Doorgaan naar hoofdcontent

Gezondheid: hoe stress voorkomen?

Ieder huisje heeft zijn kruisje zegt het het spreekwoord. Zorgen en problemen zijn er voor iedereen, maar niet iedereen met problemen krijgt af te rekenen met de vervelende gevolgen van stress. De symptomen ervan zijn uiteenlopend. Stress voorkomen is ongetwijfeld beter dan genezen, maar is lang niet even gemakkelijk. Met de fysieke klachten van stress worden we allemaal al wel eens geconfronteerd. Daardoor wordt je stress alleen maar erger, en kom je in een vicieuze cirkel terecht die maar moeilijk te doorbreken is. Wat kunnen we zélf ondernemen om stress te voorkomen of de symptomen ervan te verzachten?

Momenten van stress zijn van voorbijgaande aard.
Een opeenstapeling ervan skan echter voor
vele gezondheidsklachten zorgen
Wetenschappers zijn  ervan overtuigd dat het aantal patiënten met stress de komende jaren nog sterk zal toenemen. Toch wordt stress nog teveel onderschat. De gevolgen van stress zijn nu al ons belangrijkste gezondheidsprobleem. Stress op zich is vervelend, maar niet dodelijk. De gevolgen ervan zijn dat wel. Een vlugge en sluitende diagnose is dus van groot belang, maar precies hier wringt meestal het schoentje. De omgeving van iemand met stress doet er meestal enige tijd over voor ze de symptomen ervan herkent én die ook ernstig neemt.

Uiteenlopende oorzaken


De meeste oorzaken van stress moeten gezocht worden in zowel de gezins- als de familiale sfeer én op het werk. Dit laatste onderstreept dat het voorkomen van stress niet altijd even gemakkelijk is. Het verlies van iemand die je erg nauw aan je hart lag, een echtscheiding of een spaak gelopen relatie of ernstige gezondheidsproblemen zijn andere, veel voorkomende oorzaken van stress. De omvang van het toenemend stressprobleem wordt extra onderstreept door het feit dat jongeren en zelfs kinderen meer en meer te lijden hebben onder stress omdat van hen dikwijls té hoge (school)prestaties worden verwacht...

Het stressprobleem neemt zo'n proporties aan dat
er nu zelfs meer en meer kinderen het slachtoffer
van worden
Gezonde voeding

Zoals dat met vele gezondheidsklachten het geval is, is ook stress te voorkomen of de gevolgen ervan te verzachten door een aangepaste voeding. Allerlei vitaminen, mineralen, antioxydanten, magnesium en essentiële vetzuren zijn niet alleen belangrijk voor je lichamelijke conditie, maar zéker ook voor je geestelijk evenwicht. Zijn beiden uit balans, dan ben je veel vatbaarder voor allerlei kwalen en voor stress. Zorg in de eerste plaats voor voeding met natuurlijke suikers zoals dadels, vijgen en abrikozen en voor voedsel met trage suikers. Deze stimuleren je hersenen en zorgen voor extra aanmaak van het hormoon serotonine, dat je tot rust brengt. Trage koolhydraten zijn echte stress killers. Daarom hebben frisdranken zo'n negatieve invloed op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Geef ook de voorkeur aan vezelrijke voeding waaronder alle volkorenproducten, aan vis en aan voedsel rijk aan magnesium.

Piekeren veroorzaakt stress

Piekeren en negatieve gedachten zijn in vele gevallen oorzaak van stress. Daardoor komen allerlei hormonen vrij die extra stress veroorzaken. Die negatieve gedachten kunnen  zowel veroorzaakt worden door ervaringen uit het verleden als uit angst voor de toekomst. Hou je problemen niet voor jezelf. Praten ligt ongetwijfeld aan de basis van een duurzame oplossing.


Leer ook eens neen zeggen

Niet alleen een gezonde voeding, maar ook voldoende lichaamsbeweging en sporten werkt positief tegen stress.

Piekeren zal je stressprobleem alleen maar vergroten.
Denk wat meer aan jezelf en leer ook eens neen
zeggen
Het beoefenen van je favoriete sport, recreatief of in competitieverband, is het beste wapen tegen stress. Een stevige inspanning op tijd en stond haalt de overtollige druk van de ketel. Mensen die moeilijk nee kunnen zeggen lopen een groter risico op het ontwikkelen van stress. Leer daarom ook eens neen te zeggen en aan jezelf in plaats van steeds aan anderen te denken.


Luister naar je lichaam

Luister meer naar jezelf en leer de alarmsignalen van je lichaam beter begrijpen. Op die manier kun je de symptomen van stress beter herkennen en vlugger ingrijpen. Neem tijdig ontspanning en bouw regelmatig een rustperiode in. Let op de juiste ademhaling. Dat is een belangrijke vorm van relaxatrie en zal je tot rust brengen.
Een gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en ontstressen in combinatie met aangepaste geneesmiddelen die door je huisarts worden voorgeschreven, kunnen je weerstand tegen de druk van alledag vergroten en je er ze weer bovenop helpen. Want één ding is duidelijk: eens de maat vol en de stress toeslaat, is doktershulp onvermijdelijk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…