Huid: tijm helpt bij acne en jeugdpuistjes

Acne en jeugdpuistjes brengen vele jongeren, maar ook menig volwassene tot wanhoop. Met deze veel voorkomende huidaandoening krijgt vrijwel iedereen in meer of minderen mate te kampen. Ontsierende jeugdpuistjes ontstaan meestal vanaf twaalf jaar en verdwijnen spontaan rond je twintigste. Niet bij iedereen. Velen blijven hun leven lang met dit huidprobleem kampen. Wat zijn de oorzaken van acne, hoe voorkom je de gevolgen ervan, en wat is de meest doeltreffende behandeling?
Jeugdpuistjes en acne uit knijpen maakt het probleem alleen
maar erger. Wetenschapper stellen nu al hun hoop zijn
op het trio tijm, goudsbloem en mirre
Onderzoekers van de Leeds Metropolian University testen het effect van tijm, goudsbloem en mirre op de bacterie die verantwoordleijk is voor het ontstaan van acne en jeugdpuistjes. Met positief resultaat. Ze slaagden erin deze bacterie bij blootstelling na amper vijf minuten uit te schakelen.Tijm bleek daarbij het meest doeltreffend. Zowel tijm als goudsbloem en mirre worden reeds veel gebruikt bij de behandeling van acne en jeugdpuistjes, maar tot hiertoe werd hun doeltreffendheid nooit wetenschappelijk bewezen.

Jeugdpuistjes meestal in aangezicht

Jeugdpuistjes, acne vulgaris in medische kringen, komt hoofdzakelijk voor op die plaatsen waar zich de meeste talgkliertjes bevinden. Dat is in de eerste plaats in het gezicht, op de schouders en de rug. Jeugdpuistjes hebben een voorkeur voor het gezicht, en komen vanaf de puberteit voor. In principe zijn jeugdpuistjes onschuldig, en verdwijnen spontaan rond je twintigste levensjaar. De huidaandoening wordt veroorzaakt door verstopping van de uitgang van de talgkliertjes, met een ontsteking tot gevolg. Andere oorzaken zijn een versnelde afbraak en afstoting van dode huidcellen en een wildgroei van bacterieën. Jeugdpuistjes worden gekenmerkt door comedonen of mee- eters, rode huiduitstulpingen en blaasjes of holtes gevuld met onstekingsvocht.

Factoren die acne verergeren

Het ontstaan, de ontwikkeling en de ernst van deze aandoening wordt door verschillende factoren ongunstig beïnvloed:
Verberg je acne nooit onder een dikke
laag make- up, dat maakt de zaak
alleen maar erger

 • Erfelijk: wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat acne in sommige gevallen wordt bepaald door erfelijke aanleg. Je loopt een verhoogd risico wanneer één of beide ouders veel last hadden van acne. Blanken zijn er ook gevoeliger aan dan kleurlingen. 
 • Leeftijd: pubers vanaf zo'n twaalf jaar zijn het gevoeligst voor jeugdpuistjes en acne. Dan neemt, onder invloed van hun hormonen, de productie van talg en dode huidcellen toe.
 • Luchtig: acne ontstaat gemakkelijker wanneer je huis is afgesloten van de lucht.Vermijd het dragen van motorhelmen, haarbanden en make- up.
 • Zwangerschap: voor hun menstruatie en tijdens de zwangerschap moeten vrouwen met sterke hormoonschommelingen kampen. Dat heeft uiteraard een nadelige invloed op acne en andere huidaandoeningen.
 • Chemische stoffen: allerlei chemische stoffen als olieën en vetten zullen bestaande acne verergeren.
 • Geneesmiddelen: bepaalde geneesmiddelen tegen epilepsie- aanvallen hebben een ongunstig effect op acne. Dat is ook het geval met hormonencrèmes.
Niet besmettelijk

In tegenstelling met wat velen beweren, is acne niet besmettelijk en heeft evenmin iets te maken met een gebrek aan hygiëne. Integendeel, het is wetenschappelijk bewezen dat veelvuldig wassen met zeep de ontwikkeling van acne zal bevorderen.
Jeugdpuistjes en acne zijn zeker
niet het gevolg van een slechte
hyghiëne. Té veel wassen zal
alles zelfs verergeren
Er is evenmin een bewijs geleverd dat bepaalde voedfingsmiddelen zoals chocolade, frieten, pizza en andere vette producten acne nadelig zouden beïnvlioeden

Tips om acne te verzachtenJeugdpuistjes zijn erg vervelend, maar verdwijnen uiteindelijk dus spontaan. Dat is anders met de ernstige vorm van deze huidaandoening met reuze mee-eters en grote ontstekingsgebieden die het ganse aangezicht, je schouders en/of je rug teisteren:
 • Make- up: Schoonheidsmiddelen zoals allerlei huidzalfjes en make- up hebben een negatieve invloed op jeugdpuistjes en acne. Gebruik bij voorkeur cosmetica op basis van water en haal er 's avonds alles af met lauw water.
 • Benzoylperoxyde: bij de apotheker zijn vele middeltjes te vinden tegen acne, het ene doeltreffender dan het andere. De middelen die écht helpen bevatten allemaal benzoylperoxyde. Controleer steeds het etiket of dit werkzame bestanddeel in het geneesmiddel aanwezig is.
 • Uitknijpen: nijp puistjes nooit uit en maak ze niet open. Dat zal de aandoening alleen maar verergeren. Door de druk zal de ontsteking zich uitbreiden.
 • Voeding: een aangepaste voeding of dieet tegen jeugdpuistjes of acne bestaat niet.
Kruidenfiches

Tijm, goudsbloem en mirre zijn kruiden die de symptomen van jeugdpuistjes en acne kunnen verzachten. Maar dit drietal heeft ook een heilzame werking op andere aandoeningen:
Tijm verzacht de symptomen van
jeugdpuistjes en acne


 • Tijm: is ook heilzaam bij keelpijn, ontsteking van het tandvlees, worminfecties, blaasontsteking, hoest, bij een slechte spijsvertering, winderigheid, buikkrampen en kolieken en bij allerlei schimmels.
 • Goudsbloed: is niet alleen decoratief in de tuin maar versterkt ook je natuurlijke weerstand, is bloedstelpend, antiseptisch, doeltreffend tegen schimmels en  bezorgt je extra energie.
 • Mirre: vooral efficiënt tegen allerlei huidaandoeningen als acne, jeugdpuistjes en winterhanden. Mirre is ook een aanrader bij spataders, een ruwe en droge huid en wordt zelfs als lippenzalf.
Al deze kruiden zijn in iedere natuurwinkel en bioshop verkrijgbaar als thee, tinctuur en in essentiële olieën.

  Reacties

  Populaire posts van deze blog

  Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

  Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

  Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn