Doorgaan naar hoofdcontent

Gezond: aardbeien helpen tegen Parkinson

Binnenkort zijn ze er weer volop, de sappige en smaakvolle aardbeien van eigen bodem. De helende kracht van aardbeien is al langer bekend, maar nu ontdekten wetenschappers dat ze samen met allerlei bessen, stoffen bevatten die een gunstige invloed hebben op de ziekte van parkinson. Het gaat hier om een neurologische aandoening die je centraal zenuwtelsel aantast en vooral allerlei motorische problemen veroorzaakt. De ziekte van Pakinson treft vooral zestigplussers en komt als gevolg van de vergrijzing steeds meer voor.

Aardbeien, bessen en allerlei paars fruit beschermen ons
tegen de vrije radicalen en werken preventief tegen
de ziekte van Parkinson
Fruit rijk aan antioxyanten en favonoïden remt de ontwikkeling van allerlei aandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson de voornaamste is. De deelnemers aan het jongste wetenschappelijk onderzoek kregen dagelijks een flinke portie aardbeien op hun menu. Hun risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson verkleinde met maar liefst veertig procent. Zij die slechts één keer per week aardbeien naar binnen werkten, hadden uiteindelijk toch nog 25 procent minder kans op het krijgen van de ziekte in vergelijking met diegenen die nooit aardbeien aten.
Met deze studie werd voor de eerste keer wetenschappelijk aangetoond dat antioxydanten een gunstige invloed hebben op het voorkomen van Parkinson. Aan deze studie namen 130000 patiënten deel gedurende een periode van twintig jaar. Achthonderd onder hen kregen na verloop van tijd met Parkinson te kampen. De concentratie aan flavonoiden had dus duidelijk een preventief effect.
Van deze antioxydanten was reeds bekend dat ze de vrije radicalen kunnen neutraliseren. Deze vrije radicalen zijn bijproducten van ons metabolisme of stofwisseling. Zij kunnen ons lichaam binnen dringen en ons ziek maken. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor ons verouderingsproces en het ontstaan van kanker. Ze brengen schade aan je  lichaamscellen en aan je DNA- materiaal. Hersencellen zijn bijzonder gevoelig voor deze vrije radicalen.

Jaar lang verkrijgbaar

Aardbeien zijn, in tegenstelling tot vroeger, een gans jaar verkrijgbaar. De eerste exemplaren komen uit serres, maar worden nu ook in zuderse landen massaal gekweekt.

In tegenstelling met vroeger zijn aardbeien nu een
jaar lang verkrijgbaar
De beste en smaakvolste aardbeien met de hoogste voedingswaarde komen ongetwijfeld uit de volle grond. Hun smaak is tevens onovertroffen.
Verse aardbeien zijn glad en glanzend en hebben een frisse, rode kleur. Vochtige en/of gekneusde exemplaren zijn gevoelig aan schimmel. Aardbeien zijn het gezondst als ze rijp én onbespoten zijn.
Antioxydanten, vitaminen en mineralen

Aardbeien versterken
onze natuurlijke
weerstand
Aardbeien zijn niet alleen rijk aan oxydanten. Ze bevatten ook heel wat vitaminen en mineralen, en anthocyanine een kleurstof die ook in allerlei besjes aanwezig is.

Aardbeien bevatten ook hoge dosissen kathecine, een ontstekingsremmende stof die van onze aardbeien zelfs een doeltreffend antibiothicum maakt.
Aardbeien ontgiften je lichaam , elimineren darmgassen en zijn efficiënt tegen diarree.
Ze zijn ook opvallend rijk aan vitamine C dat onze natuurlijke weerstand versterkt en ons beschermt tegen allerlei ouderdomsziekten.
Aardbeien kunnen darmkanker voorkomen en afremmen. Ze zorgen en voor een gezond bewegingsapparaat, tanden en tandvlees.

Gezondheid & psychologie boeken (300x250)
Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…