Cambridge University dus niet zo. Volgens deze onderzoekers kan borstkanker opgesplitst worden in minstens tien verschillende ziektes. Om tot dit verrassende resultaat te komen analyseerden ze de genetische samenstelling van tweeduizend verschillende kankertumoren. Dat vormde de basis van deze tiendelige onderverdeling.

Genetische samenstelling

Deze jongste onderzoeken leerden de wetenschappers dat iedere tumor van hetzelfde type ook dezelfde genetische samenstelling heeft. Daaruit besluiten de onderzoekers dat alle vrouwen met hetzelfde type tumor nood hebben aan dezelfde behandeling én dat ze in principe allen een even grote kans om de ziekte te overleven. Oncologen zijn er nochtans van overtuigd dat iedere vrouw een andere tumor heeft die tot borstkanker kan leiden. Dat maakt ongetwijfeld een groot verschil uit met de huidige aanpak van borstkanker, waarmee als het ware met de kracht van een atoombom naar een mug wordt geschoten. In de toekomst zal men de behandeling van patiënten met borstkanker kunnen laten afhangen van het genetische paspoort van hun tumor. Dat zal ongetwijfeld de zorg van vrouwen met borstkanker verfijnen en in een meer persoonlijke aanpak resulteren.

Hormoontherapie
Nu al zoekt men naar genetische markers. Tumoren met
oestrogeenreceptoren krijgen daarom nu al een
aangepaste hormoontherapie
Nu al worden borstkankers onder de microscoop getest op welbepaalde genetische markers, al zijn er momenteel nog maar weinig bekend. Tumoren met oestrogeenreceptoren, krijgen een hormoontherapie.

Meer dan zeventig procent van alle soorten borstkankers zou op zo'n hormoontherapie moeten reageren, in de praktijk is dat echter lang niet altijd zo. Bij sommige soorten is dat wél het geval, bij vele anderen spijtig genoeg niet. Oncologen ontdekten tot hiertoe tien verschillende subtypes borstkanker, maar het kunnen er uiteindelijk even goed honderden zijn. Eén ding is zéker: hoe meer types men ontdekt hoe verfijner én persoonlijker de zorg van vrouwen met borstkanker, hetgeen hun  behandeling en genezing ongetwijfeld ten goede zal komen.

Gezondheid & psychologie boeken (300x250)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…