Endometriose meestal genetisch bepaald

Je voelt je opvallend moe na de minste en geringste inspanning, je wordt geregeld geplaagd door zware bloedingen en hevige diarree, je buik is gezwollen,  je voelt zich misselijk, moet braken en hebt voortdurend hevige hoofdpijn? Dan is de kans op endrometriose zeker niet denkbeeldig. Endometriose, in  de volksmond cyste of ook wel vleesboom genoemd komt bij vele vrouwen voor, jong en oud. Deze aandoening vraagt een vlugge diagnose én medische ingrijpen. Wat zijn de oorzaken van endometriose, hoe kunnen we deze aandoening behandelen, en wat zijn de
 eventuele gevolgen ervan?
Ben je geregeld moe, heb je een opgezwollen buik en
zware bloedingen? Raadpleeg dan zeker je huisarts.
De kans op endometriose is dan groot
Endrometriose komt in ons land meer voor dan je wel denkt. Bijna twintig procent van de vrouwen wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd. Er staat geen leeftijd op deze aandoening. Jong en oud wordt er door getroffen. Bij endometriose is er slijmvlies uit de baarmoederholte aanwezig buiten de baarmoeder, de enige plaats waar dit slijmvlies thuishoort. Ontwikkeld het zich buiten de baarmoeder, dan ontstaan er ernstige gezondheidsproblemen. Dit slijmvlies ontwikkeld zich bij voorkeur in de onmiddellijke nabijheid van je eierstokken of het buikvlies. In principe kan het zich echter in zowat alle organen in het kleine bekken nestelen.

Vrouwelijk hormoon oestrogeen

Bij de meerderheid der vrouwen verloopt deze aandoening vrij onschuldig. In sommige gevallen kan dit slijmvlies zich echter inplanten in de buikholte en er verder groeien. Vanaf dat ogenblik beginnen de meeste klachten zich te manifesteren. En het is het vrouwelijke hormoon oestrogeen die de verdere ontwikkeling van deze aandoening negatief beïnvloed.

Genetische oorzaak

De laatste jaren gingen wetenschappers nadrukkelijk opzoek naar de oorzaken van deze in sommige gevallen ernstige aandoening.  Daarbij zochten ze naar het KRAS- gen bij vrouwen die door endrometriose waren getroffen. Na DNA- analyses bleek overdudelijk dat een welbepaald gen bij alle endometriosepatiënten voor kwam. Daaruit besluiten wetenschappers nu dat de meerderheid der endometriosegevallen genetsich bepaald wordt.

Pijnstillers en operatief ingrijpen

Bij vele vrouwen is endometriose onschuldig, en de klachten eerder gering. Naast pijnstillers worden geneesmiddelen voorgescreven die de neveneffecten moeten verzachten en genezen. In alle andere gevallen is operatief ingrijpen noodzakelijk. De diagnose en de ernst van deze aandoening wordt via een laprascopie (kijkoperatie) vastgesteld.

Reacties