Hoe gezond is cola

Cola is wereldwijd de meest populaire en gebruikte frisdrank. Niet alleen jongeren zijn er gek op. Het zoete spul wordt door jong en oud gesmaakt. Wat heeft deze frisdrank wat andere frisdranken niet hebben? En hoe meer cola je drinkt, hoe meer je ervan wil drinken. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht, die nog slechts moeilijk te doorbreken is. Cola is volgens wetenschappers nochtans niet de meest gezonde drank, integendeel. Naast cafeïne bevat het tal van ingrediënten die fel omstreden zijn. En voedingsdekundigen zijn duidelijk: de light versie is minstens even schadelijk voor je gezondheid. Kortom, wat doet cola met je gezondheid?

Ondanks de negatieve invloed op onze gezondheid,
blijft cola wereldwijd veruit de meest populaire
frisdrank
Ondanks zijn wereldwijde populariteit waarschuwen wetenschappers steeds weer voor de negatieve effecten van cola. Door de hoge concentraties suiker, is cola niet alleen slecht voor je tanden, maar ook een regelrechte dikmaker. Dat is lang niet alles. Hoe meer onderzoek wordt gedaan hoe duidelijker het wordt dat deze frisdrank écht ongezond is. Cola veroorzaakt vooral bij vrouwen broze botten, botontkalking en uiteindelijk osteoporose. Het drinken van amper vier blikjes cola of cola light per dag is ruimschoots voldoende om je botdichtheid aan te tasten, waardoor je gevoeliger wordt voor botbreuken. Wetenschappers onderzochten maar liefst vijf jaar lang de gevolgen van cola drinken op de botdichtheid in de heup van zo'n vijftienhonderd vrouwen en bijna evenveel mannen. Na deze periode was de botdichtheid bij de coladrinkers met ruim vijf procent gedaald. Colaproducenten beweren dat dit komt doordat coladrinkers te weinig melk gebruiken. De onderzoekers toonden aan dit er niets mee te maken had.

Fosforzuur veroorzaakt osteoporose

Het is vooral de aanwezigheid van fosforzuur verantwoordelijk is voor botontkalking en osteoporose, zowel bij vrouwen als bij mannen. In vergelijking met om het even welke andere frisdrank, bevat cola hoge concentraties aan fosforzuur.

Het drinken van amper vier blikjes cola (light)
veroorzaakt botontkalking en in een later
stadium osteoporose
Fosfor geeft cola zijn hoge zuurtegraad, die verdoezelt wordt door grote hoeveelheden suiker. Dit zuur zorgt tegelijk voor het hoge roestoplossend vermogen van cola. Deze stof bindt zich in je spijsverteringskanaal met het aanwezige calcium, waardoor je beendergestel veel minder kalk opneemt. Hoe lager de dosis calcium in je bloed, hoe brozer je beendergestel met osteoporose als gevolg.
Cafeïne stimuleert zenuwstelsel

Naast suiker bezit cola hoge concentraties cafeïne, dat je zenuwstelsel, hartslag en ademhaling extra stimuleert en je stofwisseling nadelig beïnvloed. Bij langdurig gebruik heeft cafeïne zelfs een verslavend effect. Ploseteling stoppen met de consumptie van cola veroorzaakt typsiche ontwenningsverschijnselen als hoofdpijn en lage bloeddruk. Deze verschijnselen komen vooral voor bij diegenen die veel cola drinken in combinatie met andere cafeïnehoudende dranken. In ernstige gevallen kunnen deze ontwenningsverschijnselen zelfs maanden aanslepen. Een koolhydraatarm dieet verzacht deze ontwenningsverschijnselen en brengt je lichaam weer tot rust brengen.

Kinderen hyperactief door cola

Steeds meer kinderen lijden aan hyperactiviteit en adhd. Wetenschappers stellen cola daarvoor mede- verantwoordelijk. Er is daarbij nauwelijks of geen verschil tussen de klassieke cola en de light uitvoering. In cola zit zoals geschreven opvallend veel suiker. Bij sommige kinderen met adhd werkt dit stimulerend, waardoor adhd- kids nog drukker reageren.
Suiker en bewaringsmiddelen in cola
en cola light zorgen voor hyperactieve
kinderen en kan adhd veroorzaken
In de light cola is de suiker vervangen door kunstmatige zoekstoffen als aspartaam, en gebruikt men het toegelaten conserveringsmiddel E211. Sommige kinderen zijn extra gevoelig voor deze stof, en worden hyperactief. Dit kan op termijn zelfs adhd veroorzaken. Niet alle kinderen reageren echter op dezelfde manierz.

Cola goed tegen depressie

Cola werkt positieve op aandoeningen als depressies, astma, een moeilijke ademhaling en hoofdpijn. Afhankelijk van hoe kinderen zich voelen, veroorzaakt cafeïne een stimulerende of een ontspannende werking. Zo kan een van nature rustig kind na het drinken van cola over- actief reageren. Hoe meer cola het kind dan drinkt... hoe rustiger het uiteindelijk zal worden.

Kindercola zonder cafeïne en weinig suiker

Er is nu ook een speciale kindercola op de markt zonder cafeïne, kunstmatige kleur- , bewaarstoffen en weinig of geen suiker. Dit laatste is vervangen door de kunstmatige zoetstof aspartaam, dat na enige tijd wordt afgebroken en darmkanker kan veroorzaken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn