Gezondheid: wat je ogen vertellen

Je ogen zijn de spiegels van je ziel. Maar je ogen kunnen véél meer dan dat. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat je ogen veel kunnen vertellen over zowel je geestelijke als je lichamelijke gezondheid. Wil je weten hoe groot je risico is op het ontwikkelen van een hartinfarct? Of je in de toekomst gaat sukkelen met een reumatische aandoening als reuma en artrose, een of andere allergie of een te hoge bloeddruk? Lees het voortaan in je ogen, pas eventueel je voeding aan en met wat meeval kun je dit allemaal voorkomen!

Onze ogen zijn niet alleen de spiegers van onze ziel,
ze vertellen ons ook veel over onze lichamelijke
en geestelijke gezondheid
Niets is sprekender dan je ogen. Ze vertellen je hoe jij je voelt. Ben je gelukkig? Heb je met allerlei tegenslagen af te rekenen? Voel je je niet goed in je vel, verdrietig misschien? Dat kun je inderdaad uit iemand zijn blik of in zijn/haar ogen aflezen. Voortaan kun je ook aan de vorm, de kleur of een verandering in je blik te weten komen voor welke ziekte je extra moet oppassen. En meteen wordt de hartewens van wijlen dokter Lecompte misschien toch nog realiteit: hop naar onze... duizendste verjaardag!

Door je ogen te bestuderen kunnen wetenschappers vaststellen met welke onschuldige of zelfs levensbedreigende aandoeningen je in de toekomst krijgt af te rekenen Oogartsen zijn al langer in staat onderliggende aandoeningen niet alleen op te sporen, maar ze in vele gevallen ook doeltreffend te behandelen door naar netvlies te kijken. En die aandoeningen zijn lang niet uitsluitend beperkt tot je ogen. Zo stellen oogartsen vroegtijdig diabetes, hart- en vaatziekten en ernstige leveraandoeningen op, zelfs nog voor de patiënt er weet of zelfs maar enige last van heeft.

Laat regelmatig je ogen testen

Regelmatig je ogen laten testen is dus niet alleen goed voor de gezondheid van je kijkers te testen, maar ook om je lichamelijke en geestelijke gezondheid na te gaan. De eerste tekenen van bepaalde aandoeningen kunnen in je ogen vastgesteld worden nog voor de eerste symptomen ervan opduiken.
Regelmatig je ogen laten nakijken door de oogarts is
je beste bescherming tegen allerlei onschuldige
maar ook levensbedreigende aandoeningen
Je ogen regelmatig nakijken is de beste manier om je tegen allerlei onschuldige maar ook levensbedreigende ziekten te beschermen. Dat kan de oogarts omdat sommige oogapparaten ook de achterkant van je oog laten bekijken.

Hersentumor voorspellen

Heb je regelmatig met ernstige hoofdpijn af te rekenen, en vind je dokter niet onmiddellijk de oorzaak? Laat dan zeker ook je ogen nakijken. De oogarts kan dan nagaan of er een hersentumor mee gemoeid is! Dat merkt hij aan de vorm van je pupillen. Die staan meestal symmetrisch, hebben beiden dezelfde vorm en reageren op identieke manier bij blootstelling aan zonlicht. Is de ene pupil groter dan de andere, dan kan dat er op een groter risico wijzen op het ontstaan van een hartaanval of het ontwikkelen van een hersentumor.

Verzwakt immuumsysteem

Heb je last van droge en overgevoelige ogen, dan is dat wellicht het bewijs van een verzwakt immuumsysteem, of op het syndroom van Sjörgen. Deze aandoening manifesteert zich vooral bij vrouwen vanaf veertig jaar. Net als reuma en artritis behoort ook het syndroom van Sjörgen tot de auto- immuumziekten waarbij de slijmvliezen van zowel je mond als je ogen té weinig vocht aanmaken. Wordt je zicht belemmerd door een vertroebelde ooglens, dan is mogelijk cataract de oorzaak, een hoofdzakelijk leeftijdsgebonden oogziekte. Bij jongeren wordt het syndroom van Sjörgen veroorzaakt door, diabetes, tumoren en bepaalde geneesmiddelen.

Allerlei allergieën kan je oogarts vroegtijdig in je
ogen lezen, zelfs nog voor de eerste symptomen
ervan opduiken
Allergieën bij jeukende ogen

Jeukende ogen hebben de meest uiteenlopende oorzalen, niet in het minst van allerlei invloeden van buitenaf. De meest voorkomende oorzaken zijn niettemin allergische reacties.
Niet alleen je ogen, maar ook het gebied er rond zijn gevoelig voor allerlei infecties en allergische reacties. Denk maar aan pollen van planten  en bomen, milieuverontreiniging en de vacht van honden of katten en andere (huis)dieren. Zijn je ogen en oogleden erg opgezwollen en voelen ze pijnlijk aan, dan kan dit slaapstoornissen wijzen.

Hoge bloeddruk en infecties

Heb je regelmatig last van bloeddoorlopen ogen, laat je huisdokter dan zéker je bloeddruk meten. Ze zijn in vele gevallen de voorbode van een hoge bloeddruk. Tranende ogen zijn meestal het zichtbare bewijs van een bacteriële infectie.

Voeding tegen oogaandoeningen

Je houdt je ogen in conditie en gezichtsvermogen in stand met een aangepaste voeding rijk aan antioxydanten. Vooral groene bladgroenten als spinazie en boerenkool verminderen het risico op oogaandoeningen en een beperkt gezichtsvermogen. Dat is ook het geval met voedingsmiddelen rijk aan luteïne en zeaxanthine, bestanddelen die je aantreft in broccoli, maïs, erwten, rapen en courgettes die zelfs je risico op cataract verminderen. Bosbessen zorgen ervoor dat je minder vlug last krijgt van vermoeide ogen en ook abrikozen houden je gezichtsvermogen op peil.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn