Preventief bloedarmoede voorkomen

Je voelt je slap en lusteloos, bent bij de kleinste inspanning oververmoeid en energieloos, kortademig, je hebt al een tijd weinig of geen eetlust en je transpireert overmatig. Dan is de kans op bloedarmoede zeker niet denkbeeldig. In onze huidige drukke en stressvolle samenleving, met ongezonde voeding en gebrek aan voldoende lichaamsbeweging is bloedarmoede of anemie nooit veraf. Je zou er versteld van staan hoeveel mensen met bloedarmoede hebben te kampen. Dikwijls zelfs zonder het zelf te beseffen. Hoe merk je dat je bloedarmoede, hebt en hoe kun  je deze veel voorkomende aandoening preventief voorkomen? Wordt je toch door bloedarmoede getroffen, hoe geraak er er dan zo vlug mogelijk weer van verlost?

Een bleke en ongezonde huidskleur kunnen de
eerste symptomen zijn van bloedarmoede
Wat je ook moge denken, bloedarmoede betekent zeker niet dat je een tekort aan bloed hebt. Wél een tekort aan de rode bloedstofkleur, in medische termen hemoglobine genoemd. Deze kleurstof zit opgeslagen in je rode bloedlichaampjes en zorgt voor de rode kleur van ons bloed. Lijd je aan bloedarmoede, dan kunnen er te weinig rode bloedlichaampjes in je bloed aanwezig zijn of te weinig kleurstof.

Constant koude handen en voeten

Hemoglobine is een ijzerhoudend eiwit. Deze stof heeft een rode kleur en is aanwezig in je rode bloedlichaamspjes. Hemoglobine is in staat zuurstof te binden. Het zorgt tegelijk voor het transport van zuurstof richting bloedcellen. Deze hebben nood aan zuurstof om naar behoren te kunnen functioneren. In de eerste plaats om  alle voedingsstoffen goed te kunnen verbranden. Op die manier komen bouwstenen en energie vrij. Een tekort aan hemoglobine zorgt dus voor een verminderde aanvoer van zuurstof. Op die manier gaat er te weinig energie naar je lichaam. Dat is er meteen de oorzaak van dat patiënten met bloedarmoede vlug vermoeid zijn en zich lusteloos voelen. Heb je een tekort aan rode bloedcellen, dan heb je constant koude handen en voeten.
Mensen met bloedarmoede hebben
constant koude handen en voeten

Rozerode kleur en weinig adertjes

Voel je je vlug moe en twijfel je nog over de oorzaak, dan kun je gemakkelijk zelf vaststellen of je aan bloedarmoede lijdt. Trek daarvoor je oogleden naar beneden en bekijk de binnenkant van je ogen. Is de kleur eerder bleek in plaats van rozerood en zijn er zo goed als geen adertjes waarneembaar?  Dan is de kans bijzonder groot dat je bloedarmoede hebt. Het is dan wel de hoogste tijd dat je jouw huisarts opzoekt. De behandeling van bloedarmoede hangt immers af van de oorzaak ervan. Bijkomende symptomen van bloedarmoede zijn bleke lippen, koude handen en voeten, duizeligheid, kortademigheid, oorsuizingen en hartkloppingen.

Tekort aan ijzer

In de meerderheid der gevallen waar deze symptomen worden vastgesteld, gaat het om hypochrome anemie. In dit geval zijn er wél voldoende rode bloedlichaampjes aanwezig, maar per bloedlichaampje wordt er een tekort aan ijzerhoudende hemoglobine vastgesteld. Dat kan gemakkelijk vastgesteld worden aan de hand van een prik in je vinger. Zo kan de hemoglobine of Hb- waarde eenvoudig gemeten worden. De Hb- waarde bij mannen  werd vastgesteld op 8,5, bij vrouwen ligt dat cijfer op 7,5.. Om voldoende hemoglobine aan te maken heeft je lichaam nood aan voldoende ijzer. IJzertekort ligt dan ook meestal aan de basis van deze vorm van bloedarmoede. Een ijzerrijke voeding is de eerste stap naar de normalisering van je bloedwaarden.

IJzerrijke voeding

Bij bloedarmoede geef je uiteraard de voorkeur aan ijzerrijke voeding. Zowel alle volkoren- als grove graanproducten staan daarbij bovenaan je menu, maar zeker ook :

Aardbeien zijn uiotzonderlijk rijk aan ijzer en aan
vitamine C
Groenten: allerlei peulvruchten zoals linzen, kikkererwten erwten en bonen, bloemkool, broccoli, spruiten, wortels, tomaten, en uiteraard spinazie.
  • Gedroogd fruit: vijgen, rozijnen, krenten en abrikozen.
  • Vitamine C: aardbeien, appel en banaan.
  • Zuivel: melk- en melkproducten.
  • Vlees
  • Noten


Ernstigere oorzaken

Er kunnen uiteraard veel ernstigere oorzaken aan de basis liggen van bloedarmoede zoals plots (inwendig) bloedverlies, bloedende aambeien, te hevige menstuatie, zwangerschap, kinderen in hun groeifase en darmpoliepen (divertikels) die kunnen ontsteken en hevig bloeden.

Voldoende lichaamsbeweging

Iets wat bij bloedarmoede teveel over het hoofd wordt gezien is ongetwijfeld voldoende lichaamsbeweging. Een half uurtje is voldoende om je hemoglobinegehalte te verbeteren waardoor je bloedarmoede ook sneller zal genezen. Er zijn ook tal van producten op de markt om de symptomen van bloedarmoede te verhelpen. Naast ijzertabletten zijn allerlei kruidenelexiers, spirulina of het blauwe algje uitstekend geschikt tegen bloedarmoede. Spirulina is immers een rijke en natuurlijke bron van ijzer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn