Doorgaan naar hoofdcontent

Wat helpt tegen langdurige hoest

Niets is vervelender dan een langdurige hoest , maar hoesten is géén ziekte, maar een reactie tegen allerlei virussen en bacteriën die de gezondheid van je longen en luchtwegen bedreigen. Hoesten maakt je longen en luchtwegen schoon. Daardoor zal je ademhaling verbeteren en vlotter verlopen. Maar wat als je hoest zo hevig wordt dat je gezondheid er gaat onder lijden? En als hoesten geen ziekte is, welke natuurlijke middelen heb je dan ter beschikking om de vervelende symptomen ervan te beperken en er definitief van verlost geraken?


Hoesten mag dan geen zichte zijn, het is best wel
vervelend en krachtenslopend
De ene hoest is de andere niet. Er zijn verschillende soorten hoest, maar allen zijn ze even vervelend. Hoesten is dus niets anders dan het verdediging van je lichaam tegen allerlei ziekmakende indringers in je luchtwegen. Tijdens het hoesten wordt je stemspleet afgesloten, en ontstaat er een verhoogde druk in je longen. Je buikspieren worden daardoor strak aangespannen. Je stemspleet wordt daarna plotseling weer geopend, waardoor de lucht uit je longen in een razende vaart ontsnapt. Daardoor ben je in staat allerlei irriterende stoffen als slijm uit je longen en luchtwegen te verwijderen. Hoesten wordt veroorzaakt door de prikkeling van je slijmvliezen. Die beschikken over kleine zenuwvezeltjes, die het hoestcentrum in je hersenen waarschuwen dat er iets fout gaat. En het zijn uiteindelijk je hersenen die bevel geven tot hoesten.


Productieve hoest: teveel slijm in je luchtwegen

Er zijn inderdaad verschillende soorten hoest. Er is de zogenaamde productieve hoest die veroorzaakt wordt door teveel slijm in je luchtwegen. Zo'n Een hoest  zorgt er uiteindelijk voor dat je longen en luchtwegen opnieuw slijmvij zijn. Zo'n productieve hoest is in vele gevallen het gevolg van een verkoudheid, van griep, een keelontsteking of van een bronchitis.
Hoesten maakt zowel je longen als je luchtwegen
weer slijmvrij

Droge hoest of prikkelhoest

Bij een droge hoest of prikkelhoest wordt er niets opgehoest. In dit geval geven je hersenen loos alarm en ga je hoesten zonder aanleiding. Het is door dit onnodig hoesten dat je slijmvliezen extra worden geprikkeld en geïrriteerd waardoor er op termijn wel een productieve hoest kan ontstaan.

Infectie grootste boosdoener

Zo'n prikkeling van je slijmvliezen ligt dus aan de basis van je hoest. Dezer hoestprikkeling ontstaat als gevolg van een verkoudheid, van griep, een keelontsteking of een bronchitis. Daardoor gaan je slijmvliezen ontsteken, zwellen op en produceren extra slijm. En dankzij het hoesten geraken we op termijn verlost van dit slijm.

Luchtverontreiniging

Je slijmvliezen worden ook geprikkeld door luchtverontreiniging, en zéker door (passief) roken. Blijken je luchtwegen uiteindelijk overgevoelig voor een of meerdere stoffen, dan zit je met een allergie opgescheept en dan is astma nooit veraf.

Roken maakt trilhaartjes kapot

Roken en passief roken zijn belangrijke oorzaken van hoesten (rokershoest). Zo'n Deze rokershoest is het gevolg van het verdwijnen van de trilhaartjes in je longen. Deze trilhaartjes zorgen ervoor dat het overtollige slijm naar buiten wordt afgevoerd. Zonder deze trilhaartjes blijft het slijm constant in longen en luchtwegen. Bij hoesten is geen doktershulp nodig, wél wanneer deze meer dan bijvoorbeeld twee weken duurt, de klachten regelmatig terugkomen of wanneer gekleurd slijm of bloed wordt opgegeven.

Ga met hoestende baby's en kinderen die zich ziek
voelen of koorts hebben steeds naar de dokter
Met hoestende baby's of bejaarden die zich écht ziek voelen, benauwd zijn, pijn in de borst of koorts hebben moet je direct naar de dokter .

Honing beter dan hoestsiroop

De genezende kracht van honing is algemeen bekend en wordt door wetenschappers bevestigd. Door zijn ontsmettende eigenschappen is dit puur natuurproduct zelfs doeltreffender en minder agressief dan vele hoestsiropen die nochtans bijzonder vlotjes over de apotrhekerstoonbank gaan. Met hoestsiropen moet je bijzonder voorzichtig zijn, zeker bij kinderen en baby's die nooit hoestsiroop mogen hebben!

Extra tips tegen hoesten
  • Roken: stop in ieder geval met roken. Passief roken is voor longen en luchtwegen even ongezond!
Dampen met heet water en eucalyptus maken je
longen en luchtwegen weer slijmvrij
Stomen: doe enkele druppels eucalyptus in een kom met kokend water, en hou enige tijd je hoofd daar boven. De hete eucalyptusdampen maken je luchtwegen vrij.
  • Gember thee: gember bezit vele geneeskundige krachten. Snipper een stukje gemberwortel, rode peper en citroen(sap) in kokend water. Drink deze gemberthee zo warm mogelijk. Je kan gemberthee vervangen door citroen. Voeg in beide gevallen een beetje kaneel toe.
  • Stomen bij kinderen: stoom kinderen nooit boven heet water, maar zoek met je baby of kind de vochtigheid van de badkamer op. (laat het water zo heet mogelijk lopen).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…