Kinderen:diabetes bij kinderen niet te voorkomen

Als gevolg van de vergrijzing, van een ongezonde voeding en een gebrek aan voldoende lichaamsbeweging neemt het aantal patiënten met diabetes sterk toe. Vooral bij ouderen, maar lang niet alleen in deze leeftijdscategorie. Ook meer en meer kinderen worden het slachtoffer van deze aandoening, die dus zeker niet leeftijdsgebonden is. Wordt deze aandoening bij kinderen vastgesteld, dan gaat het meestal om diabetes type één of diabetes mellitus zoals dit in medische taal wordt genoemd. Wat zijn de oorzaken van diabetes bij kinderen en is dit niet te voorkomen?
Diabetes bij kinderen is niet te voorkomen. Zo vlug mogelijk
herkennen is noodzakelijk om erger te voorkomen
Symptomen van diabetes bij kinderen zijn uiteenlopend. Plast je kind plots weer in bed zonder enige aanleiding, drinkt het veel, is het plots vermoeid en stel je gewichtsverlies vast zonder een aanwijsbare reden, dan is de kans niet denkbeeldig dat je kind aan diabetes type één lijdt. Het is van bijzonder groot belang deze ziekte zo vroeg te herkennen. In het andere geval kan het al vlug uitgroeien tot diabetes ketoacidose, een van de meest gevreesde complicaties van diabetes type één.

Lichaamsvet versneld verbranden

Krijgt je lichaam te weinig suiker, dan gaat het lichaamsvet verbranden, ook bij kinderen. Tijdens dit verbrandingsproces komen allerlei afvalstoffen in je bloed terecht die de patiënt doodziek maken. Dit uit zich in de eerste plaats door hevige hoofdpijn, braken en ernstig gewichtsverlies. Wordt niet snel ingegrepen, dan zal de diabetespatiënt uiteindelijk uitdrogen. Deze diagnose is echter niet gemakkelijk vast te stellen. Een maagzweer veroorzaakt immers dezelfde symptomen, zodat vele kinderen aanvankelijk met verkeerde geneesmiddelen worden behandeld.

Chronische aandoening

Diabetes of diabetes mellitus is een chronische aandoening die voorlopig ongeneeslijk is. Samen met diabetes type twee, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, is dit de meest voorkomende vorm van diabetes. Diabetes mellitus ontstaat door de afbraak van insulineproducerende cellen van de alvleesklier of pancreas. Zo ontstaat een tekort aan insuline in het bloed.
Deze kinderen krijgen extra insuline
met inspuitingen of via een pompje
Bij diabetes van het type twee maakt ons lichaam wél insuline aan, maar werkt deze niet goed genoeg omdat het lichaam er té weinig gevoelig aan is.

Niet voorkomen

Wanneer bij kinderen diabetes wordt vastgesteld is dat meestal type 1. Het aantal kinderen met deze vorm van diabetes groeit, vooral bij jongens. Zelf kun je daar niets aan doen, diabetes type één is niet te voorkomen. De oorzaak ervan is volgens wetenschappers een combinatie van erfelijke factoren een een virale infectie. Een vrouw met diabetes type één heeft een veel grotere kans dat het de ziekte doorgeeft aan haar kind. Bij diabetes type twee spelen deze factoren ook wel een rol, maar de erfelijkheid ervan is moeilijker te achterhalen.

Insuline met pompje

Kinderen die lijden aan diabetes mellitus krijgen insuline via inspuitingen of een ingebouwd pompje. De hoeveelheid hangt af van hun suikerspiegel. Zelfs wanneer deze kinderen niet snoepen of andere zoete tussendoortjes eten, hebben ze insuline nodig. Regelmaat staat centraal in het leven van diabeteskinderen.

Verse grroenten, fruit en allerlei graanproducten
staan centraal in een diabetes dieet
Probeer daarom zowel de hoofdmaaltijden als de tussendoortjes steeds op hetzelfde tijdstip te geven. Een diabetes dieet bij kinderen bestaat in hoofdzaak uit een zo'n gevarieerd mogelijke voeding bestaand met verse groenten, fruit en allerlei graanproducten. Kinderen met diabetes mogen snoepen, maar met mate.

Diabestes register

Wordt bij je kind diabetes vastgesteld, verwittig dan het Belgisch Register Team. Dat registreert alle nieuwe diabetespatiënten jonger dan veertig jaar tijdens de eerste achttien maanden na de dianose. Het kan ook bepaalde stoffen registreren in het bloed, die dan eventueel kunnen helpen bij de behandeling van deze ziekte. Ben je bij het register ingeschreven, dan kom je ook als eerste in aanmerking voor deelname aan wetenschappelijke onderzoeken naar het vertragen van het diabetesproces en betaceltransplantatie.

Reacties