Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe gezond is vermageren met dure vervangmaaltijden

Het aantal landgenoten met overgewicht, zwaarlijvigheid en obesitas neemt niet alleen sterk toe, het aantal zwaargewichten wordt steeds jonger. Een verontrustende evolutie die we met alle mogelijke en onmogelijke middelen proberen te stoppen. Om het even welk (crash)dieet wordt getest, meestal met tegenvallend resultaat. Velen stellen dan al hun hoop op vervangmaaltijden, die je in alle mogelijke vormen krijgt aangeboden.  Shakes,dranken, puddding, soep, repen, meestal horen deze vervangmaaltijden bij een of ander dieet, maar hoe doeltreffend zijn ze? Doen deze relatief dure vervangmaaltijden je écht vermageren?

Wetenschappers becijferden dat één vervangmaaltijd je gemiddeld vierhonderd calorieën levert. Deze bestaan voornamelijk uit eiwitten,  waardooor je spiermassa wordt gespaard. Vervangmaaltijden bevatten ook kleine hoeveelheden trage suikers en een te verwaarlozen vetgehalte. De meerderheid van deze vervangmaaltijden zijn daarbij nog verrijkt met essentiële vetzuren. Ze zijn rijk aan vezels en leveren je gemiddeld dertig procent van de aanbevolen hoeveelheid aanbevolen vitaminen en mineralen. Lang niet alle maaltijdvervangers bevatten alle noodzakelijke voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen. 


Hoe gebruik je zo'n vervangmaaltijden?


Bij het gebruik van vervangmaaltijden moet je zeer goed opletten dat je de gebruiksvoorschriften respecteert. De ene maaltijdvervanger is duidelijk de andere niet. Er is zo'n ruim aanbod, dat je vooraf goed alle instructies moet lezen.
Je kan je voedingsgewoonten zo drastisch omschakelen dat je je klassieke voeding volledig door deze shakes en andere vermageringsrepen vervangt. Dat is echter zeker niet aan te raden. Uitsluitend vervangmaaltijden gebruiken doe je volgens die je volgens diëtisten zeker nooit langer dan drie weken. Daarna schakel je dan weer geleidelijk aan over op gewone, caloriearme, gezonde voeding.Vervang één maximum twee traditionele maaltijden door deze vervangmaaltijden en doe dit geleidelijk aan.


Ongezonde tussendoortjes


Nadat zwaargewichten zowat alle diëten tevergeefsprobeerden, schakelen ze meestal over op deze maaltijdvervangers, waarmee je nooit méér calorieën naar binnen krijgt dan toegestaan. Leid je een druk professioneel- en/of sociaal leven, dan zijn deze maaltijdvervangers een gezond alternatief voor zoete en calorierijke tussendoortjes of voor hen die geregeld een maaltijd over slaan.


Weinig variatie


De meerdeerheid van diegenen die om welke reden dan ook voor deze vervangmaaltijden kiezen, houden het niet lang vol wegens het eenzijdige karakter van deze voeding, en zeker ook vanwege de prijs die ver boven de klassieke maaltijden ligt. Een ander belangrijk nadeel van deze vervangermaaltijden is dat je hongergevoel nooit veraf is. Het effect van deze vervangmaaltijden op je lichaamsgewicht is meestal beperkt.


Hulp van diëtiste

Op eigen houtje op vervangermaaltijden overschakelen is zeker geen goede keuze.
Wil je jouw meest ideale lichaamsgewicht eindelijk bereiken en ook behouden, dan roep je best de hulp in van een diëtiste, zeker wanneer je een gezond dieet wil combineren met deze vervangmaaltijden. Een diëtiste kan je helpen bij de keuze van de juiste vervangmaaltijd, en bij de overschakeling naar 'gewone' voeding. Ze kent de voedingswaarde en het caloriegehalte van de verschillende voedingstoffen door en door en is zodanig geschoold, dat ze een individueel voedingsschema kan opstellen, waarbij de meest geschikte voedingsstoffen worden gecombineerd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…