Doorgaan naar hoofdcontent

Een opgezwollen buik kun je voorkomen

Je broek of rok lijkt wel enkele maten te klein, je buik zwelt op als een ballon en je winderigheid werkt écht storend. Een opgezwollen buik of opgeblazen gevoel lijkt in de meeste gevallen eerder onschuldig, vervelend is het zéker. Maar liefst twintig procent, goed voor méér dan twee miljoen landgenoten, krijgt er regelmatig mee af te rekenen, vooral na het eten van hun warme maaltijd. Wat zijn de oorzaken van zo'n vervelend opgezwollen gevoel en wat kun je eraan doen om er definitief van verlost te raken?
Een opgezwollen buik kan het
gevolg zijn van teveel eten, maar
dat is lang niet altijd het geval
Een opgezwollen buik en het ermee gepaard gaande opgeblazen gevoel hangt van verschillende factoren af. De voornaamste oorzaak maar moet in de eerste plaats bij een slechte spijsvertering worden gezocht. Werken maag en darmen  onvoldoende, en zorgen ze voor een onvoldoende vertering van het voedsel, dan kun je last krijgen van zo'n opgezwollen buik. De druk in darmen en buik neemt dan gaandeweg toe. Je hebt constant een 'vol' gevoel'. Andere symptomen zijn misselijkheid, braken en pijn in je bovenbuik. Een opgeblazen gevoel kan ontstaan als gevolg van een uitgebreide maaltijd, maar dat is lang niet de enigste oorzaak. Een onvoldoende lediging van je maag, een lactose- intolerantie, een gluten allergie en coeliaki of het prikkelbare darmsyndroom kunnen even goed aan de basis liggen van dit vervelend en ongemakkelijk gevoel.

Verstoorde darmflora
Een opgezwollen buik ontstaat meestal bij gisting in  je darmen als gevolg van een slechte spijsvertering. Een verstoorde darmflora heeft verschillende oorzaken. Dat kan te maken hebben met je ouderdom, maar kan ook het gevolg zijn van angst, stress, het overmatig drinken van alcoholische dranken, roken, van een vette en onaangepaste voeding of van het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Daardoor ontstaan gassen in je darmen en dat veroorzaakt winderigheid en een opgezwollen buik, die ook kan wijzen op problemen met je lever en alvleesklier. Je kan het risico op het ontstaan van teveel darmgassen vermijden door:

Pittige groenten als paprika's en kruiden liggen mee
aande basis van een opgezwollen buik

  • Trager te eten, te drinken of te vlug te praten tijdens de maaltijd.
  • Onoplosbare voedingsvezels en onverteerbare zetmeelproducten te mijden.
  • Frisdrank, bier, slagroom, allerlei soufflès en brood, voedingsstoffen die veel luicht bevatten, links te laten liggen.
Gasvorming voorkomen

Door gasvorming te vermijden maak je meteen ook komaf met je opgezwollen buik. Dat kun je door in de eerste plaats rustig te eten en te praten, en goed te kauwen zodat je minder lucht binnen krijgt. Stop met roken en gebruik bij voorkeur paracetamol in plaats van gasvormende pijnstillers. Zorg voor voldoende ontspanning en voor lichaamsbeweging.

Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk om
gasvorming in je darmen te voorkomen
Een ontspannend gevoel verdrijft de stress die verantwoordelijk kan zijn voor je opgezwollen buik. Sla geen maaltijd over, een lege darm veroorzaakt  gasvorming. Geef daarom de voorkeur aan meerdere kleinere maaltijd in plaats van de klassieke drie maaltijden per dag.
Drink dagelijks een tas brandnetelthee en/of brandnetelsoep. Brandnetels zijn doeltreffend tegen winderigheid en een opgezwollen buik.
Probeer uit te zoeken wat bij jou dat opgeblazen gevoel veroorzaakt zodat je er iets kan aan doen.
Voeding die gasvorming in de hand werkt en dus te mijden is:
  • Groeten: nieuwe aardappelen,prei, peulvruchten, allerlei koolsoorten, paprika, spruitjes en knoflook en radijsjes.
  • Fruit: pruimen, meloen en alle onrijp fruit.
  • Dranken: alcohol, bier en alle koolzuurhoudende dranken.
  • Suiker: suikervervangers en alle vette voeding.
  • Eieren: alle eiergerechten.
  • Kruiden: alle scherpe kruiden en specerijen, noten en kokos.
Heb je geregeld last van een opgeblazen gevoel, neem dan iedere morgen probiotica bij je ontbijt.

Niet altijd onschuldig

Meestal zijn de oorzaken van een opgezwollen buik onschuldig, maar dat is niet altijd het geval. Raadpleeg zeker je huisarts wanneer je opgeblazen gevoel samen gaat met bloedverlies (ontlasting), koorts, plots gewichtsverlies zonder aanwijsbare oorzaak, wakker worden met een opgezwollen buik, bij plots en hevige buikpijn die even vlug weer verdwijnt en bij bloedarmoede.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…