Doorgaan naar hoofdcontent

Huiduitslag: symptomen eczeem verzachten

Eczeem is een huidaandoening die steeds meer voorkomt. Deze huiduitslag is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél opvallend meer voor bij jongeren. Eczeem kan zich nochtans van bij de geboorte manifesteren als dauwworm, maar het kan even goed op latere leeftijd opduiken. Er bestaan verschillende soorten eczeem, maar een écht afdoende behandeling werd nog altijd niet gevonden. Je kan zelf nochtans heel wat ondernemen om de vervelende symptomen van deze huiduitslag te verzachten. Eczeem is niet besmettelijk.

Eczeem is een veel voorkomende huiduitslag,
vooral bij jongeren
Om de symtomen van eczeem te verzachten, moet je eerst weten wat eczeem juist is. Eczeem is een allergische ontstekingsreactie van je huid, waarbij je vooral last hebt van soms hevige jeuk, rode huid, huidschilfers of blaasjes die vocht uitsheiden wanneer je ze open krabt. De open gehaalde huidblaasjes kunnen ernstige littekens veroorzaken.

Astma en hooikoorts

Eczeem heeft verschillende oorzaken, en is in sommige gevallen wellicht ook erfelijk. Het komt meer voor in families met astma en hooikoorts. Personen die langdurig kampen met spijsverteringsprobmemen zijn eveneens vatbaarder voor eczeem.

Constutioneel eczeem is erfelijk

Constutioneel of atopisch eczeem is zo'n soort huiduislag dat erfelijk wordt bepaald, en komt hoofdzakelijk bij kinderen voor. Oorzaken zijn onbekend. Ook in dit geval is hevige jeuk de voornaamste klacht. De pijn als gevolg van het krabben is ondergeschikt aan de jeuk. Wees bij constutioneel eczeem bijzonder voorzichtig met zeep en alle andere badproducten. Daardoor wordt de huid nog droger en de symptomen nog erger. Korte, lauwe douches zijn hier aan te bevelen.

Contacteczeem door overgevoeligheid

Een andere en veel voorkomende soort eczeem  is contacteczeem, meestal als gevolg van overgevoeligheid voor bepaalde stoffen zoals nikkel, chroom, rubber, zeep, allerlei cosmetica en wasmiddelen. In dit geval is het uitermate belangrijk de oorzaak van je huiduitslag te achterhalen. Kenmerkend voor contacteczeem is een rode en jeukende huid, schilferige kloofjes en blaasjes

Seborisch eczeem
Dit is een soort eczeem dat voorkomt bij baby's tot achttien maanden en verdwijnt meestal spontaan na enkele maanden. Seborisch eczeem komt vooral voor op de hoofdhuid. De belangrijkste symptomen zijn gele, vettige schilfers en meestal lichte jeuk.

Eczeem komt ook voor bij baby's, maar verdwijnt in
vele gevallen spontaan na 18 maanden
Symptomen verzachten

Je kan er zelf veel aan doen om de vervelende symptomen van eczeem te verzachten:
  • Stop met krabben: krijg je te maken met hevige jeuk, dan mag je vooral niet krabben. Daardoor zal je de huiduitslag in stand houden of ervoor zorgen dat je de jeuk nog erger maakt. In dit geval kunnen er zelfs ernstige huidinfecties ontstaan. Gebruik jeukstillende middelen die in de apotheek verkrijgbaar zijn.
  • Extra huidhydratatie: Als gevolg van eczeem verliest je huid extra vocht en vetten. Voorkom dat je huid uitdroogt door deze in te smeren met hydraterende huidproducten die hypoallergeen én parfumvrij zijn. Breng deze huidverzorgingsproducten zeker aan na bad of douche en na een bezoek aan het zwembad. Deze behandeling herhaal je voor het slapen gaan, dan krijgen de vocht inbrengende producten en de vetten extra tijd om in je huid te dringen.
  • Vermijd stress: Vermijd allerlei stresstoestanden, dat kan eczeem alleen maar verergeren. Zorg voor voldoende slaap en ontspanning, maar ook lichaamsbeweging is belangrijk. Werd je toch het slachtoffer van stress, houd je huid dan extra vettig.
  • Kleding: wol en synthetische stoffen zorgen voor bijkomende huidirritatie. Draag dus steeds kleding die voldoende ventileert en geef daarbij voorkeur aan katoen, ook voor je slaapkamerlinnen.
  • Zweet vermijden: opdrogend zweet verergert eczeem. Spoel daarom na het sporten je huid kortstondig of met lauw water. 
  • Zonlicht: zoek zoveel mogelijk de zon op, zonlicht verzacht de symptomen van eczeem. Bescherm je huid met een hydraterend product en vermijd te felle zon, dat zorgt voor extra uitdroging. Lichttherapie kan de symptomen eveneens verzachten.
  • Drink veel water: veel water drinken heeft een gunstige invloed op eczeem. Daardoor komt er minder histamine vrij en wordt je natuurlijke weerstand groter.
  • Vitamine C: gebruik extra vitamine C en drink brandnetel- en rooibosthee, deze verhogen eveneens het histaminegehalte in je bloed.
  • Zeepproducten: gebruik zo weinig mogelijk zeep, was- en afwasmiddelen, zij drogen je huid nog meer uit.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…