Prostaat: nieuwe en pijnloze behandeling tegen kanker

Urolift. Van deze gloednieuwe en pijnloze techniek wordt veel verwacht ter voorkoming en behandeling van prostaatkanker, een van de meest voorkomende en agressiefste kankers bij mannen. De nieuwe behalingsmethode is weinig tijdrovend, maar vooral weinig belastend en pijnloos voor de patiënt. Wat verstaat men onder deze nieuwe behandelingstechniek en komt hier iedereen voor in aanmerking?


Tot hiertoe wordt met een holle buis een deel van de
vergrote prostaat operatief en onder volledige
narcose weggeschraapt. Met incontinentie-
en erectieproblemen als gevolg
Urolift of de nieuwste behandeling tegen een vergote prostaat, op termijn onrechtstreeks de oorzaak van prostaatkanker, bestaat uit een minuscuul klein ankertje dat onder lokale verdoving in de prostaatsklier wordt gebracht. Dit ankertje trekt het te grote deel van de zieke prostaat terug. Daardoor wordt de druk op de urinebuis zodanig verlicht, dat de patiënt weer normaal kan plassen.

De nieuwe behandelingsmethode werd in Australië ontwikkeld en succesvol uitgestest op patiënten met ernstige plasproblemen als gevolg van een vergrote prostaat. Na dit uitgebreid onderzoek bleek dat de klachten van de testpersonen met ruim zestig procent waren verbeterd. Maar er was meer. Bij alle mannen die aan het testonderzoek deelnamen, waren alle eerder vastgesteld seksuele problemen verdwenen.

Prostaat vergroot met de leeftijd

Een vergrote prostaat en prostaatontsteking zijn meestal leeftijdsgebonden en manifesteren zich vanaf de leeftijd van vijftig jaar. Een op vier mannen boven de tachtig wordt behandeld voor zo'n prostaatvergroting. De nieuwe methode die stilaan vanuit Australië naar ons komt overgewaaid, zorgt in de meerderheid der gevallen voor een opmerkeling verlichting van de klachten en een geringe belasting van de patiënt zelf. Een ander belangrijk voordeel is ongetwijfeld dat het seksueel functioneren van de patiënt niet wordt aangetast. 


Zonder bijwerkingen

Wellicht niet minder belangrijk is de vaststelling dat aan de nieuwe prostaatbehandeling Urolift weinig of geen bijwerkingen zijn verbonden. Dat staat in schril contrast met de behandelingsmethoden die tot hiertoe werden toegepast. De klachten verminderen daarbij wel, maar bij het gebruik van geneesmiddelen worden seksuele problemen, duizeligheid, hoofdpijn en een verminderd libido of zin in seks regelmatig vastgesteld.

De huidige behandelingsmethoden van prosaatpro-
blemen zorgen voor bijwerkingen waaronder
erectiestoornissen. Met de Urolift wordt daar nu
meestal aan verholpen 
De meest courante operatie vindt dan weer plaats onder algemene verdoving. Daarbij wordt een deel van de prostaat weggesneden, vaak met erectieproblemen tot gevolg.

Voeding kan helpen

Met een aangepaste en gezonde voeding kun je in sommige gevallen prostaatproblemen en prostaatkanker voorkomen. Beperk daarom zoveel mogelijk het gebruik van dierlijke vetten, en het drinken van alcoholische dranken. Zorg tevens voor voldoende lichaamsbeweging. Eet dagelijks minstens vijf porties of 500 gram (rauwe) groenten en fruit en zet wekelijks minstens drie keer vette vis als paling, zalm, makreel, sardines of haring op je menu. Zuivelproducten op basis van soja en het drinken van groene thee en... koffie maken het prostaat- dieet compleet.

Reacties