Doorgaan naar hoofdcontent

Gewichtstoename ondanks gezond dieet

Je kampt nu al enige tijd met ernstig overgewicht en je wil zo vlug mogelijk van die overtollige kilo's overgewicht kwijt. Je doet er alles aan. Je volgt een gezond dieet, telt je calorieën en doet dagelijks aan de nodige lichaamsbeweging. En toch wil het maar niet lukken. Eerger, ondanks al je inspanningen wordt je alleen maar dikker. Hoe kan dat? Wat is er de oorzaak van dat ondanks alle inspanningen sommigen zelfs géén
grammetje afslanken, integendeel.

Eet je teveel calorieën, dan zal ije snel  
aankomen. Bij een gezond eet- en
leefpatroon is er dat anders aan de hand
Om je meest gezonde gewicht te bereiken en te behouden is er maar een remedie: minder eten en meer bewegen. Maar wat als je jouw strikt aan een gezond leef- en eetpatroon houdt en maar blijft kilo's winnen? De oorzaken van deze opmerkelijke gewichtstoename zijn van uiteenlopend aard. De oorzaken liggen zowel op lichamelijk als op psycologisch vlak.

Eén van de oorzaken is gebrek aan slaap. Als gevolg daarvan slagen je hormonen op hol.  Bepaalde hormonen die je eetlust bevorderen gaan je lichaam beheersen. Je voelt je meer en vlugger hongerig en geraakt nooit écht verzadigd. Je kan dan ook op ieder momentg van dag en nacht eten. Door de hoge dosis aan deze 'eet hormonen' heb je ook voortdurend trek in zoete, calorierijke en dus ongezonde tussendoortjes.

Verminderde schildklierwerking

Een andere oorzaak van dit dikker worden ondanks een aangepast en gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging, is een te trage schildklierwerking. Je schildklierhormonen veroorzaken een verhoging van metabolisme of stofwisseling. Bij een verminderde werking van je schildklier, wordt er onvoldoende van het hormoon thyroxine aangemaakt, wat je metabolisme in je lichaamsweefsels drastische zal vertragen.
Een té trage werking van je
schildklier is dikwijls de
grote boosdoener
Daardoor ben je regelmatig oververmoeid, voel je je zwak, heb je het voortdurend koud en zal je gewicht blijven toenemen. Raadpleeg in dit geval je arts. Met aangepaste geneesmiddelen is deze ziekte gemakkelijk te genezen, waardoor je constante gewichtstoename uiteindelijk zal omgebogen worden.

Angst en stress

De oorzaken van dikker worden ondanks een gezond eet- en leefpatroon, liggen niet uitsluitend op lichamelijk vlak.  Angst en stress kunnen eveneens aan de basis liggen van dit vervelend probleem. Is dat bij jou het geval, dan schakelt je lichaam vanzelf over op zijn overlevingsmodus. Daardoor is je lichaam veel spaarzamer met zijn energieverbruik. Je lichaam heeft dan voldoende aan minder eten, terwijl jij het zelfde aantal calorieën naar binnen blijft werken. Een stressvolle periode kan dus voor heel wat gewichtstoename zorgen. In geval van stress maakt je lichaam ook meer cortisol aan, hét stresshormoon bij uitstek. Daardoor krijg je nog meer trek in eten en in allerlei zoetigheden, en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Vandaar ook dat patiënten die het slachtoffer werden van stress of van een depressie steeds meer hun heil zoeken in zoetigheden als chocolade en chips.

Geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen kunnen aan de basis liggen van je gewichtstoename ondanks het strikt volgen een gezond dieet. Van geneesmiddelen tegen astma, migraine en depressie is geweten dat ze voor een gewichtstoename kunnen zorgen. Dat is ook met antidepressie het geval.
Vanwege hun tragere stofwis-
seling hebben ouderen nood
aanextra beweging

Leeftijd en menopauze

Dikker worden ondanks een gezonde levensstijl is ook leeftijdsgebonden. Zo gaat tijdens je veertigste en vijftigste verjaardag je metabolisme of stofwisseling gevoelig vertragen. Je gaat daardoor minder calorieën verbranden, terwijl je jouw voedselhoeveelheid niet aanpast. Net in deze leeftijdsperiode zitten de meeste vrouwen in hun menopauze waardoor hun hormonenhuishouding fors overhoop ligt. Ze geven dit de oorzaak van hun dikker worden. Dat is meestal niet zo. Hun gewichtstoename is dan het gevolg van hun tragere stofwisseling. Het wordt dan wel de hoogste tijd om je eetgewoonten drastisch aan te passen en extra te bewegen.Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…