Huid: cellulitis of oedeem

Onze huid en huidverzorging ligt erg gevoelig, vooral bij vrouwen maar nu ook steeds meer bij mannen. Een probleem waar vele vrouwen mee kampen is ongetwijfeld cellulitis.  Nochtans is de juiste diagnose niet ze gemakkelijk te stellen. Cellulitis wordt immers dikwijls verward met oedeem en cellulite. Wat is nu precies het verschil tussen beiden, hoe herken je het verschil tussen cellulitis en oedeem en  wat is er tegen te beginnen?

Het verschil tussen cellulitis en
oedeem is bijzonder klein.
Cellulitis is een ophoping van vet,
oedeem van water 
Cellulitis ontstaat door het verslappen, dunner en zwakker worden van het bindweefsel van je huid.Cellulitis of sinaasappelhuid is een onderhuidse ophoping van vetweefsel tussen de callogeenbanden van je huid, en komt hoofdzakelijk voor op dijen en billen. Wetenschappers stellen dat het vrouwelijk hormoon oestrogeen daarbij een hoofdrol speelt. Cellulitis is erg vervelend, maar geen ziekt(e), het strookt nu eenmaal niet met ons schoonheidsideaal waardoor er extra veel aandacht wordt aan gegeven, niet in het minst door de cosmetische industrie die er uiteraard (veel) geld in ziet.

Vrouwen met hoger vetpercentage

Cellulitis is een complete vrouwenaangelegenheid als gevolg van het feit dat vrouwen een hogere vetophoping hebben rond dijen en billen. Ruim tachtig procent van alle vrouwen heeft met cellulitis te kampen of zal er in de toekomst mee te maken krijgen. Laat cellulitis dan geen ziekte zijn, het bezorgt vrouwen niettemin heel wat onzekerheid en  frustraties waar de schoonheidsindustrie handig gebruik van maakt. Vrouwen zijn immers steeds op zoek naar middelen die ze van hun sinaasappelhuid definitief moeten verlossen.

Strijd tegen cellulitis

Cellulitis en oedeem hebben één belangrijk ding gemeen: hun behandelingen zijn peperduur en de resultaten zeker niet in verhouding.
  • Extra beweging: zorgt voor een betere bloedcirculatie wat een positieve invloed heeft op onderhuidse vetophoping. Wandelen, fietsen, joggen, zwemmen... dragen een voor ene hun steentje bij tot een zichtbare verbetering van je cellulitis.
  • Endermologie: is een behandeling die door de schoonheidsspecialiste wordt uitgevoerd en eveneens voor een betere bloeddoorstroming zorgt.
  • Zalfjes: de schoonheidsindustrie biedt een ganse reeks zalfjes,balsems en crèmes tegen cellulitis, het ene al wat doeltreffender dan het andere, maar allen even duur
Cellulitis en cellulite niet hetzelfde

Cellulitis is lang niet hetzelfde dan... cellulite. Dit laatste betreft een onderhuidse ontsteking van het bindweefsel en wordt veroorzaakt door een bacterie. De symptomen van cellulite zijn een rode verkleuring van je huid gecombineerd met (hoge) koorts. In tegenstelling tot cellulitis, gaat het hier wél om een ziekte die met antibiotica zal bestreden worden.
Bij oedeem spreek men van een onderhuidse
vochtophoping

Ophoping van vocht

In tegenstelling tot cellulitis waar het gaat om onderhuidse vetophoping, is oedeem de onderhuidse ophoping van vocht, maar dan wel een uitgebreide. Een plaatselijk oedeem is meestal het gevolg van een allergische reactie, zoals een muggenbeet. Een algemeen oedeem wordt veroorzaakt door ziekten die op hun beurt aan de basis liggen van hartfalen, allerlei nierproblemen of levercirrose. Bij hartfalen is je hartspier in kracht afgenomen. Dat kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een slecht behandelde bloeddruk of bij zuurstofgebrek van je hartspier na een hartinfarct.

Als de spier van je linker harthelft minder samentrekt, is er sprake van een linker hartfalen. Als gevolg daarvan zal er zich vocht opstapelen in je longen. In medische kringen spreekt men dan van een longoedeem. De symptomen van zo'n longoedeem zijn kortademigheid en/of problemen bij het plat liggen in bed. Functioneert je rechter hartklep onvoldoende, dan is de kans op oedeem in beide benen erg groot. In een eerste fase zwellen je voeten op, daarna je enkels en naarmate er zich onderhuids meer vocht opstapelt, ook je dijen en je billen.

Typisch bij oedeem is dat je op de plaats van de vochtophoping een putjes kan duwen. Bij ernstig oedeem kan de hoeveelheid vocht zelfs enkele liters bedragen.

Typisch bij oedeem zijn de putjes die
je dan in je huid kunt duwen
Nierproblemen

Oedeem kan ook ontstaan als gevolg van nierfalen waarbij je teveel eiwit verliest via je urine. Van eiwit is bekend dat het water vast houdt in je bloedbaan. Bij een tekort, sijpelt er vocht uit de bloedbaan en dat zal zich stelselmatig onderhuids opstapelen als oedeem.
Dat gebeurt eerst in je benen precies als dat bij hartfalen. Ook levercirrose of leverkanker kan oorzaak zijn van oedeem.
Naast een eiwit tekort zorgt dit op zijn beurt voor een overdruk in de aders van je lever. Oedeem in je benen en vocht in je buik zijn hiervan de meest voorkomende symptomen.
Spataders kunnen eveneens oedeem veroorzaken. Een tromboze of bloedkanker in één van je aders kan overdruk doen ontstaan met een oedeem als resultaat.

Extra tip
 
Blijf slank en fit en maak voor altijd komaf met cellulitis met de exclusieve 'Slimmingbelt Training!Reacties