Doorgaan naar hoofdcontent

Ziekte van Parkinson: beperk voedsel met hoge dosis ijzer

Als gevolg van de toenemende vergrijzing, neemt het aantal patiënten met de ziekte van Parkinson de laatste jaren sterk toe. Het gaat om een progressieve ziekte die je centraal zenuwstelsel aantast en voor de meest uiteenlopende motorische problemen zorgt. Een geneesmiddel tegen deze ziekte werd nog niet gevonden, wel heel wat therapieën om de symptomen ervan te verzachten. Een tekort aan dopamine, een zogenaamde neurotransmitter die boodschappen doorstuurt naar je hersenen en je bewegingen coördineert, ligt aan de basis van Parkinson. Wetenschappers ontdekten nu dat de concentratie aan ijzer in je bloed een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en de verdere ontwikkeling van Parkinson, dat echter niet erfelijk zou zijn.


Parkinson is een neurologische aandoening die
vooral je bewegingsapparaat aantast
De ziekte van Parkinson is een langzaam verergende, neurologische aandoening die zowel mannen als vrouwen treft. Bevende ledematen, stijve spieren in vooral armen en benen, een ernstige beperking in al je bewegingen zijn de voornaamste symptomen. Parkinson nog steeds ongeneesbaar.

In principe is deze aandoening niet leeftijdsgeboden. Parkinson slaat echter vooral toe bij vijftigplussers. Ons land telt een kleine vijftigduizend patiënten die met de gevolgen van Parkinson hebben te kampen.

Tekort aan dopamine

Van Parkinson is geweten dat het in eerste instantie veroorzaakt wordt door een tekort aan dopamine in de dieper gelegen gedeelten van je hersenen. Deze gebieden zorgen voor je automatische bewegingen. Een ingewikkeld proces dat pas tot stand komt na het communiceren van verschillende hersencellen. Bij Parkinsonpatiënten gaan de hersencellen in deze gebieden kapot, waardoor er een tekort aan dopamine ontstaat. Parkinson manifesteert zich vanaf het ogenblik dat minstens tachtig procent van deze hersencellen in zijn afgestorven.

Hart en bloeddruk

Parkinson heeft echter nog meer nadelige gevolgen voor je gezondheid. Het tast sommige perifere zenuwuiteinden aan, waaronder die van het hart de belangrijksten. Vele Parkinson patiënten lijden dan ook met de een of andere hartkwaal, en hebben als gevolg hiervan ook geregeld met plotse bloeddrukdalingen te maken.
Parkinsonpatiënten laten best regel-
matg hun bloeddruk meten om 
bloeddrukdalingen te voorkomen

Nadelige omgevingsfactoren

De ziekte van Parkinson is in principe dus géén ouderdomsziekte, al vergroot het risico met ouder worden aanzienlijk. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat omgevingsfactoren een belangrijke oorzaak zijn van Parkinson. Dat is onder meer het geval met verschillende soorten pesticiden, en allerlei andere schadelijke chemische producten.

Herseninfarct, geneesmiddelen en hersenvocht

Parkinson heeft meer dan één oorzaak. Personen die het slachtoffer werden van meerdere hart- en herseninfarcten maken aanzienlijk meer kans op het ontwikkelen van Parkinson. Allerlei geneesmiddelen voor de behandeling van psychoses of angststoornissen bij bejaarden, door een teveel aan hersenvocht en zeldzame hersenaandoeningen zijn andere veel voorkomende oorzaken.

Voeding erg belangrijk

Het staat wél vast dat voeding een belangrijke rol speelt bij de ontwikkelen staan van deze aandoening. Voedsel rijk aan ijzer zou bijzonder nadelig zijn en voor een snelle veroudering van je zenuwcellen. We hebben ijzer nodig om goed te functioneren, maar een teveel is zeker even schadelijke als een tekort.

Spinazie is een belangrijke bron van ijzer. Had Popey
het dan toch bij het verkeerde eind?
IJzer bestaat hoofdzakelijk uit homoglobine, dat het transport verzekert van zuurstof en koolzuurgas door je lichaam. IJzer speelt ook een vooraanstaande rol bij het omzetten van eiwitten, en is onontbeerlijk bij de syntheze van verschillende neurotransmitters als dopamine. IJzer verhoogt je weerstand tegen stress en infecties.

Andere voedingsgewoonten

Voor je gezondheid is ijzer onmisbaar, maar een teveel van dit sporenelement zorgt voor een versnelde afbraak van vetten en...voor het afsterven van bepaald  hersencellen. Wees zuinig met het eten van ijzerrijke voeding  als volkoren producten, spinazie, appelstroop, (rood) vlees, eieren, notenen gedraagd fruit en met het nemen van voedingssuppelmenten met extra ijzer. Neem deze enkel op voorschrift van de dokter. Kamp je met een teveel aan ijzer beperk dan het eten van rood vlees. Vervang tijdens de maaltijd het drinken van water door thee, dat de opname van ijzer uit onze voeding zou verminderen.

Lange en gezonde nachtrust


Een Parkinsonpatiënt voelt zich dikwijls moe. Een lange, gezonde nachtrust primeert boven een aantal korte dutjes overdag. Blijf in beweging, ook al is dat niet altijd even gemakkelijk. Door te bewegen en te sporten blijft je spiermassa min of meer intact en voorkom je spierstijfheid. Je kan zelf niets doen om het ontstaan en de ontwikkeling van Parkinson te vermijden. Leer wél zo goed mogelijk omgaan met de gevolgen ervan. Een fysiotherapeut, een ergotherapeut en een logopedist kunnen je daarbij met raad en daad bijstaan.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?



Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…