Vrouw: verschillende soorten tumors basis van borstkanker

Samen met kanker aan de baarmoeder, is borstkanker ongetwijfeld een van de meest voorkomende én agressiefste vormen van kanker bij vrouwen. Wetenschappers ontdekten nu dat er niet één maar verschillende soorten borstkankers bestaan die elk hun eigen aanpak en behandeling vragen. Wat betekent dit voor de behandeling van de patiënt met borstkanker en komt hiermee eindelijk de lang gehoopte doorbraak in de behandeling én genezing van borstkanker?
Borstkanker is niet één ziekte, maar tien
verschillende die één voor één een
eigen aanpak vragen
Tot hiertoe waren wetenschappers van oordeel dat borstkanker één ziekte betrof. Dat blijkt uit de resultaten van jongste wetenschappelijke studie's aan de Britse Cambridge University dus niet zo. Volgens deze onderzoekers kan borstkanker opgesplitst worden in minstens tien verschillende ziektes. Om tot dit verrassende resultaat te komen analyseerden ze de genetische samenstelling van tweeduizend verschillende kankertumoren. Dat vormde de basis van deze tiendelige onderverdeling.

Genetische samenstelling

Deze jongste onderzoeken leerden de wetenschappers dat iedere tumor van hetzelfde type ook dezelfde genetische samenstelling heeft. Daaruit besluiten de onderzoekers dat alle vrouwen met hetzelfde type tumor nood hebben aan dezelfde behandeling én dat ze in principe allen een even grote kans om de ziekte te overleven. Oncologen zijn er nochtans van overtuigd dat iedere vrouw een andere tumor heeft die tot borstkanker kan leiden. Dat maakt ongetwijfeld een groot verschil uit met de huidige aanpak van borstkanker, waarmee als het ware met de kracht van een atoombom naar een mug wordt geschoten. In de toekomst zal men de behandeling van patiënten met borstkanker kunnen laten afhangen van het genetische paspoort van hun tumor. Dat zal ongetwijfeld de zorg van vrouwen met borstkanker verfijnen en in een meer persoonlijke aanpak resulteren.

Hormoontherapie
Nu al zoekt men naar genetische markers. Tumoren met
oestrogeenreceptoren krijgen daarom nu al een
aangepaste hormoontherapie
Nu al worden borstkankers onder de microscoop getest op welbepaalde genetische markers, al zijn er momenteel nog maar weinig bekend. Tumoren met oestrogeenreceptoren, krijgen een hormoontherapie.

Meer dan zeventig procent van alle soorten borstkankers zou op zo'n hormoontherapie moeten reageren, in de praktijk is dat echter lang niet altijd zo. Bij sommige soorten is dat wél het geval, bij vele anderen spijtig genoeg niet. Oncologen ontdekten tot hiertoe tien verschillende subtypes borstkanker, maar het kunnen er uiteindelijk even goed honderden zijn. Eén ding is zéker: hoe meer types men ontdekt hoe verfijner én persoonlijker de zorg van vrouwen met borstkanker, hetgeen hun  behandeling en genezing ongetwijfeld ten goede zal komen.

Gezondheid & psychologie boeken (300x250)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn