Gewichtstoename ondanks gezond dieet

Je kampt nu al enige tijd met ernstig overgewicht en je wil zo vlug mogelijk van die overtollige kilo's overgewicht kwijt. Je doet er alles aan. Je volgt een gezond dieet, telt je calorieën en doet dagelijks aan de nodige lichaamsbeweging. En toch wil het maar niet lukken. Eerger, ondanks al je inspanningen wordt je alleen maar dikker. Hoe kan dat? Wat is er de oorzaak van dat ondanks alle inspanningen sommigen zelfs géén
grammetje afslanken, integendeel.

Eet je teveel calorieën, dan zal ije snel  
aankomen. Bij een gezond eet- en
leefpatroon is er dat anders aan de hand
Om je meest gezonde gewicht te bereiken en te behouden is er maar een remedie: minder eten en meer bewegen. Maar wat als je jouw strikt aan een gezond leef- en eetpatroon houdt en maar blijft kilo's winnen? De oorzaken van deze opmerkelijke gewichtstoename zijn van uiteenlopend aard. De oorzaken liggen zowel op lichamelijk als op psycologisch vlak.

Eén van de oorzaken is gebrek aan slaap. Als gevolg daarvan slagen je hormonen op hol.  Bepaalde hormonen die je eetlust bevorderen gaan je lichaam beheersen. Je voelt je meer en vlugger hongerig en geraakt nooit écht verzadigd. Je kan dan ook op ieder momentg van dag en nacht eten. Door de hoge dosis aan deze 'eet hormonen' heb je ook voortdurend trek in zoete, calorierijke en dus ongezonde tussendoortjes.

Verminderde schildklierwerking

Een andere oorzaak van dit dikker worden ondanks een aangepast en gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging, is een te trage schildklierwerking. Je schildklierhormonen veroorzaken een verhoging van metabolisme of stofwisseling. Bij een verminderde werking van je schildklier, wordt er onvoldoende van het hormoon thyroxine aangemaakt, wat je metabolisme in je lichaamsweefsels drastische zal vertragen.
Een té trage werking van je
schildklier is dikwijls de
grote boosdoener
Daardoor ben je regelmatig oververmoeid, voel je je zwak, heb je het voortdurend koud en zal je gewicht blijven toenemen. Raadpleeg in dit geval je arts. Met aangepaste geneesmiddelen is deze ziekte gemakkelijk te genezen, waardoor je constante gewichtstoename uiteindelijk zal omgebogen worden.

Angst en stress

De oorzaken van dikker worden ondanks een gezond eet- en leefpatroon, liggen niet uitsluitend op lichamelijk vlak.  Angst en stress kunnen eveneens aan de basis liggen van dit vervelend probleem. Is dat bij jou het geval, dan schakelt je lichaam vanzelf over op zijn overlevingsmodus. Daardoor is je lichaam veel spaarzamer met zijn energieverbruik. Je lichaam heeft dan voldoende aan minder eten, terwijl jij het zelfde aantal calorieën naar binnen blijft werken. Een stressvolle periode kan dus voor heel wat gewichtstoename zorgen. In geval van stress maakt je lichaam ook meer cortisol aan, hét stresshormoon bij uitstek. Daardoor krijg je nog meer trek in eten en in allerlei zoetigheden, en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Vandaar ook dat patiënten die het slachtoffer werden van stress of van een depressie steeds meer hun heil zoeken in zoetigheden als chocolade en chips.

Geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen kunnen aan de basis liggen van je gewichtstoename ondanks het strikt volgen een gezond dieet. Van geneesmiddelen tegen astma, migraine en depressie is geweten dat ze voor een gewichtstoename kunnen zorgen. Dat is ook met antidepressie het geval.
Vanwege hun tragere stofwis-
seling hebben ouderen nood
aanextra beweging

Leeftijd en menopauze

Dikker worden ondanks een gezonde levensstijl is ook leeftijdsgebonden. Zo gaat tijdens je veertigste en vijftigste verjaardag je metabolisme of stofwisseling gevoelig vertragen. Je gaat daardoor minder calorieën verbranden, terwijl je jouw voedselhoeveelheid niet aanpast. Net in deze leeftijdsperiode zitten de meeste vrouwen in hun menopauze waardoor hun hormonenhuishouding fors overhoop ligt. Ze geven dit de oorzaak van hun dikker worden. Dat is meestal niet zo. Hun gewichtstoename is dan het gevolg van hun tragere stofwisseling. Het wordt dan wel de hoogste tijd om je eetgewoonten drastisch aan te passen en extra te bewegen.Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn