Doorgaan naar hoofdcontent

Dieet: glutenvrije voeding helpt bij autisme

Heel wat kinderen maar ook volwassenen kampen met één of andere vorm van autisme. Deze neurologsiche aandoening is immers niet onder één of andere noemer te plaatsen. Een sluitende diagnose is dan ook niet in een handomdraai te stellen. Een specifieke behandeling tegen autisme is nog niet beschikbaar, de levenskwaliteit van autisten verbeteren is gelukkig wél mogelijk. Dat kan via het combineren van ondersteuning door een positief gedrag met verschillende therapiën als spraak- en fysische bezigheidstherapiën. Echte geneesmiddelen tegen autisme zijn nog niet beschikbaar, wel om neveneffecten als angst, depressie, hyperactiviteit en adhd te behandelen. Nu ontdekten wetenschappers dat heel wat autisten zouden kunnen geholpen worden met een speciaal dieet, bestaande uit een glutenvrije voeding. Wat zijn gluten, en hoe ziet zo'n dieet er uit.


Tegen autisme is nog geen écht genees-
middel beschikbaar. Een combinatie
van therapiën verzacht de symptomen
Glutenvrije voeding kan autisme niet genezen, wél onder controle houden en de symptomen ervan verzachten. Deze symptomen zijn zeer verscheiden van aard en vairiëren van stoelgangproblemen tot allerlei moeilijkheden met de spijsvertering. Van een streng glutenvrij dieet is bekend dat het zeer efficiënt is voor patiënten met een moeilijke en trage spijsvertering en zéker voor coeliakiepatiënten.
Gluten zijn plantaardige eiwitten die in véél meer producten voorkomen dan je wel denkt. Ze zijn vooral te vinden in brood, broodproducten en gebak maar ook in allerlei deegwaren, in pasta, paneermeel en zelfs in bouillonblokjes.
Tegelijkertijd ontdekten wetenschappers dat autisten best ook caseïnevrij eten. Caseïne is een bepaalde vorm van proteïne die voorkomt in allerlei melkproducten.Betere levenskwaliteit


Een gluten- en caseïnevrij dieet kan wél de levenskwaliteit van autisten verbeteren. Bij dit recente onderzoeken werden de ouders van zo'n vierhonderd kinderen betrokken. Deze moesten een uitgebreide vragenlijst invullen over diëten, voedselallergieën en gezondheidsklachten waarmee hun kinderen kregen af te rekenen. Daarbij kwam aan het licht dat een gluten- en caseïnevrije voeding bij deze kinderen niet alleen hun spijsverteringsproblemen verbeterde, maar ook een gunstige iinvloed had op hun gedragsstoornissen. Bij kinderen die dit dieet volgende maar geen spijsverteringsproblemen vertoonden, was de verbetering van hun gedrag duidelijk veel minder.


Méér dan neurologische probleem


Dat doet de onderzoekers besluiten dat autisme veel méér is dan uitsluitend een neurologsich probleem zoals tot hiertoe werd gedacht. Het lijkt er volgens hen meer en meer op dat ook het spijsverterings- en immuumsysteem bij deze patiënten een belangrijke rol speelt. Er bestaan immers verbindingen tussen ons afweersysteem en onze hersenen.

Voor autisten is het meestal onmogelijk een
emotionele band op te bouwen, zelfs niet
met hun ouders
En een groot deel van je pijn receptoren bevinden zich in je darmen. Door autisten aan een streng, glutenvrij dieet te onderwerpen vermindert het aantal ontstekingen in hun darmen aanzienlijk. Met een gluten- en caseïnevrije voeding worden wellicht belangrijke processen in hun hersenen gunstig beïnvloed, waardoor hun lichaam gevoeliger wordt aan specifieke autismebehandelingen.

Gestoorde relaties

Autisten hebben een gebrek van verschillende basisvaardigheden. Een tekort aan sociale vaardigheden is ongetwijfeld een van de belangrijkste symtomen. Deze kinderen hebben het ook erg moeilijk om hun fantasie te gebruiken.
Ze zijn dan ook meestal het slachtoffer van verstoorde relaties met hun omgeving. Ze zijn ook verward in hun denken, doen en begrijpen. Een erg beperkt intresseveld is hiervan het gevolg.De meerderheid heeft een aanzienlijke mentale achterstand. Autisten zijn meestal ook niet in staat een emotionele band op te bouwen, zelfs niet met hun ouders. Symptomen van autisme manifesteren zich meestal vanaf drie jaar.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…