Honing geneest nu ook wonden

De helende kracht van honing  is al langer bekend. Dit natuurproduct versterkt niet alleen je immuumsysteem en verzacht de symptomen van allerlei winterkwaaltjes als verkoudheden, griep en ontstekingen van je luchtwegen. Wetenschappers aan de Universiteit van Cardiff ontdekten zopas dat honing nu ook moeilijk te genezen wondinfecties geneest.Tijdens hun onderzoek bleek dat, na een behandeling met honing, na amper twee uur bijna alle schadelijke bacteriën uit geïnfecteerde en dus ontstoken wonden waren verdwenen. Waaraan dankt honing zijn genezende kracht en is iedere soort honing even gezond, of moet je opletten op wat je koopt?

Honing van de manukastruik die hoofdzakelijk in
Nieuw- Zeeland voorkomt geneest in geen
tijd geïnfecteerde wonden...
Hardnekkinge wondinfecties zijn meestal bijzonder moeilijk te genezen. Tot hiertoe moest men meestal antibiotica inschakelen om deze klein te krijgen. Geen goede zaak, want onze resistentie tegen antibiotica wordt steeds groter. De recente ontdekking is dan ook erg belangrijk om het gebruik van antiobiotica verder terug te dringen.


Manukahoning en ontstoken wonden

De ene honing is duidelijk de andere niet. Het is de manuka honing die in staat is in een mum van tijd ontstoken wonden te genezen. Deze manuka honing is afkomstig van de gelijknamige struik die hoofdzakelijk in Nieuw- Zeeland voorkomt. Deze struik  draagt ontelbare witte bloempjes, telkens bestaande uit vijf bloemblaadjes. Makuna honing verrast door zijn unieke smaak, is donkerder en rijker aan allerlei genezende bestanddelen dan de al zo hoog aangeschreven klaver honing. Makuna honing heeft een sterk antibacteriële en schimmeldodende werking. Een kleine hoeveelheid van deze wonde(r)nhoning voorkomt dat er een haast ondoordringbare bacteriële laag boven de wonde wordt gevormd. Uit recente onderzoeken blijkt nu dat deze honingsoort vooral doeltreffend is tegen besmetting met streptococcus,  de zogenaamde pusvormende streptokok.

Wondinfecties en huidaandoeningen

De aanwezigheid van bacteriën op je huid is in principe niet schadelijk voor je gezondheid. Dat wordt het pas wanneer deze pusvormende streptokok een wonde infecteert. Eens in de wonden binnengedrongen, legt deze een film over de geïnfecteerde wonde zodat antibiotica er moeilijk of zelfs onmogelijk bij kan en op die manier de genezing van je ontstoken wonde voorkomt.


Manukahoning is donker, heeft een unieke
smaak en het rijkst aan genezende
bestanddelen
Wetenschappers ontdekten nu ook dat deze manuka honing niet alleen een beschermende laag over je geïnfecteerde wonde legt. Deze honing is zelfs doeltreffend wanneer de streptokok al een levende laag over je wonde legde. Honing is doeltreffend tegen allerlei ontstekingsziekten, bij koortsblaasjes, paradontitis, psoriasis, exceem, artritis en reuma.

Doelreffend tegen winterkwalen

Honing versterkt je natuurlijke weerstand en is dan ook efficiënt bij aandoeningen als chronische vermoeidheid, allerlei allergieën, verkoudheden, griep en infecties van je luchtwegen. Honing is rijk aan allerlei vitaminen, mineralen, aminozuren (bouwstenen van je lichaam) en bioflavonoïden. Het verzacht de symptomen van een opgeblazen gevoel en werkt relaxerend, zorgt voor een gezonde darmflora, en een vlotte spijsvertering.
Honing bevat ook een hoge concentratie fructose, en zorgt daardoor niet alleen voor extra energie. Het is ook hét voedsel voor je hersenen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Aangepaste voeding verzacht symptomen gordelroos