Doorgaan naar hoofdcontent

Prostaat: nieuwe en pijnloze behandeling tegen kanker

Urolift. Van deze gloednieuwe en pijnloze techniek wordt veel verwacht ter voorkoming en behandeling van prostaatkanker, een van de meest voorkomende en agressiefste kankers bij mannen. De nieuwe behalingsmethode is weinig tijdrovend, maar vooral weinig belastend en pijnloos voor de patiënt. Wat verstaat men onder deze nieuwe behandelingstechniek en komt hier iedereen voor in aanmerking?


Tot hiertoe wordt met een holle buis een deel van de
vergrote prostaat operatief en onder volledige
narcose weggeschraapt. Met incontinentie-
en erectieproblemen als gevolg
Urolift of de nieuwste behandeling tegen een vergote prostaat, op termijn onrechtstreeks de oorzaak van prostaatkanker, bestaat uit een minuscuul klein ankertje dat onder lokale verdoving in de prostaatsklier wordt gebracht. Dit ankertje trekt het te grote deel van de zieke prostaat terug. Daardoor wordt de druk op de urinebuis zodanig verlicht, dat de patiënt weer normaal kan plassen.

De nieuwe behandelingsmethode werd in Australië ontwikkeld en succesvol uitgestest op patiënten met ernstige plasproblemen als gevolg van een vergrote prostaat. Na dit uitgebreid onderzoek bleek dat de klachten van de testpersonen met ruim zestig procent waren verbeterd. Maar er was meer. Bij alle mannen die aan het testonderzoek deelnamen, waren alle eerder vastgesteld seksuele problemen verdwenen.

Prostaat vergroot met de leeftijd

Een vergrote prostaat en prostaatontsteking zijn meestal leeftijdsgebonden en manifesteren zich vanaf de leeftijd van vijftig jaar. Een op vier mannen boven de tachtig wordt behandeld voor zo'n prostaatvergroting. De nieuwe methode die stilaan vanuit Australië naar ons komt overgewaaid, zorgt in de meerderheid der gevallen voor een opmerkeling verlichting van de klachten en een geringe belasting van de patiënt zelf. Een ander belangrijk voordeel is ongetwijfeld dat het seksueel functioneren van de patiënt niet wordt aangetast. 


Zonder bijwerkingen

Wellicht niet minder belangrijk is de vaststelling dat aan de nieuwe prostaatbehandeling Urolift weinig of geen bijwerkingen zijn verbonden. Dat staat in schril contrast met de behandelingsmethoden die tot hiertoe werden toegepast. De klachten verminderen daarbij wel, maar bij het gebruik van geneesmiddelen worden seksuele problemen, duizeligheid, hoofdpijn en een verminderd libido of zin in seks regelmatig vastgesteld.

De huidige behandelingsmethoden van prosaatpro-
blemen zorgen voor bijwerkingen waaronder
erectiestoornissen. Met de Urolift wordt daar nu
meestal aan verholpen 
De meest courante operatie vindt dan weer plaats onder algemene verdoving. Daarbij wordt een deel van de prostaat weggesneden, vaak met erectieproblemen tot gevolg.

Voeding kan helpen

Met een aangepaste en gezonde voeding kun je in sommige gevallen prostaatproblemen en prostaatkanker voorkomen. Beperk daarom zoveel mogelijk het gebruik van dierlijke vetten, en het drinken van alcoholische dranken. Zorg tevens voor voldoende lichaamsbeweging. Eet dagelijks minstens vijf porties of 500 gram (rauwe) groenten en fruit en zet wekelijks minstens drie keer vette vis als paling, zalm, makreel, sardines of haring op je menu. Zuivelproducten op basis van soja en het drinken van groene thee en... koffie maken het prostaat- dieet compleet.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…