Doorgaan naar hoofdcontent

Gezondheid ogen: groenten en fruit tegen cataract

Ben je ouder dan zestig, zie je plots wazig, alle voorwerpen dubbel, zijn kleuren minder helder en veroorzaakt licht pijn aan je ogen? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met cataract of (grijze) staar zoals deze veel voorkomende oogaandoening in de volksmond wordt genoemd. Deze ziekte komt hoofdzakelijk maar lang niet uitsluitend voor bij zestigplussers. Patiënten met cataract worden steeds jonger. Hoe kun je het risico op cataract beperken, en wat is er aan te doen wanneer je er toch wordt mee geconfronteerd?
Met ouder worden vergroot je risico op oogproblemen
met cataract of staar het meest voorkomen
We worden met z'n allen ouder. Het is dan ook logisch dat oogaandoeningen als cataract steeds meer voorkomen. Met dat verschil dat patiënten met cataract dus steeds jonger worden. Wat daarvan de oorzaak is, konden wetenschappers nog niet achterhalen. Feit is dat iedereen, vroeg of laat, met oogproblemen krijgt te maken. Met cataract wordt je ooglens troebel door . veroudering van het eiwit in je ooglens. Andere oorzaken van cataract zijn problemen met je metabolisme of stofwisseling, diabetes, afwijkingen aan je schildklier en het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Spinazie en vitamine c

Wetenschappers ontdekten dat donker groene bladgroenten met spinazie op kop en extra vitamine C het ricio op catarct kan verminderen en zelfs voorkomen. Donkergroene bladgroenten zijn rijk aan luteïne en zeaxanthin, twee stoffen die in staat zijn allerlei oogaandoeningen te voorkomen. Beide stoffen zitten vooral dus in spinazie maar ook in andijvie, en boerenkool.
Deze fruitkorf is bijzonder rijk aan vitamine C en beschermt
je maximaal tegen cataract of staar
Een extra dosis vitamine C kan de kans op cataract verminderen. Groenten rijk aan vitamine C zijn spinazie, broccoli, alle koolsoorten en paprika's, veldsla, peterselie, venkel, spruitjes, asperges, tomaten, aubergines, bieslook en waterkers. 
De absolute top tien van fruitsoorten rijk aan vitamine C zijn de minder bekende barbadoskers, sinaasappelen, citroenen, pompelmoezen, kiwi's, cassis, papaya, aardbei, mango en... rozenbottelthee. 

Wazig zicht

Cataract manifesteert zich in een eerste stadium door een wazig zicht en onduidelijke beeldvorming. In het donker zie je voorwerpen kleiner en krijg je problemen met tegenlicht tijdens autorijden in het donker. Later zie je dikwijls dubbel, en/of zie je kringen rond lichtbronnen.
Een wazig en troebel beeld zijn de
eerste voortekenen van cataract
Je brilsterkte laten aanpassen kan tijdelijk helpen.Vooral tijdig je oogarts raadplegen is hier een must.

Patiënten met cataract steeds jonger

Het aantal landgenoten met staar neemt als gevolg van de vergrijzing niet alleen toe, ze worden ook jonger. Daar waar tot voor kort vooral zestigplussers met deze aandoening te maken kregen, slaat deze oogziekte nu toe vanaf veertig. Volgens wetenschappers ligt de oorzaak in  onze ongezonde voedingstijl. We stellen ook steeds hogere eisen aan onze ogen.

Operatie met goed resultaat
Tegen cataract bestaat nog geen geneesmiddel, operatief ingrijpen is het enige alternatief. Jaarlijks worden in ons land bijna 200000 staaroperatie succesvol uitgevoerd. Wereldwijd is het de meest uitgevoerde oogoperatie. 
Zo een staaroperatie is een technisch hoogstandje dat volledig met de hand wordt uitgevoerd. Met speciale oogdruppels wordt de ooglens verdoofd.

Regelmatig je ogen laten controleren
door de oogarts kan aandoeningen als
cataract voorkomen of uitstellen

Met microchirurgische precisie wordt daarna de vertroebelde ooglens vervangen door een ooglens uit kunststof. Deze operatie duurt amper twintig minuten. In het slechtste geval volgt na de operatie een laserbehandeling om het zicht te herstellen.

Type kunstlens en nastaar

Ondanks dit hoge slaagpercentage, zul je vroeg of laat toch weer met nastaar af te rekenen krijgen. Dat hangt van verschillende factoren af, niet in het minst van het type kunstlens dat je kreeg ingeplant.

De ene kunstlens heeft een groter risico op het ontwikkelen van nastaar dan de andere.  Het kapsel waar deze kunstlens vertroebeld bij de ene persoon immers vlugger dan de andere.

De ene krijgt reeds één jaar na de plaatsing van zijn kunstlens nastaar, terwijl het bij de anderen vijf jaar duurt.
Laseren kan gemakkelijk dit probleem verhelpen.

Bril dragen overbodig

Een cataract operatie verkleint in vele gevallen de sterkte van je brilglazen, hetgeen je levenskwaliteit ongetwijfeld zal verhogen. Een laserbehandeling na je cataractoperatie kan je gezichtsvermogen zelfs volledig herstellen. Je kan je troebele lens zelfs laten vervangen door een exemplaar met dubbel zicht, waarmee je terug probleemloos ver kan zien je brilloos je krant kunt leze

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…