Doorgaan naar hoofdcontent

Fitness voor gezonde hersenen

We willen er allemaal zo lang mogelijk jong en gezond uitzien en daar hebben we veel voor over. Een aangepaste voeding in combinatie met voldoende lichaamsbeweging, houden je gezond en vertragen je verouderingsproces. Maar heb je daarbij al eens aan je hersenen gedacht? Wat doe jij om je hersenen gezond en in conditie te houden en op die manier dementie en Alzheimer ver weg te houden?

Hoeveel herinner je je nog van al je schoolse kennis?
Studeren deden nochtans je hersenen groeien
Gedurende je schooltijd was het dé  kunst in  zo'n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk kennis te vergaren. En door te oefenen en te herhalen slaagden de meesten van ons daar ook in. Maar hoe is het nu, na al die jaren, met je schoolse kennis gesteld? Toch zijn die jaren van studeren zeker niet voor niets geweest. Ze hadden een bijzonder gunstige invloed op je geheugen en deden je hersenen groeien. Is het dan zo verwonderlijk wanneer wetenschappers aandringen om meer aandacht aan de gezondheid van je hersenen te besteden?

Als gevolg van de vergrijzing is de nood aan hersenhyghiëne bijzonder groot. Dementie, Alzheimer en Parkinson rukken steeds verder op. Ingrijpen is nodig willen we deze ouderdomsziekten niet tot een epidemie laten uitgroeien. Velen vergeten dat onze hersenen nood hebben aan training, ook op latere leeftijd.

Hersenen hebben rust nodig

Wetenschappers deden de laatste jaren heel wat onderzoek naar de werking van onze hersenen. De resultaten van al die onderzoeken deden hen besluiten dat voldoende slaap het allerbelangrijkste is voor jonge en gezonde hersenen. Zij hebben een deugddoende slaap nodig om te herstellen van de mogelijke schade die ze overdag opliepen. Ze hebben deze rust ook nodig om nieuwe cellen aan  te maken. Tijdens de eerste uren van je slaap slagen je hersenen de opgedane kennis op. Zo doen studenten er tijdens de blokperiode goed aan voldoende te slapen? Slaap je enkele uren na het studeren, dan herinner je je daarna méér dan wanneer je niet sliep. Sta je voor een examen, een afspraak of een belangrijke beslissing? Slaap er een nachtje over en alles zal vlotter verlopen.

Familie en vrienden belangrijk

De steun van familie en vrienden is belangrijker voor je welzijn en gezondheid van je hersenen dan je wel denkt. Moet je een tegenslag, ziekte of andere negatieve ervaring verwerken, dan gaat dat veel gemakkelijker wanneer je op je familie en/of vrienden kunt terug vallen. Je hersenen zijn dan beter opgewassen tegen stress. Ze maken dan ook extra dopamine aan, niet voor niets bekend als hét gelukshormaan. Familie en vrienden doen je langer leven. Mensen met een brede familie- en vriendenkring hebben tot vijftig procent meer kans op een langer en gezonder leven dan leeftijdsgenoten die op zichzelf zijn aangewezen.


Sporten stimuleert je hersenen

Een gezond voedingspatroon gecombineerd met voldoende en aangepaste lichaamsbeweging houd je niet alleen in conditie, het stimuleert ook je hersenen.
Sporten is goed voor je lichamelijke gezondheid,
maar ook voor je hersenen die dan nieuwe
cellen aanmaken
Tijdens lichamelijke inspanningen maken je hersenen nieuwe cellen aan. Doe je regelmatig aan sport, dan ben je op het mentale vlak maar liefst vtot viermaal sterker en stabieler dan zij die voor een passief leven kozen. Verwonderlijk genoeg hebben mentale inspanningen geen enkele positieve invloed op de gezondheid van je hersenen.

Gezonde hersenen? Speel muziek!


Ben jij muzikaal aangelegd? Zoveel te beter, want muziek houd je hersenen jong en gezond. Heb je weinig of geen muzikaal gevoel? Geen nood, speel ook dan regelmatig muziek. Onderzoek wees immers uit dat kinderen die piano speelden, slimmer én gevoeliger zijn dan leeftijdsgenoten die bijvoorbeeld voor een opleiding acteren kozen.


Extra gezondheidstips voor je hersenen

  • Alcohol: drink liefst geen alcohol. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe minder je hersenen in staat zijn nieuwe cellen aan te maken. Bestaande hersencellen sterven onder invloed van alcohol ook veel vlugger af.
  • Videogames: Verwonderlijk genoeg is het spelen van gevechtsspelletjes gezond voor je hersenen. Wetenschappers stellen dat deze videogames je concentratie- en reactievermogen bevorderen.
  • Stress: probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen of te vermijden. Langdurige stress blokkeert je hersenen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…