Vrouw: wees voorzichtig met hormonen tijdens menopauze

De meerderheid der vrouwen bereikt hun menopauze omstreeks 51 jaar, maar deze kan zowel op jongere als oudere leeftijd optreden. De menopauze veroorzaakt vervelende ongemakken waarvan opvliegers, overmatig zweten, (in)slaapproblemen, vermoeidheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn en concentratiestoornissen de belangrijkste zijn.Toch is de menopauze of overgang geen ziekte, wél een natuurlijk proces in het lichaam van vrouwen waarbij een en ander verandert in hun hormoonhuishouding. Daarom wordt meestal naar hormoonkuren gegrepen, maar is dat wel de beste oplossing?

De menopauze manifesteert zicht rond 51 jaar en zorgt
voor vervelende ongemakken, maar is zeker geen ziekte 
Al heeft de menopauze ook voordelen, toch leven de meeste vrouwen met een klein hartje naar deze belangrijke periode in hun leven toe. Deze hangt immers samen met heel wat ongemakken die lange tijd kunnen aanslepen en vrouwen uit evenwicht brengen. In aanloop naar hun menopauze zitten ze met vele vragen over hun levenskwaliteit, en wat ze kunnen doen om gevolgen van de menopauze te beperken.Hormoonhuishouding

Tijdens de menopauze wijzigt er een en ander in de hormoonenhuishouding van de vrouw. Vanaf een bepaalde ouderdom die verschilt van vrouw tot vrouw, produceren de eierstokken minder frequent eicellen. Dat heeft z'n gevolgen voor de aanmaak van het vrouwelijke hormoon oestrogeen dat volledig stil valt, en progestageen, nog een vrouwelijke hormoon, gaat op een laag pitje branden. De maandelijke bloedingen zullen langzaam maar zeker verminderen om uiteindelijk volledig weg te vallen zodat je dus niet meer vruchtbaar bent. Met de term menopauze wordt je laatste menopauze aangeduid. Dat kan men pas bepalen nadat je gedurende minstens één jaar niet meer ongesteld was. Er zijn allerlei omstandigheden waarbij de menopauze vroegtijdig of later kan optreden.
Als gevolg van het verwijderen van
je eierstokken en baarmoeder of van
bestralingen en chemo kan de meno-
pauze vroeger optreden 
Werden je eierstokken en/of je baarmoeder weggehaald, of onderging je bestralingen of chemo, dan kan je menopauze zich vroeger vroeger .

Osteoporose

Het vrouwelijk hormoon oestrogeen speelt dus een hoofdrol tijdens de menopauze en is op verschillende plaatsen in het vrouwenlichaam actief. De typische klachten als opvliegers en overmatig zweten houden gemiddeld vier jaar aan, maar dat is gelukkig niet bij alle vrouwen het geval. Andere veel voorkomende klachten zijn (in)slaapproblemen, prikkelbaarheid, vermoeidheid, hoofdpijn, urineverlies en concentratieproblemen. Als gevolg van de menopauze vergroot je risico op osteoporose en hart- en vaatziekten.

Hormonenkuur

Om de ongemakken van de menopauze te verzachten grijpt men meestal naar hormonen. Vroeger was men er in medische kringen immers van overtuigd van het nut van hormonenkuren die de eierstokken niet meer op natuurlijk aanmaakten. Recente wetenschappelijke onderzoeken leerden dat extra hormonen tijdens de menopauze meestal meer kwaad dan goed doen. Hormonenkuren lagen in vele gevallen aan de basis van bloedklonters wat de kans op hartinfarct, beroerte, trombose of longembolie sterk vegroot. In sommige gevallen waren ze zelfs verantwoordelijk voor het ontstaan van borstkanker.
De bloedwortel is een van de bestanddelen van
homeopathische middelen tegen allerlei
overgangsklachten
Nu worden hormonen uitsluitend voorgeschreven bij opvliegers en nachtelijk zweten en dan nog voor een beperkte periode drie tot vijf jaar. Vooraleer een hormonenkuur op te starten is een grondig medisch onderzoek noodzakelijk.

Homeopathie

Homeopatie zal de vervelende symptomen van de menopauze eveneens beperken. Het gaat meestal om plantaardige hormoonvervangers:
Ook rode klaver is doeltreffend tegen de vervelende
ongemakken tijdens de menopauze
  • Rode klaver en soja: plantaardige hormoonvervangers bevatten meestal isoflavonoïden, plataardige oestrogeenachtige stoffen die je lichaam in de juiste balans houden. Producten die extracten van rode klaver of soja bevatten en een gunstige invloed hebben bij opvliegers, een te hoog cholesterolgehalte en osteoporose zijn Menoflavon, Women's Menopause, Menovit en Soymax Complex.
  • Zelfzorgmiddelen: homeopatische middelen voegen geen extra stoffen aan je lichaam toe, maar prikkelen je zelf herstellend vermogen. Deze zelfzorgmiddelen zoals Klimaktolan en Famosan bevatten een combinatie van lachesis (bosmeesterslang), sepia (inkt van de zeekat), cimicifuga (troszilverkaars) en sanguinaria (bloedwortel).
  • Combinatie: één homeopathisch geneesmiddel afgestemd op individuale klachten is het meest doeltreffend. Een homeopatisch middel gecombineerd met soja- en klaverproducten verhoogt aanzienlijk de levenskwaliteit van de vrouw in de menopauze.

Extra tip:


 
 


Reacties