Doorgaan naar hoofdcontent

Voeding: asperges natuurlijk middel tegen kanker

In tegenstelling met vroeger, zijn asperges nu een gans jaar verkrijgbaar. Toch kijkt iedereen watertandend uit naar asperges uit volle grond. Hun smaak is écht onovertroffen. Van eind maart tot eind juni zijn asperges uit volle volop verkrijgbaar. Volle grond asperges zijn niet alleen een culinaire lekkernij, ze zijn bovendien erg gezond. Dat ze een heilzame werking hebben tegen reuma, nieraandoeningen en leverproblemen was reeds eerder bekend. En nu blijken asperges ook bestanddelen te bevatten die van deze aristocraat onder de groenten hét natuurlijk middel maken om de gevolgen van kanker te verzachten.
Witte asperges zijn de wortels van de plant en
groeien dus ondergronds. Groene asperges komen 
van dezelfde stengels maar groeien bovengronds
De ene asperges is de andere niet. Naast witte zijn er ook groene asperges. Ze zijn beiden afkomstig  van de aspergeplant. Witte asperges zijn de wortels van deze plant en groeien dus ondergronds. Zijn groene variant is afkomstig van dezelfde plant, maar groeit boven de grond, en is minder smaakvol.
Asperges barsten van de antioxydanten, en bezitten ook hoge dosissen vitaminen en mineralen. Een van de krachtste antioxydanten is ongetwijfeld het enzym Glutathione, dat eveneens in belangrijke mate te vinden is in asperges. Glutathione is dé belangrijkste werkzame stof in asperges die je immuumsysteem extra versterkt. Gebruik het echter nooit zonder raadpleging van je huisarts. Dat asperges kanker kan voorkomen, is voorlopig één stap té ver. Het is al wel wetenschappelijk bewezen dat kankerpatiënten die aan de onderzoeken deelnamen, heel wat minder last hadden van hun ziekte en van chemo dan voorheen.

Chemokuur verzachten

Diegenen die chemo kregen weten best wat de gevolgen daarvan zijn. Zo'n chemokuur heeft tal van vervelende bijwerkingen gaande van misselijkheid, braken en diarree tot meer ernstige gezondheidsproblemen als allerlei infecties, bloedingen en bloedarmoede, vermoeidheid, nier- , hart- , long-  en leveraandoeningen, verzwakking van je zenuwstelsel en haaruitval. Steeds meer wetenschappers zijn er ondertussen wél van overtuigd dat het enzym glutathione al deze nevenwerkingen van chemo kan verzachten.
 • Gebruikstip: voor maximaal effect gebruik je bij voorkeur verse asperges. Zijn ze niet beschikbaar, gebruik dan blikasperges. Pureer deze fijn in een blender en bewaar in de koelkast. Neem dagelijks twee eetlepels zowel 's morgens als 's avonds. Je neemt dit middel bij voorkeur puur, maar aangelengd met wat water mag ook.
Regeling van  de celgroei

Asperges bevatten ook een flinke hoeveelheid van het eiwit histonen dat de regeling van de celgroei gunstig beïnvloed. In wetenschappelijke kringen noemt men dit niet voor niets de 'celgroeiregulator'.
Verse asperges maken een piepend geluid wanneer ze
met hun stengels tegen elkaar liggen
Doeltreffend tegen zwaarlijvigheid

Asperges hebben nog meer gunstige effecten op je gezondheid. Zo heeft deze groente een sterk ontzurende en waterafdrijvende werking waardoor ze passen in ieder gezond dieet. Ze zijn efficiënt bij overgewicht en zwaarlijvigheid, oedeemvorming, allerlei hartproblemen, blaas- en nierklachten. Asperges zijn rijk aan het aminozuur asparagine dat de nierfunctie extra stimuleert. Asperge geeft bij dit alles ook een gunstig effect leverstoornissen, chronische reuma en jicht.

Extra aspergeweetjes van de tuinier
 • Kwaliteit: hoe verser de aspergers hoe smaakvoller en hoe groter de gezondheidsvoordelen. Kies daarom voor de beste AA- kwaliteit. Controleer of de kop goed gesloten is en de steel kaarsrecht. De kleur van verse asperges is lelieblank met een lichte zijdeachtige glans.
 • Versheid: verse asperges herken je aan hun piepend geluid wanneer je ze met hun stengels tegen elkaar legt. Gebruik ze bij voorkeur onmiddellijk bij thuiskomst, ze bewaren in de koelkast immers amper drie dagen. Bewaar ze tot hun gebruik in een vochtig milieu zoals in een vochtige handdoek op een koele en donkere plaats. Met hun voeten in water behouden ze hun maximale versheid. In de diepvriezer kun je ze gemakkelijk een jaar bewaren Voor je ze invriest blancheer je de aspergers en vries je ze in samen met hun kookvocht.
 • Calorie- arm: asperges bevatten bijzonder weinig calorieën zodat ze passen in ieder gezond dieet. Honderd grammekes van deze groenten zijn goed voor amper zes calorieën.
 • Vitaminen, mineralen en vezels: asperges zijn rijk aan mineralen als kalium, calcium, en ijzer en bevatten hoge concentraties aan vitamine B en C.
  Gezondheid & psychologie boeken (300x250)

  Reacties

  Populaire posts van deze blog

  Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

  Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

  Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

  Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

  Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?  Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

  Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

  Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


  Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…