Doorgaan naar hoofdcontent

Dieet: doen light producten echt afvallen

Een aangepaste voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn de eerste vereisten om je streefgewicht zo dicht mogelijk te benaderen en onder controle te houden. Steeds meer consumenten kiezen in hun strijd tegen overgewicht, zwaarlijvigheid en obesitas voor allerlei light producten en kunstmatige zoetstoffen. Is dit wel een verstandige keuze, en welke gevolgen hebben deze licht producten en suikervervangers voor je gezondheid. Is light voeding écht wel zo gezond als men ons probeert te doen geloven en vooral, doen ze je écht afvallen?
Winkelrekken staan barstensvol met light producten,
maar is dat wel een verstandige keuze? Welk effect
heeft dit op je gezondheid?
Onze winkelrekken staan barstensvol met light producten. Voor zowat alle voedingsmiddelen bestaat een lightversie met een strikt minimum aan calorieën. Hun populariteit is nauwelijks te stuiten, maar wat doen ze met je gezondheid?

De opmars van light producten begon jaren geleden met de introductie van lightversies van allerlei frisdranken. De consument met overgewicht greep zo massaal naar deze dorstlessers dat er nu haast geen voedingsmiddelen meer bestaan waar géén lightversie van te vinden is. Voor velen is light synoniem van gezond en weinig of geen calorieën.  Wetenschappers hangen na tal van onderzoeken echter een gans ander beeld op van deze light voeding. Is light dan écht wel zo light als handige reclamejongens ons voor spiegelen en hoe reageert ons lichaam tegen deze vederlichte voedingsproducten?

Wat zijn light- producten?

Alle light producten moeten aan een speciale reglementering voldoen. Niet alle voedingsmiddelen mogen immers zomaar het etiket 'light' dragen. Ze moeten minstens dertig procent minder vetstoffen en calorieën of suikers bevatten. Dat geeft ons een verkeerd beeld, want in heel wat light voeding zijn de meeste vetstoffen vervangen door koolhydraten en/of eiwitten, die evenveel en zelfs meer verborgen vetstoffen kunnen bevatten. Minder vet zal je ook minder vlug verzadigen, waardoor je van light producten meer zult eten...

Wees voorzichtig met frisdranken

Met frisdranken is nog méér waakzaamheid nodig. Van light frisdranken zul je meer drinken en krijg je dus toch evenveel calorieën binnen. Water en thee blijven veruit de meest gezonde dranken. 
Zeker koolzuurhoudende frisdranken vragen extra
waakzaamheid. Light dranken zijn echter lang niet
zo onschuldig als wordt voorgesteld  
Bij vele light dranken werden de suikers vervangen door kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en sacharine, die voor onze gezondheid zelfs nog nadeliger zijn dan suikers.


Light zorgt voor meer eetlust


Wetenschappers raden het gebruik van light producten en kunstmatige zoetstoffen af. Zij halen je spijsvertering compleet overhoop. Met light voedingsmiddelen krijg je meer eetlust en ga je dus meer eten. Wetenschappers waarschuwen ouders hun opgroeiende kinderen zeker geen light producten voor te schotelen. Hun stofwisseling past zich immers veel trager aan calorie- arme voeding aan.


Ga voor een stevig ontbijt

Volgens voedingsdeskundigen is een stevig én calorierijk ontbijt veel gezonder dan light voedin. Resultaten van recente onderzoeken tonen aan dat stevige ontbijters minder vlug afvallen, maar dat ze veel beter hun gewiicht behouden dan gebruikers van light voeding die razendsnel weer aan komen.

Light is géén dieet

Gebruikers van light producten denken dat ze gezond eten. Wetenschappers spreken dit formeel tegen. Light is géén gezond dieet en zeker geen gezonde voeding. Klassieke voeding en calorieën tellen is veel doeltreffender om af te vallen en... ongetwijfeld veel gezonder.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…