Doorgaan naar hoofdcontent

Endometriose meestal genetisch bepaald

Je voelt je opvallend moe na de minste en geringste inspanning, je wordt geregeld geplaagd door zware bloedingen en hevige diarree, je buik is gezwollen,  je voelt zich misselijk, moet braken en hebt voortdurend hevige hoofdpijn? Dan is de kans op endrometriose zeker niet denkbeeldig. Endometriose, in  de volksmond cyste of ook wel vleesboom genoemd komt bij vele vrouwen voor, jong en oud. Deze aandoening vraagt een vlugge diagnose én medische ingrijpen. Wat zijn de oorzaken van endometriose, hoe kunnen we deze aandoening behandelen, en wat zijn de
 eventuele gevolgen ervan?
Ben je geregeld moe, heb je een opgezwollen buik en
zware bloedingen? Raadpleeg dan zeker je huisarts.
De kans op endometriose is dan groot
Endrometriose komt in ons land meer voor dan je wel denkt. Bijna twintig procent van de vrouwen wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd. Er staat geen leeftijd op deze aandoening. Jong en oud wordt er door getroffen. Bij endometriose is er slijmvlies uit de baarmoederholte aanwezig buiten de baarmoeder, de enige plaats waar dit slijmvlies thuishoort. Ontwikkeld het zich buiten de baarmoeder, dan ontstaan er ernstige gezondheidsproblemen. Dit slijmvlies ontwikkeld zich bij voorkeur in de onmiddellijke nabijheid van je eierstokken of het buikvlies. In principe kan het zich echter in zowat alle organen in het kleine bekken nestelen.

Vrouwelijk hormoon oestrogeen

Bij de meerderheid der vrouwen verloopt deze aandoening vrij onschuldig. In sommige gevallen kan dit slijmvlies zich echter inplanten in de buikholte en er verder groeien. Vanaf dat ogenblik beginnen de meeste klachten zich te manifesteren. En het is het vrouwelijke hormoon oestrogeen die de verdere ontwikkeling van deze aandoening negatief beïnvloed.

Genetische oorzaak

De laatste jaren gingen wetenschappers nadrukkelijk opzoek naar de oorzaken van deze in sommige gevallen ernstige aandoening.  Daarbij zochten ze naar het KRAS- gen bij vrouwen die door endrometriose waren getroffen. Na DNA- analyses bleek overdudelijk dat een welbepaald gen bij alle endometriosepatiënten voor kwam. Daaruit besluiten wetenschappers nu dat de meerderheid der endometriosegevallen genetsich bepaald wordt.

Pijnstillers en operatief ingrijpen

Bij vele vrouwen is endometriose onschuldig, en de klachten eerder gering. Naast pijnstillers worden geneesmiddelen voorgescreven die de neveneffecten moeten verzachten en genezen. In alle andere gevallen is operatief ingrijpen noodzakelijk. De diagnose en de ernst van deze aandoening wordt via een laprascopie (kijkoperatie) vastgesteld.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Voeding: dit mag je eten bij een maagontsteking

Een maagontsteking of gastritis is een veel voorkomende aandoening die spijtig genoeg nog teveel wordt onderschat. Een maagontsteking is zeker niet leeftijdsgebonden, maar komt wél veel meer bij vijftigplussers. Het is meestal het gevolg van een ongezonde levensstijl. Er zijn uiteraard veel meer oorzaken van gastritis. Je voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van een maagontsteking. Wat mag je dan wél eten en welke voeding is zéker te mijden?

Een maagontsteking is eigenlijk niets anders dan een ontsteking van je maagslijmlvlies. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In de eerste plaats is zo'n ontsteking van je maagslijmvlies het gevolg van een acute of van een langdurige en dus chronische irritatie van het slijmvlies van je maag. Een maagontsteking komt vooral bij vijftigplussers, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen omdat gastritis lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. Een maagaandoening steekt soms plots de koop op, maar is in de meeste gevallen het gevolg va…

Vitamine B 17 in staat kanker cellen te doden

Kanker is zonder twijfel de meest dodelijke ziekte, zéker in de geïndustrialiseerde wereld. Valt de diagnose, dan worden we met het onvermijdelijke geconfronteerd en stort letterlijk onze wereld in. Er werden al wel heel wat therapieën ontwikkeld die de kankerpatiënt langer en in meer comfortabele omstandigheden doet leven. Een écht doeltreffend geneesmiddel tegen de gevreesde ziekte werd vooralsnog niet gevonden. Volgens sommigen ligt de oplossing nochtans voor het grijpen. Voedsel rijk aan vitamine B 17 is volgens velen in staat kankercellen te doden. Vitamine B 17 komt in heel wat voedingsstoffen voor en wordt niet voor niets de natuurlijke chemokuur genoemd. Wat is deze wondervitamine B 17 dan wel, en wat doet ze in ons lichaam?Vitamine B17 is wellicht minder bekend dan zijn overige collega's uit de B- familie, maar daarom dus zeker niet minder belangrijk. Vitamine B17 wordt in medische kringen ook wel laetrile genoemd. Het is net als zijn broertje de vitamine B15 een wat men …

Acute alvleesklierontsteking kan dodelijk zijn

Steve Jobs, stichter én bezieler van  Apple, overleed aan de gevolgen van kanker aan de alvleesklier of pancres. De wereld treurde om Steve Jobs, die gedurende vele jaren het aangezicht van onze maatschappij mee bepaalde, maar tegelijkertijd maakten we ook op negatieve wijze kennis met onze alvleesklier. De meerderheid wist niet eens van het bestaan van dit orgaan. Nochtans speelt je alvleesklier een erg belangrijke rol bij het spijsverteringsproces. Wat is nu precies de alvleesklier en  welke functie heeft dit orgaan? Wat zijn de symptomen van problemen met de alvleesklier, en hoe kunnen we deze in  de eerste plaats voorkomen, maar ook genezen?


Ondanks onze geringe kennis van de alvleesklier of pancreas, heeft dit orgaan een erg belangrijke functie. Je alvleesklier is een langgerekte, trosvormige en één van de grootste klieren van je lichaam. Je alvleesklier bevindt zich achter in je bovenbuik,  en is de naaste buur van je twaalfvingerige darm, je lever en je gal. Bij volwassenen is d…