Doorgaan naar hoofdcontent

Gezond dieet: bananen maken je niet dik

Zeg nu zélf: wat is er heerlijker dan je dag te beginnen met een boterham met schijfjes banaan? Maar past banaan wel in een gezond dieet? Bananen staan toch bekend als bijzonder calorierijk en dus een dikmaker? Wordt je van bananen écht dik of is dit een fabeltje? Bestaat er een verschil tussen rijpe en onrijpe bananen, en welke effect hebben ze op je gezondheid?


Bananen zijn niet alleen gezond. Wat men ook
mogen beweren, ze passen ook in
ieder gezond dieet.
Als het om gezond diëten gaat, worden bananen meestal scheef bekeken. Volgens velen bevatten ze veel calorieën, suikers en zetmeel. Zijn het dan toch dikmakers, en passen dus niet in een gezond dieet? Recente onderzoeken bewijzen het tegendeel. Je moet alleen weten wélke bananen je best eet.

Onterecht imago


Bananen slepen inderdaad een negatief imago van dikmaker met weinig of geen voedingstoffen met zich mee. Bananen zijn écht wel gezond en passen, met mate gegeten, in ieder gezond dieet. In de eerste plaats omdat ze rijk zijn aan noodzakelijke voedingsvezels, maar ook vanwege zijn hoge dosissen aan vitaminen en mineralen. Daar bovenop komt nog dat bananen compleet vetvrij zijn. Ze bevatten wél meer calorieën dan ander fruit. Brood in combinatie met bananen is  niettemin een gezond ontbijt om je dag mee te beginnen. De vitamine C in  bananen zorgt er immers voor dat het ijzer uit je brood bijzonder goed door je lichaam wordt opgenomen.

Rijpe of onrijpe bananen

Kies bij voorkeur rijpe bananen. Die verteren gemakkelijker en zijn zoeter. Onrijpe bananen bevatten veel zetmeel, weinig suikers en smaken bijzonder bitter door de aanwezigheid van latex.
Kies voor rijpe bananen. Die verteren gemakkelijker
en zijn zoeter. Ze kunnen wél tot twintig procent
snelle suikers.
Tijdens het rijpingsproces wordt deze stof afgebroken? en maakt de bittere smaak plaats voor de typisch lekkere en zoete smaak van bananen. Rijpe bananen bevatten amper twee procent zetmeel, maar hun suikergehalte steeg tijdens dit rijpingsproces van één tot soms wel twintig procent.

Vooral voor actievelingen

Bananen bezorgen je door hun snelle suikers een extra energie boost. Wie weinig lichamelijke inspanningen levert en dus weinig energie verbrandt, eet bananen met mate omdat ze in de eerste plaats een slechte invloed hebben op de gezondheid van je tanden.

Gezond stuk fruit

Een banaan is een bijzonder stuk fruit vanwege zijn hoge concentratie aan voedingsvezels. Verder bezit het alle noodzakelijke vitaminen en mineralen als vitamine b, b 6, b 12, kalium ijzer en magnasium. Bananen zijn geschikt tegen allerlei winterkwaaltjes als verkoudheden, griep en infecties van je luchtwegen, en vertsterken je weerstand. Ze zijn doeltreffend tegen bloedarmoede, hoge bloeddruk en  hart- en vaatziekten. De hoge dosis magnesium helpt je lichaam herstellen van de schadelijke gevolgen van nicotine. Bananen helpen bij brandend maagzuur, ochtendmisselijkheid en diarree.

Conclussie


Bananen, met mate gegeten, zijn gezond en zéker geen dikmakers. Kies voor rijpe bananen en eet ze zeker niet met extra suiker. Vervang dit door een handvol kokosvezels, zonnebloempitten en/of sesamzaad. Varieer, en eet niet elke dag bananen als ontbijt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…