Doorgaan naar hoofdcontent

Baby: een koortslip kan levensgevaarlijk zijn

Een koortslip bij jongeren en volwassenen is een onschuldig iets dat meestal na enkele dagen spontaan verdwijnt. Bij baby's mag dit echter niet onderschat worden en vraagt tijdig medische hulp. Een koortslip bij baby's jonger dan drie maanden is immers levensgevaarlijk. Wordt niet tijdig ingegrepen, dan kan dit zelfs oorzaak zijn van hersenvliesontsteking. Hoe kun je een koortslip bij baby's voorkomen, en wat is de voorkeursbehandeling als je baby er toch mee te maken krijgt?
Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes 
virus en is meestal onschuldig. Bij baby's gaat het
echter om een levensbedreigende aandoening 
Een koortslip is een infectie van de huid of van de slijmvliezen. Deze voor baby's ernstige aandoening wordt veroorzaakt door het herpes virus. Zo'n koortslip bestaat uit meerder, dicht op elkaar staande blaasjes op of in de directe omgeving van de lippen. De kleurterleeftijd is het gevaarlijkst voor besmetting met het herpes virus. Slechts een klein aantal baby's krijgt écht zo'n koortslip. Wetenschappelijk onderzoek toonde meermaals aan dat de oorzaak van een koortslip in de genen moet worden gezocht.

Verminderde weerstand

Een verminderde weerstand ligt steeds aan de basis van een koortslip. Het herpes virus houdt zich meestal stil in de zenuwen die zich in en rond je mond bevinden. Bij een verminderde weerstand als gevolg van ziekte en koorts slaat het virus toe. Dat is eveneens het geval wanneer je een relatief lange periode met eetproblemen kampt of wanneer je té lang in de zon vertoefde. Vrouwen zijn tijdens hun menstruatie bijzonder gevoelig voor het herpes virus.

Herpes virus erg besmettelijk
Een onvoldoende gereinigde fopspeen kan
voldoende zijn voor een besmetting
met het herpes virus

Het herpes virus is erg besmettelijk, zeker bij baby's tot zes maanden. Hun afweermechanisme is dan immers nog in volle ontwikkeling, waardoor ze extra vatbaar zijn voor allerlei besmettingen. Besmet speeksel kan zelfs voldoende zijn om een herpes besmetting te veroorzaken.
Als de moeder herpes heeft, kan zij dit zelfs tijdens de geboorte doorgeven aan haar baby. Dat kan ook door het gebruik van een onvoldoende gereinigde fopspeen, een drinkbeker, speelgoed of een slabbetje.

Onschuldig tot levensgevaarlijk

Een koortslip varieert dus van onschuldig tot levensgevaarlijk.Tijdens de eerste fase van de besmetting uit zich dat door blaasjes op of om de mond, pijn, koorts, problemen met drinken, loomheid, gezwollen lymfeklieren en keelpijn. Bij jongeren en volwassenen zijn de symptomen veel minder uitgesproken en in vele gevallen blijven ze zelfs onopgemerkt. Bij een baby sleept zo'n besmetting gemiddeld tien dagen aan, maar zal het herpes virus levenslang met zich meedragen. Bij sommige blijft het virus in een soort 'waaktoestand' en zal zich nooit écht manifesteren. Anderen hebben er periodiek last van, maar dan is er meestal geen pijn, koorts of gezwollen lymfeklieren mee gemoeid. 

Hersenvliesontsteking

In principe is iedere baby gedurende zijn eerste levensmaanden opgewassen tegen het herpes virus, dit dankzij de antistoffen die het van zijn mama mee kreeg. Wordt je baby toch slachtoffer van een koortslip, raadpleeg dan zonder aarzelen de dokter.
Een koortslip bij baby's is kan 
hersenvliesontsteking
veroorzaken
Bij baby's tot drie maanden kan het virus zich verplaatsen naar de hersenen en andere organen, en kan het zelfs hersenvliesontsteking veroorzaken. Komt het herpes virus in contact met baby's oogjes, dan kan het oorzaak zijn van slechtziendheid en zelfs blindheid.

Gebruik nooit aspirine

Je kan de symptomen van een koortslip bij baby's verzachten door ijs op de zweertjes te leggen en een pijstiller zoals ibuprofen in aangepaste dosis toe te dienen.

Geef je baby nooit aspirine en raadpleeg bij koorts zeker de dokter. Voorkom verdere besmetting door de handjes van je baby regelmatig én grondig te wassen. Bescherm je baby maximaal door hem/haar handschoenen te laten dragen. Zoen of knuffel je baby nooit wanneer je zelf een koortslip hebt en was steeds grondig alles wat je baby regelmatig in zijn mondje steekt, dus zeker ook het speelgoed.

Gezondheid & psychologie boeken (300x250)Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…