Langer leven: vasten tegen kanker en ouderdomsziekten

Regelmatig een dag minder of zelfs helemaal niets eten is gezond. Tot die vaststelling kwamen Italiaanse wetenschappers tijdens recente onderzoeken. Afwisselend één dag eten en één dag vasten vermindert de groei van kwaadaardige kankertumoren. Aan vasten zijn meerdere gezondheidsvoordelen verbonden. Het doet je niet alleen gewicht verliezen, maar het geeft je hersenen ook extra energie, beschermt je tegen ouderdomsziekten als Alzheimer en geheugenstoornissen en heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.
Door één dag te eten en één dag weinig of niets te eten 
sterven tumorcellen uiteindelijk afsterven. Vasten
biedt nog meer gezondheidsvoordelen
Geregeld korte periodes weinig of niets eten is effectief in het bestrijden van kanker. Eén dag eten gevolgd door één dag vasten is volgens deze onderzoekers het beste scenario om het risico op kanker te beperken. Minder calorieën zou een positieve invloed hebben op de werking van chemo en andere kankertherapieën. Vasten zou het ontstaan en de verdere groei van kwaadaardige tumoren kunnen stoppen. Deze onderzoekers hopen nu zo vlug mogelijk doeltreffende kankerbehandelingen te kunnen ontwikkelen.

Tumorcellen reageren anders

Tumorcellen reageren anders op vasten of minder eten dan gezonde lichaamscellen die, onder impuls van minder of niet eten in een soort winterslaap terecht komen.Tumorcellen doen bij een verminderde voedseliname het tegenovergestelde. Ze blijven groeien en zijn zo in staat zichzelf te splitsen. Kankertumoren plegen zo in feite zelfmoord. Ze proberen tevergeefs de stoffen te compenseren die ze niet langer in je bloedbaan aantreffen als je gaat vasten. Op die manier hebben tumorcellen geen schijn van kans en sterven af. Door twee dagen voor het toedienen van chemo te vasten, zou het effect van deze behandeling veel doeltreffender worden. Toch zitten ook hier enkele addertjes onder het gras. Vasten helpt niet om te vermageren bij patiënten die al veel vermagerden. Voor diegenen die kampen met kanker en diabetes zou vasten in combinatie met chemo zelfs levensgevaarlijk zijn.

Stimuleert je geheugen

Minder eten, gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging doet je overtollig lichaamsgewicht verliezen, maar dat niet alleen. Het stimuleert ook je geheugen. Dat bleek na wetenschappelijk onderzoek over de gevolgen van het beperken van de opgenomen calroieën voor je gezondheid en je levensduur. Een verminderde calorie- inname stimuleert het leervermogen en de aanmaak van extra proteïnes in je hersenen. Om deze verbluffende gezondheidseffecten te realiseren, moet je het aantal calorieën niet eens zo drastisch terugschroeven. 
Geregeld een keer je dessert achterwege laten is al voldoende
om je hersenen langer gezond te houden
Eens een keer je dessert overslaan spaart gemiddeld zeshonderd calorieën, ruimschoots voldoende om van al gezondheidsvoordelen te te kunnen genieten. Men hoopt nu geneesmiddelen te ontwikkelen die je hersenen langer in conditie én jonger houden.
Dit stimulerend effect op je geheugen zou ook een positieve invloed hebben op Alzheimer. 


Langer leven

Minder eten doet ook langer leven.Een beperking van het aantal calorieën verlengt je leven en beschermt je tegen hart- en vaataanziekte en andere leeftijdsgebonden aandoeningen. De oorzaak van al dit goede nieuws ligt hem bij de stressreactie bij de zenuwcellen in je hersenen als gevolg van het vasten.

Gevoeliger voor insuline

Een verminderde calorie- inname heeft ook enkele nadelen. Vasten zou je gevoeliger maken voor insuline, zodat je er minder zélf moet aanmaken. Een verhoging van je insulineniveau maakt je hersenen luier.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn