Kinderen: adhd en Rilatine

Volgens recente cijfers telt ons land meer dan 500000 kinderen die te kampen hebben hebben met de gevolgen van ADHD, en dit aantal neemt jaarlijks sterk toe. Deze psychische aandoening veroorzaakt in de eerste plaats aandachts- en gedragsstoornisen. Niet alleen bij kinderen, want nu worden ook steeds meer volwassenen getroffen. Een geneesmiddel tegen ADHD werd tot hiertoe nog steeds niet gevonden. De meerderheid van patiënten krijgt wél Rilatine te slikken. Dat geberut steeds onder streng toezicht van een arts, en dat is nodig. Rilatine heeft in sommige omstandigheden hetzelfde effect als een pepmiddel, dat zowel door studenten als sportlui veel wordt gebruikt om hun prestaties te verbeteren. Bij kinderen geeft het net een averechts effect en brengt hen eindelijk rust. Wat is Rilatine nu precies en wat zijn de nevenverschijnselen van dit geneesmiddel voor kinderen die gebukt gaan onder de gevolgen van ADHD?
Kinderen met ADHD hebben het bijzonder lastig op
school. Niet omdat ze de leerstof niet aan kunnen
maar omdat ze zicht niet kunnen concentratie.
Methylfenidaat is de werkzame stof in  Rilatine, dat vooral kinderen maar dus ook meer en meer volwassenen rust moet bezorgen. Deze stof is een opkikker voor je hersenen. In plaats van nog activer te worden, werkt Rilatine bij ADHD- ers dus averechts. Dat heeft zowel te maken met de werking van Relatine zélf als met de belangrijke veranderingen die in de hersenen van kinderen met ADHD plaatsgrijpen. Eén ding kwam recent wel aan het ligt: ADHD is genetisch bepaald, zodat ouders geen enkele schuld treft aan de hyperactiviteit van hun kind. 


Stoornissen in hersenen

Wetenschappers ontdekten dat kinderen met ADHD met communicatiestoornissen in hun hersenen hebben te kampen. Deze communicatie wordt geregeld door wat men eenvoudig weg boodschappenstoffen noemt. In wetenschappelijke kringen spreekt men het over neurotransmitters. Deze bestanddelen worden afgescheiden in onze hersenen. Kinderen met ADHD hebben een opvallend tekort aan het dopamine- hormoon dat hun concentratie regelt. Als gevolg van dit tekort werkt het voorste gedeelte van de hersenen van ADHD- kinderen minder doeltreffend dan bij hun leeftijdsgenootjes zonder ADHD. Tijdens de jongste onderzoeken werd vastgesteld dat ADHD niet alleen het gevolg is van dit ernstig dopaminetekort. Er werd immers ook een tekort vastgesteld aan serotonine- of het gelukshormoon, en noradrenaline dat de alertheid beïnvloed. En het is precies Rilatine dat dankzij zijn bestanddeel methylfenidaat inspeelt op zowel de aanmaak van dopamine als noradrenaline in de hersenen van patiëntjes met ADHD.


Opwekkend effect

Rilatine brengt deze verstoorde systemen min of meer in evenwicht, met een gunstig effect op het typische ADHD- gedrag als gevolg. Bestaan deze onevenwichten niet, dan brengt methylfenidaat deze neurotrensmittersystemen uit balans en... werkt het opwekkend.

Tegenstanders van rilatine voor kinderen vergelijken het
 met cocaïne. Dat is niet juist. Enkel wanneer het wordt
gebruikt door personen zonder ADHD heeft dit
hetzelfde effect als een pepmiddel

Een student die dus niet aan ADHD lijdt en in zijn blokperidoode Rilatine slikt, zal zich enkele uren beter kunnen concentreren. Daarna krijgt hij de weerbots met zenuwachtigheid en slapeloosheid als resultaat. Methylfenidaat behoort tot de familie van de amfetamines en staat als dusdanig op iedere dopinglijst. Wielrenners die Rilatine gebruiken zullen ongetwijfeld vlugger rijden maar raken daardoor oververhit, hetgeen ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Zorgvuldig doseren


Dat is er dan ook de reden van dat Rilatine steeds zorgvuldig moet gedoseerd worden en dat deze dosis ook stipt moet worden nageleefd. Bij kinderen wordt de dosis, afhankelijk van hun reacties, aangepast aan hun lichaamsgewicht. Nevenwerkingen, vooral tijdens de opstartfase zijn hoofdpijn, zenuwachtigheid, rusteloosheid en inslaapproblemen. Sommigen worden ook geconfronteerd met een ernstig gebrek aan eetlust. Rilatine in hoge dosissen genomen kan hartkloppingen, een versnelde hartslag en een verhoogde bloeddruk veroorzaken. Methylfenidaat, het voornaamste bestanddeel van Rilatine, mag in geen geval gebruikt worden door patiënten die kampen met hartproblemen of hartafwijkingen.  Angststoornissen, verwarring en epilepsie kunnen er door verergeren.

Aangepast voedingspatroon

Recent ontdekten men ook dat een aangepaste voeding de symptomen van ADHD gevoelig kunnen verzachten.  De basis van het Pelssner- dieet bestaat uit rijst, kalkoen, lamsvlees, alle soorten verse groenten, veel water en... peren. Dit dieet wordt aangepast aan de behoeften en reacties van de kinderen. Dankzij dit Pelssner- dieet zou het gebruik van geneesmiddelen en dus ook van Rilatine, gevoelig kunnen worden terug geschroefd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn