Dieet: glutenvrije voeding helpt bij autisme

Heel wat kinderen maar ook volwassenen kampen met één of andere vorm van autisme. Deze neurologsiche aandoening is immers niet onder één of andere noemer te plaatsen. Een sluitende diagnose is dan ook niet in een handomdraai te stellen. Een specifieke behandeling tegen autisme is nog niet beschikbaar, de levenskwaliteit van autisten verbeteren is gelukkig wél mogelijk. Dat kan via het combineren van ondersteuning door een positief gedrag met verschillende therapiën als spraak- en fysische bezigheidstherapiën. Echte geneesmiddelen tegen autisme zijn nog niet beschikbaar, wel om neveneffecten als angst, depressie, hyperactiviteit en adhd te behandelen. Nu ontdekten wetenschappers dat heel wat autisten zouden kunnen geholpen worden met een speciaal dieet, bestaande uit een glutenvrije voeding. Wat zijn gluten, en hoe ziet zo'n dieet er uit.


Tegen autisme is nog geen écht genees-
middel beschikbaar. Een combinatie
van therapiën verzacht de symptomen
Glutenvrije voeding kan autisme niet genezen, wél onder controle houden en de symptomen ervan verzachten. Deze symptomen zijn zeer verscheiden van aard en vairiëren van stoelgangproblemen tot allerlei moeilijkheden met de spijsvertering. Van een streng glutenvrij dieet is bekend dat het zeer efficiënt is voor patiënten met een moeilijke en trage spijsvertering en zéker voor coeliakiepatiënten.
Gluten zijn plantaardige eiwitten die in véél meer producten voorkomen dan je wel denkt. Ze zijn vooral te vinden in brood, broodproducten en gebak maar ook in allerlei deegwaren, in pasta, paneermeel en zelfs in bouillonblokjes.
Tegelijkertijd ontdekten wetenschappers dat autisten best ook caseïnevrij eten. Caseïne is een bepaalde vorm van proteïne die voorkomt in allerlei melkproducten.Betere levenskwaliteit


Een gluten- en caseïnevrij dieet kan wél de levenskwaliteit van autisten verbeteren. Bij dit recente onderzoeken werden de ouders van zo'n vierhonderd kinderen betrokken. Deze moesten een uitgebreide vragenlijst invullen over diëten, voedselallergieën en gezondheidsklachten waarmee hun kinderen kregen af te rekenen. Daarbij kwam aan het licht dat een gluten- en caseïnevrije voeding bij deze kinderen niet alleen hun spijsverteringsproblemen verbeterde, maar ook een gunstige iinvloed had op hun gedragsstoornissen. Bij kinderen die dit dieet volgende maar geen spijsverteringsproblemen vertoonden, was de verbetering van hun gedrag duidelijk veel minder.


Méér dan neurologische probleem


Dat doet de onderzoekers besluiten dat autisme veel méér is dan uitsluitend een neurologsich probleem zoals tot hiertoe werd gedacht. Het lijkt er volgens hen meer en meer op dat ook het spijsverterings- en immuumsysteem bij deze patiënten een belangrijke rol speelt. Er bestaan immers verbindingen tussen ons afweersysteem en onze hersenen.

Voor autisten is het meestal onmogelijk een
emotionele band op te bouwen, zelfs niet
met hun ouders
En een groot deel van je pijn receptoren bevinden zich in je darmen. Door autisten aan een streng, glutenvrij dieet te onderwerpen vermindert het aantal ontstekingen in hun darmen aanzienlijk. Met een gluten- en caseïnevrije voeding worden wellicht belangrijke processen in hun hersenen gunstig beïnvloed, waardoor hun lichaam gevoeliger wordt aan specifieke autismebehandelingen.

Gestoorde relaties

Autisten hebben een gebrek van verschillende basisvaardigheden. Een tekort aan sociale vaardigheden is ongetwijfeld een van de belangrijkste symtomen. Deze kinderen hebben het ook erg moeilijk om hun fantasie te gebruiken.
Ze zijn dan ook meestal het slachtoffer van verstoorde relaties met hun omgeving. Ze zijn ook verward in hun denken, doen en begrijpen. Een erg beperkt intresseveld is hiervan het gevolg.De meerderheid heeft een aanzienlijke mentale achterstand. Autisten zijn meestal ook niet in staat een emotionele band op te bouwen, zelfs niet met hun ouders. Symptomen van autisme manifesteren zich meestal vanaf drie jaar.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn