Doorgaan naar hoofdcontent

Gezonde darmen: verstopping of constipatie voorkomen

Een ongezonde een vezelarme voeding, gecombineerd met een gebrek aan lichaamsbeweging zijn de voornaamste oorzaken van verstopping of constipatie. Maar liefst één op drie Belgen heeft geregeld last van deze aandoening, onder hen steeds meer kinderen.  Men spreekt van verstopping wanneer je minder dan drie keer per week het toilet opzoekt. Er kunnen uiteraard ook ernstige lichamelijke problemen aan de basis liggen, maar in de meeste gevallen zijn de oorzaken van verstopping eerder onschuldig, zodat je er meestal zelf iets kan doen om verstpping of constipatie te voorkomen of te verhelpen.
Heb je geregeld last van verstopping of constipatie,
dan is dit meestal het gevolg van een ongezonde
voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging
Er kan geen algemeen ontlastingspatroon vooropgesteld worden. Dat verschilt van persoon tot persoon en hangt van je eet- en levenspatroon af. Verstopping en een moeilijke darmtransit zijn zeker geen exclusief vrouwelijk probleem. Het is echter wél opmerkelijk dat tweemaal zoveel vrouwen dan mannen last hebben van deze aandoening. Hoe ouder je wordt, hoe meer klachten. De symptomen van verstopping zijn uiteenlopend maar variëren meestal van een harde ontlasting en een moeilijke (trage) darmtransit tot een opgeblazen gevoel in je buik, vaak last van winderigheid en buikpijn. Wordt je om de haverklap geconfronteerd met verstiopping, veroorzaakt dit in vele gevallen pijnlijke aambeien.

Zuivelproducten veroorzaken verstopping

In vele gevallen is het al voldoende je voedings- en leefpatroon aan te passen om verstopping te voorkomen of te verhelpen.  Angst en stress kunnen aan de basis
liggen van constipatie
Wie geregeld met verstopping of luie darmen wordt geconfronteerd, beperkt het gebruik van allerlei zuivelproducten. Het drinken van melkwerkt het ontstaan van constipatie in de hand. Drink daarom nooit meer dan drie glazen melk per dag.
Te weinig drinken

Niet alleen een ongezonde voeding veroorzaakt verstopping, maar ook té weinig of ongezond drinken en dehydratatie. 
Voldoende vocht, bij voorkeur water, zorgt voor een zachte ontlasting, en  voorkomt constipatie Wees ook zuinig met alcohol- en/of cafeïnehoudende dranken, ook deze werken dehydratie in de hand.
Angst en stress

Angst en stress hebben een nadelige invloed op je darmen en kunnen op termijn constipatie en luie darmen veroorzaken. Heb je last van hevige buikkrampen en is het al enkele dagen geleden dat je stoelgang maakte, masseer dan zachtjes je buik en onderbuik. Dat ontspant de spieren rond je ingewanden, en brengt je stoelgang meestal op gang. Medidatie, yoga en speciale ademhalingstechnieken zijn hierbij aanraders.

Eet meer vezels

Eet voortaan meer vezels. Een vezelrijke voeding is belangrijk voor een gezonde darmflora, nodig voor een gezonde ontlasting. Het gebruik van vezelrijke voeding ligt in ons land ver onder de aanbevolen hoeveelheid die varieert tussen de 20 en 25 gram per dag. Een tekort aan vezels veroorzaakt te drage darmen. Eet daarom minstens vijf porties groenten en fruit (500 gram) per dag, zes sneetjes volkorenbrood, aardappelen, volkoren pasta, deegwaren en rijst en peulvruchten. Varieer daarbij zoveel mogelijk.

Mediteren, yoga en ademhalingsmoeilijkheden zijn
evenveel aanraders om verstopping te voorkomen
of te verhelpen
Voldoende beweging
Te weinig beweging is nefast voor de werking van je darmen. Extra lichaamsbeweging zorgt voor minder stress en een regelmatige stoelgang. Rust minstens één uur na iedere maaltijd, zo heb je voldoende tijd om het voedsel te verteren. Wandelen, stretchen en yoga zijn uitstekend in het voorkomen van constipatie.

Gebruik van geneesmiddelen

Het langdurig gebruik van sommige geneesmiddelen als pijnstillers, anti- depressiva, hoge bloeddruk, de ziekte van Parkinson, overmatige inname van vitamine D en ijzer, calcium en tal van voedingssupplementen vergroten je risico op verstopping.

Lichamelijke aandoeningen

In sommige gevallen liggen lichamelijke aandoeningen als een hartinfarct, diabetes, een te trage schildklier, dikke darmpoliepen en darmkanker, de ziekte van Parkinson of auto- immuumziekten aan de basis van constipatie. Raadpleeg je huisarts als je verstopping langer duurt dan twee weken, er slijm en bloed in je ontlasting aanwezig is, je zonder onderliggende oorzaak vermagerd of bij je pijn hebt tijdens je ontlasting. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…